Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Úspěch české diplomatky Lucie Berger: Stane se velvyslankyní EU v Emirátech

Autor: ČTK - 
10. srpna 2023
19:43

Velvyslankyní Evropské unie ve Spojených arabských emirátech se od září stane Češka Lucie Berger, která doposud působila jako koordinátorka politik v multilaterální sekci Evropské komise. Podle serveru Seznam Zprávy, který dnes o personální změně informoval, se Berger stane šestým Čechem na postu ambasadora unijní diplomacie, jež v současné podobě funguje od roku 2010.

Lucie Berger svůj plánovaný odchod na post unijní velvyslankyně v Abú Zabí  serveru potvrdila. „Na funkci se chystám, začínám 1. září,“ napsala Seznam Zprávám. Dodala, že bližší informace o svém působení a plánech bude moct poskytnout až po nástupu do nové pozice.

Berger přišla do Bruselu s někdejším eurokomisařem Vladimírem Špidlou. Sedm let pracovala na různých pozicích pro Evropskou službu pro vnější činnost (ESVA), což je de facto diplomatická služba EU.

V letech 2015 až 2018 vedla ekonomickou a obchodní sekci na zastoupení EU v Saúdské Arábii, sedmadvacítku zastupovala také v Ženevě u OSN a dalších místních mezinárodních organizacích. Nyní působí jako koordinátorka politik v multilaterální sekci Evropské komise.

V unijní diplomacii v současné době působí ještě další dva Češi na úrovni velvyslance. Tomáš Szunyog zastupuje EU v Kosovu, Lucie Samcová na Islandu.

jajas ( 10. srpna 2023 19:54 )

"Velvyslankyní Evropské unie ve Spojených arabských emirátech se od září stane Češka Lucie Berger"....takové typicky české příjmení.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa