Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Politologové o Pavlově váhání s penzijní novelou: Fialova chyba, nebo zlomyslnost?

Autor: dk, bel, amb - 
2. září 2023
05:00

Ještě tři hodiny předtím, než měla penzijní novela vstoupit 1. září v platnost, prezident Petr Pavel váhal s podpisem. Nakonec ji podepsal o den později, a začne tedy platit až v říjnu. „Daný zákon k panu prezidentovi doputoval v podstatě před několika málo dny," hájí ho politolog Lubomír Kopeček. „To, že vlastně přešlapoval, otálel, zdržoval, natahoval, tak to prostě zapadá do obrázku politika, který ještě není úplně zkušený," nesouhlasí politolog Lukáš Jelínek. 

Petr Pavel se rozhodoval, zda novelu podepsat, nebo vetovat. Šlo by tak o jeho první prezidentské veto ve funkci. Nakonec ale vládní novelu podepsal. Kvůli váhání ho někteří na sociální síti X, dříve Twitteru, kritizovali. Co si o tom myslí politologové a ekonom? 

Kopeček: Pavel nechce fungovat jako třetí komora Parlamentu

„Rozhodně bych to nebral jako nějaký zdvižený prst. Daný zákon k panu prezidentovi doputoval v podstatě před několika málo dny. Přece jen má Petr Pavel právo na to, aby ho posuzoval pod menším časovým tlakem. Také hraje roli roční období, je léto a i lidé, kteří panu prezidentovi radí, mívají dovolenou,“ řekl Blesk Zprávám politolog Lubomír Kopeček z Fakulty sociálních studií.

Pavlovo rozhodnutí vnímá jako potvrzení stávajícího postoje vůči vládě, ke které má relativně blízko. Koneckonců ho vládní strany podpořily ve volbách. „Není jako Miloš Zeman, který se vůči ní radikálně vymezoval,“ řekl Kopeček. „Prezident tady není od toho, aby za všech okolností se stavěl do rozporu s vládou,“ zdůraznil.

Pavel se vymezil vůči některým bodům penzijní novely – podle něj upravuje mimořádné valorizace způsobem, který by při dalším inflačním výkyvu vedl k nákladnějšímu řešení, než je to dnešní. Kdyby ceny opět skokově vzrostly, seniorům by měl pomoci dočasný přídavek. Problematické je podle prezidenta náhlé zkrácení doby možného odchodu do předčasného důchodu z pěti na tři roky.

„Kritiku některých změn bych nebral jako něco dramatického, v podstatě se zachoval podobně jako na jaře, když se řešila úprava mimořádné valorizace penzí,“ komentoval Kopeček. Prezidentově „váhání“ podle něj Češi věnují větší pozornost hlavně kvůli létu, kdy se toho moc neděje.

„Máme tu prezidenta, který zatím nevetoval žádný zákon, chová se relativně uměřeně, a byť jeho kritičtější komentáře u těch dvou zákonů spojených s důchody asi stojí za pozornost, tak to není prezident, který by chtěl fungovat jako třetí komora Parlamentu (...) Když bych to srovnal s předchozími prezidenty, s kroky Miloše Zemana v kauze Vrbětice nebo s jeho postojem k Číně, Petr Pavel nedělá nic, co by zásadně poškozovalo ať už Českou republiku, nebo jeho image,“ zakončil.

Jelínek: Nezavděčil se vůbec nikomu

„Já se přiznám, že tomu nerozumím. Pokud byl prezident připravený ten zákon podepsat, tak ho mohl podepsat tak, aby začal platit v den, kdy si to Fialova vláda plánovala nebo představovala. Otálení by dávalo smysl v případě použití veta. Ale to, že nakonec ten návrh podepsal, může působit jenom jako určitá zlomyslnost nebo, nebo varovně zvednutý prst na adresu vlády,“ oponuje politolog Lukáš Jelínek.

Podobně jako Kopeček přiznal, že za honění termínů může Fialova vláda. „Mohla veškerou legislativu připravit mnohem dříve, pečlivěji, měla na to podklady, měla na to podklady expertů,“ uvedl pro Blesk. Možná chtěl Petr Pavel naznačit, že opatření v novele jsou překotná a přicházejí ze dne na den. Přesto se podle Jelínka měl vyjádřit už v předchozích dnech.

Na sociální síti X, dříve Twitteru, zmiňoval, že se to lehce podobá Václavu Klausovi. „Říkal jsem, že nejhorší je, když prezident půjde třetí cestou jako Václav Klaus. To znamená, že ani nevetuje, ani nepodepíše (…) A mám pocit, že si Petr Pavel vlastně uvědomuje, že ta Klausova třetí cesta je slepá ulička, že je to jenom záležitost gest, ne ústavní role prezidenta,“ řekl s tím, že Pavel nakonec zvolil lepší variantu a novelu podepsal. „Prezident není ten, který by mohl žonglovat s ústavou.“

Sám z prezidentova jednání cítí nezkušenost. Kdyby byl silnějším hráčem a mohl se opřít o podklady i stanoviska svých poradců, mohl podle Jelínka působit transparentněji. „To, že vlastně přešlapoval, otálel, zdržoval, natahoval, tak to prostě zapadá do obrázku politika, který ještě není úplně zkušený a který váhá do posledního okamžiku a který vlastně není schopný naplno využít své politické autority, takže tady na tomto poli podle mě bude Petr Pavel teprve svoje zkušenosti získávat,“ míní.

Podle některých kritiků se tím chtěl Pavel oddělit od vlády, ještě během prezidentské kampaně byl označován jako vládní kandidát. „To se mu to stejně nepodařilo, protože nakonec na něj budou naštvaní všichni příznivci vlády i příznivci opozice, protože zákon podepsal. Tím, že zdržoval, ztratil pro něj přinejmenším jeden cenný měsíc, takže nakonec se nezavděčil vůbec nikomu. Nevěřím tomu, že by mu to mohlo získat nějaké body u veřejnosti," dodal Jelínek.

Ekonom: Pro penzisty to není zajímavé 

Jaký vliv bude mít pozdější podpis na penzisty? „Akorát se účinnost zákona posune o měsíc, pro penzisty to zas není tak zajímavé. Je tam zajímavý rozdíl, že bude ještě měsíc možné pracovat na tom předčasném důchodu a právě předčasné důchody vlastně představovaly největší problém pro státní rozpočet," řekl Blesku Vladimír Pikora, hlavní ekonom skupiny CFG.

„Ale pro stávající důchody z toho plyne, že valorizace budou pomalejší, což všichni věděli už mnoho měsíců. To není žádná novinka, takže si myslím, že není zásadní, jestli to podepíše teď, nebo za měsíc. Fakt, že se účinnost posune o měsíc, může zajímat jen ty, kteří uvažovali o předčasném důchodu,“ doplnil. 

„Premiér Fiala řekl, že každý měsíc, kdy vláda neplní plán spojený se změnou důchodu, stojí miliardy korun,“ připomněl Pikora. Je to však právě kvůli tomu, že lidé můžou vstupovat do předčasného důchodu za výhodnějších podmínek než po uvedení zákona v platnost. 

Video  Řeháková: Pavel důchodovou novelu buď podepíše později, nebo ji vetuje  - ČTK
Video se připravuje ...

hejhej ( 5. září 2023 20:22 )

reakce na příspěvek Soudruh Pávek:

hejhej ( 5. září 2023 20:21 )

cesky_novinar_ ( 4. září 2023 12:41 )

Soudruhu Pávku, to je tvé pravé jméno nebo estébácká přezdívka?
Pavel, na rozdíl od estébáka Babiše, konfidentem StB nebyl, byl to voják z povolání. O Babišově křiváctví jsou úřední doklady, o Pavlovi jen komoušsko-babišovská špína.
Pavel byl, na rozdíl od Babiše, Zemana a tebe na straně naší vlasti za každého režimu.

Jirik-ta ( 3. září 2023 12:41 )

jajas ( 2. září 2023 19:15 )

blue_Moon: No jo, má toho prostě hodně!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa