Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Pavel nakonec podepsal pomalejší růst penzí! Proč otálel a co pozdní podpis způsobí?

Aktualizováno -
1. září 2023
13:56
Autor: ČTK, Mii, BLK, amb - 
1. září 2023
07:09

Prezident Petr Pavel dnes přes výhrady podepsal vládní penzijní novelu. Mluvčí hlavy státu Markéta Řeháková po čtvrtečním jednání prezidenta s premiérem Petrem Fialou (ODS) uvedla, že Pavel normu buď bude vetovat, nebo podepíše až v následujících dnech. Kabinet přitom chtěl účinnost některých opatření ode dneška, v takovém případě by ale novela musela vyjít ve sbírce zákonů ve čtvrtek. Novela tak začne platit o měsíc později, což bude stát Česko peníze.

Prezident Pavel i přes výhrady podepsal penzijní novelu. Pravidla předčasných důchodů tak čeká zpřísnění a valorizace penzí zpomalení. 

Novela upravuje mimořádné valorizace penzí způsobem, který by při dalším inflačním výkyvu vedl k nákladnějšímu řešení, než je to dnešní, uvedl Pavel. Nynější mimořádné valorizace při vyšším růstu cen by nahradil dočasný přídavek.

Pavel považuje za problematickou náhlost zkrácení doby možného odchodu do předčasného důchodu z pěti na tři roky před standardním důchodovým věkem. Avšak jako celek jde novela podle prezidenta správným směrem, proto ji podepsal. 

Výhrady sdělil osobně Fialovi a ministrovi práce a sociálních věcí Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL). Zároveň obecně apeloval na respektování lhůty pro posouzení zákonů dané ústavou.

Podle předkladatelů mají úpravy přispět k dlouhodobé udržitelnosti důchodového systému a ke snižování zadlužení státu.

Fiala i Jurečka rozhodnutí vítají

„Je dobře, že pan prezident vyslechl moje argumenty a po našem jednaní podepsal zákon, který napravuje nespravedlnosti v důchodovém systému a napomáhá ozdravení veřejných financí. Jsem přesvědčen, ze jednáme odpovědně ve prospěch českých občanů a jejich dobré budoucnosti,“ uvedl Fiala. Souhlas prezidenta uvítal i Jurečka.

Politolog: Není fér držet bobříka mlčení 

Petr Pavel s podepsáním novely dlouho váhal, což na síti X i ve vládní koalici vyvolalo reakce. „Není fér, když Hrad tak dlouho drží bobříka mlčení ke změnám penzí a napíná i Fialovu vládu. I prezidentova řeč má být jasná - ano, ano, ne, ne. Navíc doufám, že P. Pavel nepřevezme Klausův zlozvyk zákony nepodepisovat ani nevetovat,“ reagoval politolog Lukáš Jelínek předtím, než prezident novelu podepsal. 

„Kdyby pan prezident vetoval zákon o mimořádné valorizaci pro pochybnosti o souladu s Ústavou, ani bych necekl. Tohle je ale čistě vládní rozpočtová politika a do té by prezident zasahovat neměl. Ať tak či onak, jeho váhání nás přijde hodně draho,“ uvedl ještě k nejasné situaci bývalý ministr financí Miroslav Kalousek„Tak už teď je to minimálně za 4 miliardy,“ napsal pak v komentářích jednomu uživateli. 

„Pravdu má ovšem Bezděk (Vladimír Bezděk, Pavlův poradce, pozn. red.) (...) Ta náhrada mimořádných valorizací paradoxně zdražuje celý systém - mimořádné valorizace šetřily tím, že v mezidobí zvyšují jen procentuálni složku a další řádná valorizace navazuje na nižší základ,“ oponoval mu sociolog Daniel Prokop. 

Ekonom Vladimír Bezděk v České televizi uvedl, že se novela dotýká šedesátníků, kteří by se chystali už teď do předčasné penze. Odchod by se jim tak naráz oddálil. „Je to příliš náhlý a ostrý zásah do důchodových práv, chybí přechodný mechanismus,“ řekl prezidentův poradce.

„To číslo (4 miliardy korun, pozn. red.) je nesmysl. Podle reálných mezd se nebude valorizovat ještě řadu let a mimořádná valorizace podle všeho letos nebude,“ napsal na X ekonom Filip Pertold. „Když prezident nepodepíše novelu, tak se z hlediska valorizací pravděpodobně nestane nic. Mimořádná valorizace nebude do konce roku a řádná bude reflektovat jen inflaci nikoliv reálnou mzdu. Podle reálné mzdy se bude valorizovat až za řadu let,“ uvedl. 

„Prezidentovo váhání s podpisem úpravy důchodů jejich lednové navýšení neovlivní. Průměrný důchod v lednu 2024 vzroste o avizovaných zhruba 400 korun,“ souhlasil s ním na X ekonom Lukáš Kovanda.

Jurečka: Nebyla motivace za každou cenu ušetřit

„Je to rozhodnutí pana prezidenta, které respektuji. Říkal jsem, že budu respektovat jakékoliv jeho rozhodnutí,“ řekl dnes dopoledne novinářům ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Dodal, že vyčká na podrobnější argumenty. Zdůraznil, že do budoucna novela výdaje snižuje proti dnešku o 0,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP). V dnešních částkách je to kolem 50 miliard korun.

„Nůžky se rozevírají. Nebyla motivace za každou cenu ušetřit. Valorizace má být spravedlivá a nerozevírat nůžky. Z pohledu ekonoma to může být argument (další navýšení výdajů), ale z pohledu člověka, který je odpovědný za udržení solidarity, ne.Proto jsme navrhli tuto změnu,“ řekl Jurečka.

Podle něj „není na místě„ ani argument o chybějící přechodné lhůtě. „Minimálně půl roku lidé věděli, co novela přináší, jaké bude znamenat změny z hlediska jejich rozhodování,“ řekl šéf resortu práce.

Co novela přináší

Předčasný důchod bude podle předlohy možný nejvýše tři roky před dosažením důchodového věku místo nynějších až pěti let. Pobíraná částka se bude krátit víc než dosud a až do řádného termínu penze se nebude valorizovat zásluhová část důchodu. O rok později má vejít v účinnost prodloužení minimální doby hrazení odvodů jako jedné z podmínek pro vstup do předčasné penze o pět let na 40 let.

Při pravidelných lednových valorizacích se penze nyní zvyšují o inflaci a o polovinu růstu reálných mezd. Od příštího roku by se měl brát v úvahu výhradně růst cen pro domácnosti důchodců. Započítávat se bude třetina růstu reálných mezd, jako tomu bylo před rokem 2018.

Pokud by se ceny zvedly nejméně o pět procent od posledního přidání, důchodci dostanou stejně jako teď při mimořádné valorizaci víc peněz, ovšem nejdříve od července kalendářního roku. Pobírat budou podle novely vždy do konce roku přídavek a zvedne se jim i zásluhová část penze, ovšem prakticky rovněž dočasně. Růst se totiž bude započítávat do běžného lednového navýšení. Mimořádné přidání se tak na rozdíl od nynějška nebude promítat do dalších valorizací. Dočasný přídavek a zvýšení procentních výměr bude podle novely odrážet 60 procent růstu cen.

Video  Řeháková: Pavel důchodovou novelu buď podepíše později, nebo ji vetuje.  - ČTK
Video se připravuje ...

Banner odkazující na kalkulačku nejvýhodnějšího penzijního spoření

hejhej ( 3. září 2023 10:26 )

adamice:
Trapný prezident, bez názoru. Dokáže se jenom předvádět jako stárnoucí manekýn

adamice ( 3. září 2023 08:15 )

Co to tady melete za nesmysly?

adamice ( 3. září 2023 08:13 )

Jak odmitl podepsat? Vzdyt to podepsal, aniz by se snazil neceho dosahnout. Je to jen pokus o komedii pro lidi. Ale hodne spatny. Jeho volici jsou jiste spokojeni.

milan59 ( 2. září 2023 07:28 )

Že by si napřed propočítával svůj nastávající důchod/penzi,aby se stihl ZABEZPEČIT na to,až nebude podruhé zvolen prezidentem
Nojo ceny rostou a když snížili minulým prezidentům "odchodní rentu",tak by nemohla jezdit na motorce z důvodu navýšení cen nafty/benzínu atd.

milan59 ( 2. září 2023 07:22 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa