Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

První střet Pavla s vládou: Odmítl podepsat (včas) pomalejší růst penzí! Má výhrady, zvažuje veto

Aktualizováno -
31. srpna 2023
20:59
Autor: ČTK, vja, lig, amb, BLK - 
31. srpna 2023
13:45

Přestože vláda tlačila na její rychlé schválení, novela zákona zpomalující valorizace penzí a upravující podmínky odchodu do předčasného důchodu od září platit nebude. Prezident Petr Pavel úpravu zákona o důchodovém pojištění stále neopatřil svým podpisem, protože má výhrady. Večer to médiím sdělila hradní mluvčí Markéta Řeháková. Podle ní prezident dokonce zvažuje veto.

„Pan prezident má určité výrady k navrhovaným změnám v důchodech, v této oblasti zvažuje, že se rozhodne buď způsobem postupem veta, nebo že bude postupovat podpisem v následujících dnech. To znamená, že novela zákona o důchodovém pojištění nebude platit od 1. září tak, jak vláda předpokládala,“ vyjádřila se prezidentova mluvčí Markéta Řeháková poté, co Pavel jednal s premiérem Petrem Fialou (ODS).

Video  Řeháková: Pavel důchodovou novelu buď podepíše později, nebo ji vetuje  - ČTK
Video se připravuje ...

Pavel bude o svém postoji k vládní penzijní novele veřejnost informovat v pátek, oznámila.

„Na schůzce byla projednána témata, která se týkala především tvorby rozpočtu, navrhovaných změn v důchodovém pojištění, konsolidačního balíčku. Pan prezident se dotazoval také na témata související s jadernou nergetikou a návrhy na velvyslance,“ sdělila také Řeháková. 

„Nějakým způsobem přemýšlí nebo váhá“

Penze by se od ledna měly dle pravidelných valorizací zvýšit o půlku růstu reálných mezd a nárůst cen. Podle návrhu novely zákona schválené Senátem i Sněmovnou by mělo dojít k nahrazení mimořádných valorizací tzv. „dočasným přídavkem“.

Dnes v 18:00 se premiér sešel s prezidentem Pavlem na Pražském hradě a o detailech novely diskutovali. K tomu, aby zákon začal platit již od září, jak původně plánovala vláda, musel by jej prezident podepsat 31. srpna brzy ráno. To nakonec neudělá a pokud se rozhodne podepsat, udělá to v následujících dnech. 

Podle Fialy se objevují informace, že prezident nad novelou o důchodech „nějakým způsobem přemýšlí nebo váhá“. „Nepochybně využiji toho setkání, abych panu prezidentovi připomenul argumenty, se kterými naše vláda tuto novelu připravovala - proč je tak důležité, abychom udělali změny v důchodovém systému a že by bylo určitě dobré, abychom už i z ekonomického hlediska mohli ty změny realizovat od 1. září, tak jak jsme měli jako vláda a celá vládní koalice původně v úmyslu,“ uvedl Fiala.

„Pan premiér s panem prezidentem o celé situaci intenzivně jednal. Vyjádří se až poté, co pan prezident oznámí konečné rozhodnutí,“ uvedl po schůzce mluvčí vlády Václav Smolka.

Dvě problematické věci

Pavlův poradce pro důchodovou reformu, rozpočtovou politiku a finanční sektor Vladimír Bezděk v České televizi uvedl, že novela obsahuje řadu potřebných věcí, ale s prezidentem identifikovali dvě problematické věci. Jednou z nich je mimořádná valorizace penzí, u níž jsou ustanovení nevyhovující a drahá, druhou pak zpřísnění podmínek pro odchod do předčasného důchodu. Pro lidi, kteří by na něj už nyní měli nárok, chybí přechodné období, ač je obecně cíl správný, uvedl Bezděk, někdejší šéf důchodových komisí.

Ke zpřísnění podmínek odchodu do předčasného důchodu má výtky i ombudsman Stanislav Křeček. „Zkrácení doby předčasnosti z pěti na tři roky prakticky ze dne na den je velmi nešťastné. Zvlášť negativně se dotkne těch seniorů, kteří by současné podmínky, tedy především pět let předčasnosti, splnili v nejbližší době,“ uvedl v zaslaném prohlášení.

Prezident nepodepíše. Co bude dál? 

Případný odklad platnosti důchodové novely nebude mít na lednové navýšení penzí vliv. Podle nových i dosavadních pravidel by důchodci měli dostat přidáno stejně. Vyplývá to ze stanoviska ředitele odboru sociálního pojištění ministerstva práce Tomáše Machance i z vyjádření ekonoma Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) při akademickém pracovišti CERGE-EI Filipa Pertolda. Odsunutí novely přesto může proti původnímu záměru výdaje příští rok o miliardy zvednout, a to kvůli neomezení předčasných penzí. Dopad ministerstvo práce zatím neupřesnilo.

„Když prezident nepodepíše novelu, tak se z hlediska valorizací pravděpodobně nestane nic. Mimořádná valorizace nebude do konce roku a řádná bude reflektovat jen inflaci, nikoliv reálnou mzdu. Podle reálné mzdy se bude valorizovat až za řadu let,“ uvedl Pertold. Podle podkladů k novele by se měl růst reálných mezd do navyšování penzí promítnout až kolem roku 2030.

Banner odkazující na kalkulačku nejvýhodnějšího penzijního spoření

jajas ( 1. září 2023 19:51 )

Počkej si na volby...už se blíží....

jajas ( 1. září 2023 12:18 )

Tak třeba já nevím, která ze všech diskusí tady má smysl. Všechno to jsou pouhé názory, nápady a reakce na dané téma. Žádná diskuse tady nic nevy­řeší­...dis­kuto­vat mezi sebou by měli ti, o kterých se diskutuje. To, že podepíše je špatně a nepodepíše je špatně je přece normální. Lidé v tomto nemohou být jednotní stejně, jako nejsou jednotní právě volbách atd. Někomu vyhovuje že nepodepíše a někomu vyhovuje že podepíše, to je normální, každý má své důvody.

jajas ( 1. září 2023 09:37 )

Pak je třeba zjistit, proč tady Blesk diskusi povolil.....nakonec proč by se neměli lidi vyjádřit a říct své názory i k tomuto "špeku". Takže pokud tato diskuse nemá smysl, stačí, když se jí, kdokoliv chce, nemusí účastnit.

jajas ( 1. září 2023 08:48 )

Správně. Jenže tady se prostě čekalo, že jako vždy podepíše, i když k tomu bude mít třeba námitky. Nicméně paradox je v tom, že na jeho podpisu v podstatě zase až tak nezáleží, pouze se posune splatnost té slátaniny, které vláda říká "reforma". A že to, při pozdním podpisu, bude drahé? No a co tady dnes není? To už snad nikoho nepřekvapí...

jajas ( 1. září 2023 06:49 )

A k tomu "rozhazování" peněz....momentálně je více rozhazuje tato vláda.....za chvíli se nedopočítáme, kolik miliard to už bylo a kolik nás ještě čeká.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa