Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nerudová po „líbánkách“ ve Francii oznámila boj o europarlament. Za STAN a s Farským po boku

Aktualizováno -
17. srpna 2023
17:59
Autor: simao, trm, vja, ČTK - 
16. srpna 2023
14:24

Hnutí STAN by mělo příští rok do voleb do Evropského parlamentu vést bývalá prezidentská kandidátka Danuše Nerudová a bývalý šéf poslanců hnutí Jan Farský (STAN). Jejich nominaci do čela listiny dnes schválilo předsednictvo Starostů, informovala ČTK mluvčí strany Sára Beránková. Definitivně o lídrech bude rozhodovat celostátní výbor STAN. O dalších místech se bude rozhodovat později, z regionů mají dorazit nominace do konce srpna, řekl ve čtvrtek odpoledne novinářům Farský. Před definitivním rozhodnutím si Nerudová užila dovolenou. S manželem Robertem vyrazili za hranice - do francouzského Provance.

„Jsem nyní na dovolené, svou politickou budoucnost nechci zatím komentovat,“ vzkázala ještě ve středu podle Aktuálně.cz Danuše Nerudová.

Ve čtvrtek už to, že povede kandidátku, potvrdila. „Cítím zodpovědnost vůči všem, kteří mi dali hlas v prezidentské volbě a chtěli změnu. Populismu se musíme znovu postavit a nabídnout mu alternativu,“ uvedla Nerudová, která v lednu v prvním kole prezidentských voleb skončila třetí. Případná dnešní nominace lídrů kandidátky bude podléhat schválení širším vedením Starostů. Celostátní výbor by o nich rozhodovat koncem léta.

Nerudová varuje před populisty

V příspěvku varuje Nerudová před populisty, konkrétně zmínila expremiéra Andreje Babiše (ANO). „My jsme součástí Evropy a její úspěch je i naším úspěchem. Vždy jsem hájila naše západní a proevropské směřování a demokratické hodnoty. Bránila jsem naději na lepší a spravedlivější budoucnost pro každého, a upozorňovala na populisty, kteří se ji našim dětem snaží ukrást. A budu i nadále. Vím, že nás čeká hodně práce, několik náročných výzev a těžkých zkoušek, ale vaše kreativita, šikovnost i touha po změně mi dávají naději, že to společně zvládneme,“ napsala Nerudová.

Již dříve se kromě možného spojení se STAN mluvilo o tom, že by se mohla objevit v barvách TOP 09. O kandidatuře Nerudová intenzivně vyjednávala s více politickými subjekty, napsala. „S jediným cílem - najít partnery, se kterými budeme bojovat za klíčové reformy, lepší život všech bez rozdílu a rovné šance pro každého bez ohledu na to, kým je, odkud pochází, koho miluje či v co věří,“ uvedla. Doplnila, že se STAN má společnou řadu témat, například ochranu přírody, podporu venkova, ale i rovná práva pro všechny.

Ekonomka a bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Nerudová získala v prezidentských volbách 13,9 procenta hlasů a volilo ji přes 777.000 lidí. Před druhým kolem podpořila pozdějšího vítěze voleb Petra Pavla.

Odchod a návrat Farského

Farský uvedl, že Nerudová je silná osobnost s liberálními hodnotami a proevropským smýšlením. „Je mi ctí, že právě ona bude lídrem kandidátky za osobnosti pro Evropu. Rozumíme si nejen po programové stránce, ale i po té lidské. Věřím, že naše vzájemná synergie nám pomůže dosáhnout v evropských volbách přesvědčivého výsledku,“ uvedl.

Kandidátka STAN v eurovolbách v příštím roce by měla nést označení Starostové a osobnosti pro Evropu. Listinu skládá právě Farský, který serveru iRozhlas.cz řekl, že by mezi prvními deseti kandidáty mělo být sedm členů STAN a tři „osobnosti“, v druhé desítce pak šest Starostů.

Exposlance a bývalého starostu města Semily si většina lidí pravděpodobně pamatuje zejména kvůli jeho odchodu z Poslanecké sněmovny v roce 2022. Jako předseda poslaneckého klubu STAN tehdy oznámil, že získal  prestižní Fulbrightovo stipendium na Oregon State University, kam se chystal odjet na půlroční stáž.

Přestože pozice v čele poslaneckého klubu se vzdal, poslanecký mandát si hodlal ponechat s tím, že po domluvě s premiérem na důležitá hlasování bude schopen přiletět. Po dobu trvání stáže plánoval dávat svůj plat na charitativní účely. 

Zmíněné rozhodnutí se však setkalo s velkou vlnou kritiky, načež se Farský vzdal svého místa poslance, které zaujala Jarmila Levko (STAN). Po návratu z USA pracoval několik měsíců v rodinném podniku, načež byl začátkem letošního roku zmíněn jako možný kandidát na post eurokomisaře.

Spolupráce s TOP 09 a lidovci nevyšla, s Piráty jít nechtěli

STAN cílí na dvouciferný výsledek a zisk alespoň tří křesel, což by zaručilo, že budou Starostové českou proevropskou silou v europarlamentu. Starostové oslovili kvůli možné spolupráci TOP 09 i lidovce. „Ale neměli jsme žádnou reakci, že by si koalici dovedli představit,“ řekl Farský.

Pirátům koalici nenabízeli s ohledem na jejich zkušenost ze společné kandidátky v posledních sněmovních volbách. Piráti tehdy kandidovali se STAN jako větší strana, ale kvůli kroužkování získali jen čtyři mandáty. STAN má 33 poslanců.

„Těch bolestí, které jsme si navzájem vyslechli, je tolik, že představa, že by s námi šli na jednu kandidátku, je taková, že nesmyslné návrhy ani nevyřknu, aby nebyly zbytečně brány jako špatný vtip,“ uvedl Farský.

ODS, KDU-ČSL a TOP 09 zatím především řeší, zda budou kandidovat společně. Podle dnešních Hospodářských novin je pravděpodobnější, že strany na evropské volby nesestaví kandidátku dohromady pod značkou Spolu, ale budou se o hlasy ucházet zvlášť. Podle zákulisních informací tento záměr převažuje nově i v TOP 09, jejíž členové navíc kvůli obavám z kroužkování nechtějí ani případnou dvojkoalici s lidovci.

Mluvčí TOP 09 Markéta Volfová ČTK k nabídce STAN sdělila, že pro stranu je prioritou cesta prostřednictvím koalice Spolu. Zdůvodnila to tím, že jde o dlouhodobě úspěšný projekt, který nebyl nikdy zamýšlený jako jednorázový. Strana zvažuje i samostatnou kandidaturu. „TOP 09 je jasnou variantou pro proevropské voliče, jimž záleží na ekonomické prosperitě, přijetí eura či řešení klimatické krize. Proto má potenciál oslovit tyto voliče i samostatně,“ řekla.

Nerudová: Klíčová je odolnost a suverenita Evropy

Nerudová míní, že kandidáti na listině STAN mohou přinést pozitivní změny a novou energii do evropské politiky. „Věřím, že společně připravíme evropský program, který posune naši zemi a unii dopředu. Za klíčové považuji soustředit se na odolnost Evropy a zajištění naší suverenity - energetické, surovinové i bezpečnostní,“ uvedla.

Šéf STAN Vít Rakušan ocenil, že Nerudová se rozhodla netříštit liberální proevropské demokratické síly třeba založením vlastní strany. „Její rozhodnutí ucházet se o nominaci na kandidátku STAN mě osobně hodně těší. Může nám pomoci vybudovat přesvědčivou, sebevědomou evropskou kandidátku,“ řekl ministr vnitra.

Třetí domov ve Francii

Nerudovi přitom před definitivním rozhodnutím vyrazili během dovolené i za hranice. A to do Francie. Autem. „Ráno posnídat hluboko v Provence a o půlnoci usínat doma ve své posteli. Do včerejška jsem si myslel, že to nejde. Vždy jsme v půli přespávali. Když ale máte Danuši Nerudovou, abyste se střídali v řízení, spolehlivé auto a štěstí na průjezdné dálnice, dá se i 1550 km zvládnout,“ uvedl manžel Nerudové Robert.

Dovolenou, ze které se již Nerudovi vrátili do Česka, si pochvaloval. „Cyklistický ráj. Kaňon Gorges de la Nesque na úbočí Mont Ventoux. 20km úsek mezi Villes-sur-Azon a Monieux je možná nejkrásnější cesta, co jsem kdy jel - dokonalá silnice, žádná auta, mírné stoupání, silnice ve skále, tunely, panoramata, údolí pode mnou a nebe nade mnou,“ napsal manžel Nerudové.

„Toto je náš třetí domov. Už 12 let. Zamilovali jsme si to tu poté, co jsme viděli film Dobrý ročník, který se tu odehrává. Tak tedy to pořadí: Brno - Telecí - Menerbes,“ dodal Neruda s odkazem na obec Ménerbes ve francouzském regionu Provence-Alpes-Côte d’Azur.

Video  Nerudová s manželem v Blesku otevřeně o synech v kampani: Za rok dost dospěli! Zmínili i slzy v zákulisí  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

denisz ( 18. srpna 2023 17:44 )

STAN tedy vyšle do EP věrné zastánce EU, ne žádné populisty. Jinak řečeno budou dalšími, co se o české zájmy snažit nebudou, o nebezpečí z nelegální migrace a o devastující zelené šílenství. Na to se Farský v USA vyškolil a Nerudova dopracovala, neboť získala podporu svých mladých, kterým umí pochlebovat. Ještě kdyby se mohlo ze zahraničí volit korespondenčně jak STAN usiluje, má totiž jádro věrných jen 1% a šance malé. Pro mnohé není Nerudová tak bystrá a věcná jako Konečná a tak zapálená pro české zájmy jako David.

Staroduchodce ( 18. srpna 2023 12:41 )

Aaach jo! Věční státní političtí úředníci. Chtěl bych se znovu narodit a mít to přesvědčení, že pohnu zeměkoulí a ještě mně za to moji milí voliči a ti ostatní, co za to nemohou, zaplatí, a přilepit se na perspektivní politickou bandu STAN. Ti už na lokální úrovni umí čarovat s penězovody, zvláště když výhledově dostane dotace jen někdo, kdo bude různě přitulený ke kolce. Nerudová do účtárny, Farský do Semil . Ale jsou zvolení davem..

karmazdarma ( 17. srpna 2023 19:54 )

Tak ke korytům by se vám zachtělo,mlaskat, chrochtat a 💩dělat,doufám, že lidi prokoukli co jste za h@vada a nebudou Vás volit.

viho ( 17. srpna 2023 17:27 )

STAN nevolilo mnoho lidí ani v parlamentních volbách, ale díky triku s pár tisíci preferenčními hlasy kandidáti STAN přeskočili kanditáty Pirátů, které volila většina voličů společné kandidátky PirSTAN, ti ale dodržovali dohodu o nepoužívání preferenčních hlasů.

e.lesanova ( 17. srpna 2023 15:44 )

No, další hřebík do rakve hrůzy v podobě STAN je už jedno, tyhle pragédy už těžko někdo bude volit. Nerudové chybí jakákoli sebereflexe, šla s ostudou, politický mimoň

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa