Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Dobré zprávy pro Agrofert: Holding zdvojnásobil svůj zisk, tržby vzrostly o třetinu

Aktualizováno -
4. července 2023
11:18
Autor: ČTK - 
4. července 2023
10:34

Holding Agrofert loni více než zdvojnásobil zisk na 12,97 miliardy korun. Zisk vzrostl o 124 procent oproti 5,8 miliardy korun v roce 2021. Tržby skupiny vzrostly o 33 procent na 245 miliard korun. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí Agrofertu Pavel Heřmanský. Za růstem tržeb je podle něj zejména zvyšování cen v chemickém průmyslu, což byl důsledek výrazného zdražování vstupních nákladů firem. Do února 2017 vlastnil koncern někdejší ministr financí a bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), kvůli zákonu o střetu zájmů vložil své akcie do svěřenských fondů. Agrofert zaměstnává přes 30.000 lidí, z toho 20.775 v Česku.

Do holdingu, který sdružuje zhruba 200 firem v ČR i v zahraničí, patří například chemičky Precolor, Deza, Fatra, Synthesia, potravinářské společnosti Kostelecké uzeniny, Krahulík, Penam nebo například lesnická společnost Uniles.

Předseda představenstva Zdeněk Průša uvedl, že z celkových tržeb holdingu je více než polovina v zahraničí. „Chemické továrny v zahraničí byly hlavním tahounem růstu koncernu v roce 2022. Celkově se loni zahraničí podílelo na provozním výsledku hospodaření z 56 procent,“ doplnil.

Předběžné výsledky za první pololetí letošního roku podle skupiny naznačují pokles výkonnosti podniků. Souvisí to s nestabilitou trhů, kterou způsobil konflikt na Ukrajině a vysoké ceny energií, které ovlivní hospodářský výsledek za letošní rok. Průša poznamenal, že zatímco loni v zemědělství zisky rostly díky vysokým cenám komodit, letos lze očekávat opačný vývoj. „Světové ceny klesly, ale zemědělci mají na skladech zásoby osiva a hnojiv za loňské extrémně vysoké ceny,“ uvedl.

Skupina letos slavila 30. výročí založení. Uvedla, že za posledních deset let investovala do rozvoje a modernizace svých společností přes 106 miliard korun, z toho 3,9 miliardy získala na dotacích. Za loňský rok investovala ve všech zemích, kde působí, 11,9 miliardy korun, z toho 4,8 miliardy do chemického průmyslu. Do zemědělství investoval holding 4,1 miliardy korun a do potravinářských podniků 1,7 miliardy korun. Na rozvoj ekologie svých provozů dal 1,4 miliardy korun. Letos plánuje vyšší objem investic než loni, zaměří se hlavně na úspory energií, fotovoltaiku a ekologii výroby.

Agrofert by měl v nejbližších dnech dokončit akvizici divize rakouské chemičky Borealis pro výrobu hnojiv za 19,2 miliardy korun. Plán na akvizici oznámila skupina loni, letos v březnu to schválila Evropská komise. Uzavření transakce holding očekává v řádu dnů, zbývalo pouze poslední povolení od francouzského ministerstva. Heřmanský už dříve uvedl, že akvizicí divize Agrofert své působení rozšíří na nové trhy, například právě o Francii, Benelux, Španělsko, Rakousko, Itálii nebo jihovýchodní Evropu. Skupina také uvedla, že má připravené další akvizice v zemědělství.

Video  Babiš na svatbě Faltýnka: Ta paní není pro něj  - Blesk
Video se připravuje ...

JaNat ( 8. července 2023 08:29 )

Roxin, to voliči této vlády nepřiznají. Zatím to dal jen Hofi, jinak ostatní budou tvrdit pořád opak. To jsou snobi, nemá smysl se s nimi dohadovat.

JaNat ( 8. července 2023 08:22 )

OMG, jak hluboko klesneš? To je už dno žumpy!

JaNat ( 8. července 2023 08:05 )

Které konkrétně, pokud něco víš, proč to nenahlásíš, to je přeci tvoje povinnost?! Zatím mu za 10 let nic nedokázali, takže zase jen pomluvy a kecy. Business je tvrdý job, to víš až moc dobře a tam se nejedná v bílých rukavičkách a to víš taky. Silnější spolkne toho menšího, to víš taky, no tak co ti vadí? Ach, ty miliardy. Njn, kdo umí ten umí. Nejednal ani tak prašivě jako J.P.Kennedy a těm se svět klaní, to jen Čech se závistí p...re.

roxin ( 5. července 2023 07:37 )

Za celé působení Babiše premiérem mu opozice záviděla že je oblíben a miliardář k tomu, celou dobu mu házela klacky pod nohy a intrikovala a vymÝšlela podrazy jak ho zničit. Dokonce se 3 pidistrany slepily aby vyhrály použily PANDORU naslibovaly voličům hory doly jak to dají všechno do pořádku LHALI OD ZAČÁTKU A BUDOU LHÁT AŽ DO KONCE jenže s výhrou slepená nepočítala a nebyla na ni PŘIPRAVENA, tak rychle nesehnalA odborníky a posbírala co měla po ruce, proto ti neumětelové na rezortech, počítali že se budou vymlouvat-TO BABIŠ, jenže to nestačí a fialoví jdou od 10 k 5, dělají stamiliardové dluhy a prý to Babiš ne neumětelové TI JEN SEDÍ A NIC NEDĚLAJÍ. Za fialové vlády roste veřejný dluh 2x RYCHLEJI NEŽ ZA BABIŠE ALE I TO ZAVINIL BABIŠ: Fialoví mají co chtěli, mají moc a prachy a mohou si dělat s nimi co chtějí a rozdávají po miliardách, DLUHY PRÝ DĚLÁ BABIŠ.

krapotkin ( 5. července 2023 06:02 )

KáeSČáků byl kdysi 1 350 0000, dnes je jich 70 000 a zbytek je rozlezlý do ostatních partají - hlavně do ODS.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa