Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Konflikt s Pavlem? Prý nic takového! Fiala hájil postup důchodů u penzí, Jurečky se zastal

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
6. září 2023
22:08
Autor: ČTK, simao - 
6. září 2023
11:55

Vláda při schvalování změny valorizace důchodů a odchodu do předčasných penzí postupovala podle premiéra Petra Fialy (ODS) odpovědně. Časový tlak, který vytvořila, byl podle něj ve veřejném zájmu. Novinářům ve Sněmovně řekl, že se z různých výroků může v médiích vytvářet obraz neshod mezi vládou a prezidentem Petrem Pavlem, on ho ale nevidí. Naopak hovořil o velké shodě s hlavou státu v klíčových věcech. Prezident vládní penzijní novelu podepsal v pátek přes výhrady a v termínu, který neumožnil její účinnost už od září.

Co schválila a řešila vláda?

  • Vláda dnes uzpůsobila svůj program obstrukcím ve Sněmovně. Při svém zasedání v dolní komoře projednala jen věci, které nesnesly odkladu, uvedl premiér Petr Fiala (ODS).
  • Schodek rozpočtu 252 mld. Kč na příští rok je podle Fialy realistický. Vláda ještě bude jednat o struktuře výdajů v jednotlivých kapitolách.
  • Měsíční platba za státní pojištěnce příští rok stoupne. Za dítě, seniora nebo nezaměstnaného bude stát příští rok na zdravotní pojištění platit měsíčně 2085 korun, letos je to 1900 korun.
  • Vláda podpořila jmenování dosavadního náměstka Víta Hendrycha na pozici ředitele GIBS.
  • Děti mladší 15 let by mohly mít víc práv v případě, kdy bude jejich počínání řešit policie, schválila vláda v novele o soudnictví ve věcech mládeže.
  • Sportovci a týmy reprezentující Rusko a Bělorusko a kluby se sídlem v nich dále nebudou moci soutěžit v ČR. Češi nesmí soutěžit v daných zemích.
  • V ČR budou moci soutěžit ruští a běloruští sportovci, kteří formálně nereprezentují tyto země a jsou například součástí klubů, jež v Rusku a Bělorusku nesídlí. Kabinet zpřesnil podmínky pro podobné případy. Ruští a běloruští sportovci nesmějí při případném pobytu v ČR jakkoli podporovat invazi na Ukrajinu, upozornil Fiala.

Fiala: S Pavlem se v řadě věcí shodujeme

Fialova vláda se dostala do sporu s prezidentem Petrem Pavlem kvůli podpisu pod důchodovou novelu, se kterým Pavel poněkud otálel. Fiala připomněl, že se s Pavlem sešel minulý týden na pracovní večeři.

„Myslím si, že v řadě věcí se skutečně shodujeme. Já jsem rád, že jsme vedli i velmi intenzivní debatu o důchodové reformě a jsem také rád, že výsledkem všech těch diskuzí a hledání správného rozhodnutí pana prezidenta bylo, že pan prezident podepsal naši novelu zákona o důchodech,“ uvedl dnes Fiala.

Výhrady k Fialově práci nezazněly

V dnešním rozhovoru pro MF Dnes prezident Petr Pavel uvedl, že by si dokázal představit, že bude kabinet razantnější, že bude efektivnější. „Zároveň si ale říkám, že je celkem jedno, jestli je to Petr Fiala, nebo někdo jiný. Kterékoliv strany, které by tvořily vládu v koalici pěti stran, by za této situace měly výrazné problémy dosáhnout shody na nějakém razantním řešení,“ uvedl prezident.

„Pokud má pan prezident nějaké výhrady k tomu, jakým způsobem třeba vykonávám svoji funkci, určitě mi to může říct (...), nicméně pan prezident mi nic takového neřekl a předpokládám, že kdyby to tak myslel, tak ten rozhovor byl natolik otevřený, že mi to mohl říct mezi čtyřma očima,“ poznamenal Fiala.

„Já vím, že z různých výroků se může vytvářet obraz o nějakých neshodách nebo třeba i konfliktech mezi vládou a prezidentem. Já nic takového nevidím. Já s panem prezidentem mluvím, máme pravidelná setkání, bavíme se velmi otevřeně a já vidím velkou shodu na klíčových věcech,“ dodal Fiala. 

Jurečku Fiala brání

Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) by kvůli odkladu do předčasného důchodu mohlo odejít až 10 000 lidí. Pavel pro MF Dnes uvedl, že jde o „tak trochu poplašnou zprávu“.

Fiala před novináři Jurečku hájil. Žádné poplašné zprávy podle něj nevysílá, vláda přistupuje k důchodové reformě odpovědně tak, aby byly zabezpečeny finance jak pro ty, kteří důchody už pobírají, tak pro ty, kteří je budou požadovat v budoucnu. Některé kroky může dělat s časovou rezervou, jiné rychle. Časový tlak podle něj byl ve veřejném zájmu, protože hrozilo, že když to vláda neudělá, bude to stát miliardy korun. „Proto jsme postupovali, jak jsme postupovali,“ hájil postup kabinetu.

Vláda měla podle Pavla s předstihem o změně v předčasných důchodech informovat s předstihem, ne měnit právní podmínky ze dne na den. „Když se ten návrh vložil do legislativního procesu, měla se zároveň zahájit velice srozumitelná informační kampaň, ve které se lidem objasní, co je podstatou změny, a jestli tedy je pro ně výhodné dávat si žádost o předčasný důchod, nebo ne,“ míní.

Hendrych do čela GIBS

Vláda dnes řešila i další záležitosti. Vít Hendrych v čele GIBS nahradí Radima Dragouna, kterému se srpnem skončilo pětileté funkční období a současně zvítězil ve výběrovém řízení na pozici olomouckého vrchního státního zástupce.

„Je zkušeným, dlouhodobým pracovníkem GIBS, má za sebou ale bohatou kariéru v bezpečnostních sborech i mimo státní správu. Je to člověk, který byl doporučen experty i odbornou komunitou, ve které se těší velké autoritě,“ řekl na tiskovce Fiala. „Existuje tu široká shoda na tom, že právě on je zárukou kontinuity, profesionality a dobrého vedení GIBS,“ dodal předseda vlády.

Video  Fiala o bouřlivém projednávání úsporného balíčku: Babišův soubor urážek, lží a útoků  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

jajas ( 7. září 2023 13:41 )

Ano, Fialovy "jasné signály" mne opět dostaly u Jablonského videa, musím říct, že jsem se tentokrát pobavil u jeho videa pod názvem: "Fiala se vyjádřil k průzkumům, že jeho vláda je nejhorší v historii", jak už dlouho ne. Už na začátku jsem se lámal u jeho "sdělení", že "přetížená pošta vydala jasné varování, že pokud posíláme vánoční přání, pak nyní je ten nejvyšší čas" nebo že "zase prší, že by Blažka nevyhnal"...no prostě opět to vystihl naprosto přesně. Fakt dobrý!

roxin ( 7. září 2023 10:48 )

Jo, jo Jablonský alias fialovej mluvil o signálech.

jajas ( 7. září 2023 10:02 )

Ten hlap má prostě smůlu...stále vysílá "jasné signály", ale asi k nikomu nedošly....

roxin ( 7. září 2023 08:30 )

Ale fialovej přece neměl nikdy s nikým žádný konflikt natož se soudruhem pávkem. Ten soudruh profesůrek si nikdy nepřizná že je slaboch a jako premiér neschopný!!!

roxin ( 7. září 2023 07:58 )

Jirik

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa