Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Couvnou lidovci? Koalice projedná zdanění tichého vína. Výborný má už předem podmínku

Autor: ČTK - 
30. srpna 2023
09:42

Zástupci koalice a některých ministerstev dnes projednají možnosti zdanění tichého vína, řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Očekává návrhy, které by administrativně nezatížily vinaře. Změny nebudou součástí ozdravného balíčku, uvedl ministr v Oboře u Loun, kde byl na návštěvě u pěstitelů chmele. Lidovci dlouhodobě prosazují zachování nulové spotřební daně na nešumivá vína, proti naopak byli při jednání o konsolidačním balíčku TOP 09, STAN, Piráti a část ODS. Podle dnešních Hospodářských novin (HN) se schůzka uskuteční vpodvečer.

Výborný uvedl, že debata o tichých vínech bude pokračovat, jak slíbil, na dnešek svolal zástupce koalice, ministerstev financí a zdravotnictví a celního úřadu. „Požádal jsem kolegy, aby přišli s návrhy nějakého jiného nebo nového modelu zdanění tichého vína. Uvidíme, s čím kdo přijde, od toho se pak bude odvíjet další debata,“ řekl. „Mám základní podmínku, abychom dokázali odbourat případnou administrativní byrokratickou zátěž pro ty vinaře, zvláště pro ty malé. Dneska tu debatu startujeme a uvidíme, kam se posuneme,“ dodal ministr.

Koalici v jednání o zdanění tichého vína podle Výborného čas netlačí, protože je shoda na tom, že do ozdravného balíčku se toto téma nebude vkládat. „Ale jsme připraveni tu debatu vést a máme na to celý podzim,“ řekl ministr.

Zdraží láhev až o 13 korun?

Zavedení spotřební daně na tichá vína doporučovala vládě jako součást konsolidačního balíčku Národní ekonomická rada vlády (NERV). Do státního rozpočtu by to mohlo přinést několik miliard korun ročně. Svaz vinařů i Vinařská unie proti tomu protestovaly zejména argumentem, že stejnou úlevu mají vína v okolních zemích a po zavedení spotřební daně přestanou být místní vinaři konkurenceschopní. Na neodvádění spotřební daně v jiných zemích včetně třeba Itálie poukázal také Výborný. „Pokud to není jinde, proč znevýhodňovat naše vinaře?“ řekl HN.

Video  Večeřová o vysokých cenách potravin: Mohou za to drahé energie i řetězce. Co vytkl Výborný Babišovi?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Administrativní zátěž pro vinaře by podle ministra přinesla nynější pravidla výběru spotřební daně na alkohol. „Potřebujete daňové sklady, kalibraci sudů, přičemž vinaři mají často historické sudy. Prosil jsem celní správu, aby vymysleli nějaký model, který bude minimalizovat administrativní zátěž pro vinaře,“ citují Výborného HN. Všechna dosud navrhovaná řešení by podle něj víno zdražila. „Průměrná sedmička dobrého domácího vína bude stát o 13 korun víc,“ podotkl.

Zavedení spotřební daně jen na dovozová vína není možné kvůli jednotnému evropskému trhu.

Tomasj ( 2. září 2023 10:49 )

cigára a chlast musí stát pořádný balík, třeba ta cena cigaret je velmi nízká dnes si za výplatu koupíte několikanásobně více krabiček než dříve. Kratom a spol taky regulovat. U nás před začátkem školního roku přestěhovali púrovozovnu ke gymplu a školní jídelně, ať nají žáci a studenti kde nakoupit "zákusky"

jajas ( 30. srpna 2023 15:19 )

S tím vínem je to fakt už trapárna.....když pominu ty další vládní trapárny. Prý vinaři to nemají lehké, hrozně se nadřou....no a kdo z ostatních jím podobných podnikatelů se nenadře? To jakože ostatní to mají lehké? Takové lobby, co na vládě padlo je podle mne trestuhodné...bych ty, co za ten nápad lobovali, normálně zavřel...chápu, že by si tak přišli na nějaké "všimné", ale že jim to není blbé.... No...není....

doktormediciny ( 30. srpna 2023 12:52 )

V odborne literature s popisuje, ze narody ktere piji vice vinas maji mene chorob srdce a cev V odborne literat. se to jmenuje francouzsky paradox

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa