Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Do Bruselu chtějí Nerudová, Vondra: Boj o Evropský parlament začíná

  • Autor: man - 
    30. 8. 2023
    05:00

    I když do evropských voleb zbývá skoro rok, strany už začínají zbrojit. Už se také objevují jména kandidátů a kandidátek, kteří chtějí zabojovat o teplé místečko v Bruselu. A vše naznačuje, že současné koalice půjdou stranou...

  • 1.Piráti

    Mikuláš Ferjenčík (36, Piráti)

    Exposlance na místo lídra kandidátky podpořilo nezávazně už 2600 členů. V minulosti se stal slavným třeba svým výrokem, že by se měla uzákonit polyamorie, tedy soužití lidí ve více vztazích.

    Předvolební debata Blesku o daních a mzdách (16. 9. 2021): Petr Letocha (STAN) a Mikuláš Ferjenčík (Piráti) Předvolební debata Blesku o daních a mzdách (16. 9. 2021): Petr Letocha (STAN) a Mikuláš Ferjenčík (Piráti) | Blesk:Jakub Poláček

    Markéta Gregorová (30, Piráti)

    Europoslankyně letos brojila už proti dvěma ministrům za ODS, aby odešli z vlády. V Bruselu se zaměřuje na kybernetickou hrozbu, v Česku ale proslula svým výrokem, že slovo »prcat« patří do kulturního dědictví.

    Europoslankyně Markéta Gregorová Europoslankyně Markéta Gregorová | Foto Blesk - Dan Černovský

  • 2.STAN

    Jediný současný europoslanec za STAN Stanislav Polčák (43, STAN) se do Bruselu asi znovu nepodívá. Poté, co se jeho jméno objevilo ve spojení s kauzou Dozimetr, šéf hnutí Vít Rakušan (45) vzkázal, že jeho kandidaturu nepodpoří.

    Danuše Nerudová (44)

    Jedničkou Starostů by mohla být neúspěšná kandidátka na Hrad Nerudová. Tu volilo 777 tisíc lidí, a pro hnutí by byla velkým tahákem. Objevují se ale názory, že se jí z Bruselu bude špatně bojovat s populismem v Česku, proti kterému v kampani tolik brojila.

    Danuše Nerudová v Epicentru Blesku (24.5.2023) Danuše Nerudová v Epicentru Blesku (24.5.2023) | Blesk:Michal Protivanský/CNC Michal Protivansky/CNC

    Jan Farský (44, STAN)

    Na vrcholu kandidátky by mohl být i místopředseda hnutí Farský. Ten byl pod palbou za to, že měl odjet do USA na půlroční studijní stáž a chtěl si nechat i křeslo poslance. Na ten nakonec po kritice rezignoval.

    Jan Farský v rozhovoru pro Blesk (29.9.2022) Jan Farský v rozhovoru pro Blesk (29.9.2022) | Blesk:Foto : Czech News Center / Rusinova Maria

  • 3.TOP09

    Zatímco šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová (38) by ráda do eurovoleb šla pod koalicí SPOLU, část ODS to odmítá. Hlavním problémem, který potvrzují i europoslanci, je především názorový rozptyl.

    Luděk Niedermayer (57, TOP 09)

    Jeden z nynějších dvou europoslanců TOP 09 Niedermayer zatím neví, zda bude kandidovat znovu. Skepsi má právě ohledně možného spojení s ODS, která na rozdíl od něj prý není jednoznačně proevropská.

    Europoslanec Luděk Niedermayer (TOP09) Europoslanec Luděk Niedermayer (TOP09) | reprofoto/twitter

    Jiří Pospíšil (47, TOP 09)

    Svoji kandidaturu zatím nepotvrdil ani pražský zastupitel a druhý europoslanec TOP 09 Pospíšil. Ten si navíc vyslechl výzvy k rezignaci vloni kvůli spojení s kauzou Dozimetr.

    Epicentrum 3. 5. 2022 - Jiří Pospíšil (TOP 09) o Medě Mládkové Epicentrum 3. 5. 2022 - Jiří Pospíšil (TOP 09) o Medě Mládkové | Blesk:Martin Přibyl CNC

  • 4.ANO

    Hnutí se zatím k nadcházejícím volbám moc nevyjadřuje. V současnosti má šest europoslanců – což je nejvíce ze všech českých stran. Jisté ale je, že dlouholetá tvář hnutí v Bruselu Dita Charanzová (48, ANO) už kandidovat nebude. Té vadí, že hnutí vykresluje EU jako nepřítele a stává se konzervativnějším.

    Klára Dostálová (52, ANO)

    Zamýšlenou vůdčí tváří za ANO je exministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Tu přitom v minulosti vyšetřovala policie, jestli nepoužila sněmovní peníze pro asistentku na nákup auta pro manžela.

    Jednání Sněmovny: Klára Dostálová (ANO) (červenec 2023) Jednání Sněmovny: Klára Dostálová (ANO) (červenec 2023) | Foto Blesk - Robert Klejch

    Jaroslava Pokorná Jermanová (53, ANO)

    Nominaci hnutí má i bývalá středočeská hejtmanka a poslankyně. Ta musela žehlit škraloup, když se provalilo, že její manžel používal krajské služební auto pro osobní účely.

    Jaroslava Pokorná Jermanová při rozhovoru pro Blesk Zprávy v únoru 2019 Jaroslava Pokorná Jermanová při rozhovoru pro Blesk Zprávy v únoru 2019 | Foto Blesk - Jakub Poláček

  • 5.KDU-ČSL

    Lidovci jako jediní už přišli s kandidátkou do eurovoleb. A to už v květnu – tudíž rok před konáním voleb. V nezávazné anketě se navíc straníci vyslovili pro to, aby nekandidovali do Bruselu znovu v projektu SPOLU.

    Tomáš Zdechovský (43, KDU-ČSL)

    Současný výrazný europoslanec bude lídrem lidovecké kandidátky. Jenže i on má pár škraloupů. Pracoval jako externí krizový manažer ve společnosti CPE, která se měla dopouštět nekalých praktik,  kdy si od lidí měla při poskytování úvěru brát peníze za poplatek. Tento postup Zdechovský jako manažer vysvětloval.  Zdechovský ale řekl, že má svědomí čisté.

    Zdechovský patří s KDU-ČSL do Evropské lidové strany. Zdechovský patří s KDU-ČSL do Evropské lidové strany. | Facebook, EPP, EP

    Pavel Fischer (58)

    Neúspěšného kandidáta na Hrad z roku 2017 a senátora lidovci umístili až na páté místo kandidátky. Fischer se tak musí spoléhat na preferenční hlasy. I on musel žehlit průšvih, když prohlásil, že by nikdy nejmenoval homosexuála ústavním soudcem.

    Senátor Pavel Fischer během rozhovoru pro Blesk Zprávy (17.2.2023) Senátor Pavel Fischer během rozhovoru pro Blesk Zprávy (17.2.2023) | Blesk:Renata Matějková

  • 6.ODS

    Ačkoliv ještě stále není jasno, zda bude SPOLU pokračovat, ODS má už v ulicích vlastní billboardy. Reklamu ale neplatí strana, nýbrž Evropská konzervativní frakce. Po 20 letech v Bruselu se pak rozhodl znovu nekandidovat Jan Zahradil (60, ODS), který je kritizován za svůj příklon k Číně, ale i za svůj postoj k vlastní partaji.

    Veronika Vrecionová (57, ODS)

    Europoslankyní je čtyři roky a chce pokračovat. V Bruselu se setkala s Alexandrem Vondrou, s nímž má syna Jáchyma, jak Vrecionová sama potvrdila.

    Europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS) v Epicentru 1.12.2022 Europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS) v Epicentru 1.12.2022 | Blesk:Jakub Poláček

    Alexandr Vondra (62, ODS)

    Signatář Charty 77 a exministr zahraničí a obrany Vondra by mohl znovu kandidovat na vrcholu kandidátky. Jeho jméno figurovalo v kauze ProMoPro spojené s prvním českým evropským předsednictvím. Vondra ale nakonec v kauze vystupoval jako svědek.

    Ideová konference ODS: Alexandr Vondra (13.5.2023) Ideová konference ODS: Alexandr Vondra (13.5.2023) | Foto Blesk - Renata Matějková

denisz ( 5. září 2023 00:01 )

STAN tedy vyšle do EP Nerudovou, věrného zastánce EU, ne žádného populistu. Jinak řečeno bude dalším, co se o české zájmy snažit nebude, o nebezpečí z nelegální migrace a o devastujícím zeleném šílenství. Já měl za nejhorší škodnou v Bruselu šíleného Peksu, ale Nerudová jej nejspíše překoná. Mládežníky Pirátům přetáhla, dokázala těm nevyzrálým více falešně pochlebovat. Její prohlášení a názory jsou sice zalitá pozitivní energií, ale hodnotově nulové. Je perspektivní kandidátka na cokoliv, kamkoliv, a za jakoukoli stranu, rozhodnutá spasit svět. Je těžké v bruselském přebujelém moluchu prosazovat národní české zájmy zvláště když se to tam nenosí, ale aspoň se o to rozumně pokusil Vondra, Konečná. Bylo by jich škoda, kdyby nebyli opět zvoleni.

hejhej ( 3. září 2023 13:50 )

stoura:
Vondra je splachovací, vyškolený v ODS a pokračuje v pidi straně TOP09, která kopíruje ODS.

oltec ( 2. září 2023 08:22 )

z těchto tří ani jeden nepatří do Evropského parlamentu jsou ostudou ČR

hejhej ( 31. srpna 2023 10:27 )

Soudruh Pávek:
Svůj k svému - podvodníci

hejhej ( 31. srpna 2023 10:25 )

deratizer:
Jenom, aby se tam nedostali podvodem...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa