Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Penam vymáháme.“ Proces odebrání dotací pekárně ze skupiny Agrofert může pokračovat

Autor: ČTK - 
13. července 2023
08:32

Ministerstvo průmyslu a obchodu může po více než roce pokračovat ve vymáhání stomilionové dotace pro pekárnu Zelená louka, která patří firmě Penam ze skupiny Agrofert. Donedávna to nebylo možné kvůli námitce podjatosti, kterou podalo vedení koncernu. Píše to dnes server iROZHLAS.cz.

Ministerstvo už loni v březnu oznámilo záměr odebrat pekárně dotaci, kterou získala na linku na výrobu toustového chleba. Resort se rozhodl podporu odejmout poté, co od Evropské komise (EK) získal podklady o nedostatečné inovativnosti projektu. Holding Agrofert ale trval na tom, že podpora byla vyplacena v souladu s dotačními pravidly a podal proti rozhodnutí námitku.

Podle serveru ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN) loni v listopadu poprvé rozhodl, že jeho podřízení podjatí nejsou. Jenže vedení Agrofertu se odvolalo a posuzování se muselo uskutečnit znovu. S námitkou, která procesu odebírání bránila, se Síkela definitivně vypořádal v druhé polovině dubna. „Opravný prostředek byl zamítnut a napadené rozhodnutí bylo potvrzeno,“ sdělilo nyní ministerstvo webu iROZHLAS.cz.

Pokračování vymáhání serveru potvrdil i náměstek pro eurofondy na ministerstvu průmyslu Marian Piecha. „Penam vymáháme,“ uvedl. Podle něj je každý proces, který ministerstvo vůči Agrofertu zahájí, kontrován námitkou podjatosti ministerstva.

Zda se bude Agrofert bránit podáním správní žaloby, není podle serveru jasné. „Naše jednotlivé procesní kroky nekomentujeme,“ cituje web mluvčího koncernu Pavla Heřmanského. Ministerstvo o možné stížnosti k soudu neví. Nedorazila ani na Městský soud v Praze, který by případně spor řešil, sdělila jeho mluvčí Štěpánka Tykalová.

Evropská komise již dříve rozhodla, že vyplacenou dotaci 100 milionů korun Česku neproplatí. Podle Bruselu nebyl projekt výrobní linky v Pekárně Zelená louka inovativní. Evropští auditoři konstatovali, že se zaměřoval na produkt, který se již v rámci holdingu Agrofert vyrábí. Agrofert, který bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) vložil do svěřenských fondů, už dříve uvedl, že na unikátnosti linky trvá.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa