Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ostříhaný Pavel s manželkou na jihu Čech: „Vražedným tempem“ vyběhl Kleť, Eva jela lanovkou

Aktualizováno -
18. července 2023
20:34
Autor: ČTK, vja, Mii - 
18. července 2023
06:54

S čerstvým setřihem a manželkou Evou po boku zahájil Petr Pavel dvoudenní návštěvu Jihočeského kraje. Navštívili budějovickou továrnu firmy Koh-i-noor Hardtmuth, prohlédnou si budějovické letiště, otáčivé hlediště v Českém Krumlově, tamní zámek a setkali se s hejtmanem Martinem Kubou (ODS). Došlo i na překvapivý bod v programu, kdy Pavel vystoupal na vrchol Kleť, a to takovým temptem, že ho nestíhala ani část novinářů. První dáma raději na kopec vyjela lanovkou.

Pavlův výstup na vrchol Kleť, jenž je s nadmořskou výškou 1087 m n. m. nejvyšší horou Blanského lesa, nebyl uveden ve veřejném programu prezidenta. Pro prezidenta se ale už stává tradicí, že během svých návštěv regionů neopomene sportovní aktivity. Pavel na kopec vystoupal tak rychle, že ho mnozí novináři nestíhali, informuje reportér Blesk Zpráv z místa. Prezidenta navíc nezpomalilo ani horko, které v Česku aktuálně panuje. To první dáma zvolila pohodlnější způsob a na Kleť se nechala vyvézt lanovkou. Oba dva se každopádně na výlet převlékli.

V případě návštěvy Jihočeského kraje se jedná o první Pavlovu oficiální návštěvu kraje od zvolení. Nejdříve prezident navštívil výrobnu společnosti Koh-i-noor.

Prezident Petr Pavel při výstupu na vrchol Kleť (18.7.2023) Prezident Petr Pavel při výstupu na vrchol Kleť (18.7.2023) | Blesk:FOTO:CNC/ KAREL KOPAC

„Jako prezident chci podporovat vedle inovací i tradiční české značky, proto jsme s Evou návštěvu Jihočeského kraje zahájili prohlídkou tužkárny Koh-i-noor Hardtmuth. Ve městě funguje už 175 let a své výrobky vyváží do 90 zemí,“ uvedl Pavel po návštěvě továrny. Podotkl, že s pery z Českých Budějovic psali Alfons Mucha i královský dvůr ve Vídni.

Na odpolední tiskové konferenci pak Pavel promluvil o svém setkání s hejtmanem Jihočeského kraje Kubou. „S hejtmanem jsme se bavili především o tom, co je pro Jihočeský kraj aktuální, jako je jádro, dopravní infrastruktura a služby v okrajových částech kraje, dostupnost lékařské péče. Bavili jsme se také o tom, jak kraj například řeší otázky zdravotní péče v regionu, v čemž může být řadě krajům inspirací,“ popsal prezident. 

„Potom jsme měli besedu se zástupci nejenom krajského zastupitelství, ale i se starosty obcí, s řediteli nemocnic a některých krajských institucí na podobná témata. Zajímalo mě především, jak oni se na to dívají a měli pár dotazů na místní krajské problémy, jako například působnost obcí s rozšířenou působností a hrazení jejich výkonu státem a například motivace lékařů, jak je nejenom dostat do těch příhraničních regionů, ale zároveň také, jak je tam udržet,“ navázal Pavel s tím, že poté si prohlédl nově otevřenou halu místního letiště.

Poprvé v otáčivém hledišti

Večer pojede prezident na otáčivé hlediště v Českém Krumlově. Na divadelním představení tam dosud nebyl. Jihočeské divadlo tam odehraje benefičně komedii Ženy Jindřicha VIII. s Petrem Rychlým v hlavní roli. Výtěžek získá centrum Arpida, které poskytuje rehabilitaci lidem se zdravotním postižením.

Petr Rychlý se na hraní pro prezidenta těší, v druhém kole prezidentské volby mu dal hlas. „Je hezké, že prezident přijede. Možná ho při představení přivítám (coby král) jako svého kolegu. Mám rád, když lidé z politiky mají zájem o kulturu. Měl jsem rád ministra kultury Pavla Dostála, který jezdil na premiéry po všech divadlech země české,“ řekl herec. Pro prezidenta již hrál, pro Václava Havla, přímo na Hradě, v začátcích Shakespearovských slavností. Bylo to představení Romeo a Julie, v němž ztvárnil Benvolia.

Už navštívil sousední Vysočinu

Prezident Petr Pavel byl již na oficiální návštěvě sousedního kraje Vysočina. Koncem května tam navštívil Jemnici na Třebíčsku, zemědělské družstvo v Hrotovicích, pelhřimovskou základní školu, s hejtmanem Vítězslavem Schrekem (ODS a STO) diskutoval o plánech na budování vysokorychlostní železnice či o postoji kraje k dostavbě jaderné elektrárny v Dukovanech.

Předchozí prezident Miloš Zeman byl naposledy na oficiální návštěvě jižních Čech v červnu 2017. Jezdil také na českobudějovický agrosalon Země živitelka, kde byl naposledy loni.

V lednové prezidentské volbě Pavel na jihu Čech porazil Andreje Babiše (ANO) ziskem víc než 58 procent hlasů.

Video  Prezident Pavel na Vysočině  - Blesk/Vojtěch Jandera
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 22. července 2023 14:44 )

něco jako neziskovky a dotace

Jirik-ta ( 22. července 2023 14:43 )

banda-sku

Jirik-ta ( 22. července 2023 14:42 )

ban-***-ku

Jirik-ta ( 22. července 2023 14:42 )

má ban***ku a pneumatiku.

Jirik-ta ( 22. července 2023 14:41 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa