Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Blažek schválil vydání „vora v zakoně“ do USA. Omarov je podezřelý z nájemné vraždy i vydírání

Aktualizováno -
18. července 2023
11:31
Autor: ČTK - 
18. července 2023
07:31

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) v pondělí podepsal souhlas s vydáním gruzínského občana Polada Omarova do USA, píše dnešní Právo. Spojené státy muže označují za vysokou autoritu v prostředí zločineckých skupin, takzvaného vora v zakoně. Předání by se mělo uskutečnit v řádu dnů, uvádí deník.

Česká policie zadržela Ázerbájdžánce s gruzínským občanstvím na začátku letošního roku. Od té doby je ve vazbě. Koncem května rozhodl Městský soud v Praze o možnosti vydat Omarova do USA, Gruzie či Kazachstánu. Přípustnost vydání do Spojených států odůvodnil soudce tím, že stíhání v zemi nemá politický charakter, Omarovi navíc nehrozí trest smrti.

„Vydání Polada Omarova do USA, nikoli do Gruzie či Kazachstánu, považuji po zvážení všech okolností za správné rozhodnutí,“ uvedl dnes Blažek na twitteru.

Vydání do cizího státu povoluje ministr spravedlnosti, může tak ale udělat pouze v případě, že soudy vydání pravomocně povolí. Názorem soudů se ministr řídit nemusí.

Server investigace.cz v minulosti uvedl, že Omarov je šéfem jedné z větví ruskojazyčné mafie, jenž spolu se svou zločineckou skupinou terorizoval velkou část ázerbájdžánské enklávy v Rusku a Ukrajině.

Omarov byl v Česku zadržen na základě mezinárodního zatykače počátkem ledna. Americké ministerstvo spravedlnosti následně informovalo o tom, že tamější prokurátoři obvinili tři členy východoevropské zločinecké organizace s vazbami na íránskou vládu ze spiknutí s cílem zavraždit íránsko-americkou novinářku a aktivistku Masíh Alínežádovou.

Z Blažkova rozhodnutí, které má ČTK k dispozici, vyplývá, že zatýkací rozkazy vydaly okresní soudy pro Jižní okrsek a Východní okrsek New Yorku. První ze soudů podezírá osmatřicetiletého Omarova z trestných činů nájemná vražda, spiknutí za účelem spáchání nájemné vraždy a spiknutí za účelem praní špinavých peněz.

Druhý pak z vydírání a vyděračského spiknutí, z nebezpečného vyhrožování a z trestného činu „držení, manipulace se střelnou zbraní a pálení z ní během násilného trestného činu“. Omarov používá několik dalších jmen, a to Araz Alijev Polad, Polad Quqa a Haci Quqa.

Video  Hráči: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek o novém trestním řádu i o milostech udělovaných prezidentem  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 18. července 2023 16:21 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa