Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Přestřelky k balíčku: Lidovci chtějí nižší DPH na vložky a pleny, Juchelka vytkl vládě chaos

Aktualizováno -
14. července 2023
00:00
Autor: ČTK, simao - 
13. července 2023
06:41

Sněmovna ani druhý den nedokončila první čtení vládního konsolidačního balíčku, s půlnocí se poslanci rozešli. Pokračovat budou v pátek od 09:00. Debata už trvá přes 22 hodin. Skoro dvě hodiny jim dnes zabrala pře po vystoupení premiéra Petra Fialy (ODS), který mimo jiné uvedl, že ozdravení veřejných financí je nutnou podmínkou pro prosperitu Česka a navrhovaná opatření nikoho existenčně neohrozí. Vládní lidovci se vytasili s požadavkem na změnu v balíčku. Chtějí nižší DPH na kojeneckou vodu či ženské hygienické potřeby. A vládní chaos kritizovali zástupci ANO, mj. poslanec Aleš Juchelka (ANO).

Reakci premiéra Fialy vyvolalo vystoupení Aleše Juchelky (ANO), jenž vzhledem k různým možným avizovaným změnám balíčku mluvil o chaosu.

Juchelka také uvedl, že jediný člen vlády, který vzal vážně úspory, je ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Každý důchodce totiž díky němu dal do státního rozpočtu 7000 korun průměrně, když se změnily navzdory legitimnímu očekávání u všech seniorů valorizace, což bude řešit Ústavní soud,“ uvedl Juchelka.

„Když někdo, pane poslanče Juchelko, čte záložky knih a nečte ty knihy, tak sice může vypadat velmi vzdělaně a zasvěceně, ale o těch knihách, o té literatuře neví nic,“ prohlásil premiér. „Žádnou změnu jsme v něm (balíčku) neudělali a žádnou změnu jsme ani dosud neohlásili,“ zdůraznil Fiala.

Fiala: Žádný zmatek tu není

Předseda vlády připustil, že ve sněmovním druhém čtení by mohla koalice navrhnout opravu věcí, „které se třeba nepodařily“. „Žádný zmatek tu není, celá koalice stojí za konsolidačním balíčkem,“ ujistil.

Předlohu hájil i jeden z mála řádně přihlášených koaličních poslanců Miroslav Zborovský z KDU-ČSL. Podle něho by se stát mohl ocitnout za několik let bez reformy veřejných financí ve složité situaci. Upozorňoval například na rostoucí úhrady úroků ze státního dluhu a na hrozbu dosažení takzvané dluhové brzdy.

Lidovci chtějí změny u DPH

Vládní lidovci chtějí v konsolidačním balíčku přeřadit kojeneckou vodu, dětské pleny a ženské hygienické potřeby do snížené sazby DPH. Při dnešním sněmovním projednávání to řekla poslankyně KDU-ČSL Romana Bělohlávková v reakci na vystoupení Ivany Mádlové (ANO), která se pozastavovala nad ponecháním ženských hygienických potřeb v základní sazbě daně 21 procent. Snížená má být 12 procent místo nynějších 10 a 15 procent.

„Pevně věříme tomu, že v rámci jednání K15 (jednoho z formátů koaličních schůzek) najdeme pochopení a podporu všech našich koaličních partnerů,“ uvedla Bělohlávková.

Přeřazení ženských hygienických potřeb do snížené sazby daně prosazují i vládní Piráti, totéž chtějí pro minerální a léčivé vody. Mádlová po vystoupení Bělohlávkové zalitovala, že takový návrh neobsahuje vládní balíček od počátku.

Později večer se debata stočila i k zatížení bezlepkových potravin daní z přidané hodnoty a ke zrušení elektronické evidence tržeb (EET) - to kritizovali poslanci ANO s tím, že může vést k opětovnému rozvoji šedé ekonomiky, a tedy daňovým ztrátám pro státní rozpočet. Vládní představitelé to tak nevidí.

Kritika změn v DPH

Poslanci mohou i dnes debatovat stejně jako ve středu do půlnoci. Projednávání vládních opatření se odpoledne nesla ve znamení opoziční kritiky. Směrem k vládě opět zněly výtky kvůli údajnému porušování předvolebních i povolebních slibů o nezvyšování daní.

„Pohledem obyčejných lidí nejsou navrhované daňové změny neutrální,“ uvedla Lenka Dražilová (ANO). Vláda podle ní svádí odpovědnost za své neúspěchy na ruskou invazi na Ukrajinu a na bývalý kabinet předsedy ANO Andreje Babiše.

Změny v DPH hodnotil Roman Kubíček (ANO), podle kterého vláda zachovává prakticky tři sazby, když na knihy má být nově nulová. „Žádné zjednodušení na dvě sazby se nekoná,“ uvedl. Rovněž další z poslanců hnutí Jan Volný poukazoval na to, že nulová sazba DPH je také sazba.

Fiala: Není jiná cesta než balíček

Premiér Petr Fiala (ODS) dnes novinářům řekl, že debata může být ještě velmi dlouhá, ale koalice je na to připravená. „Jsme připraveni vytrvale argumentovat a vládní většina je připravena prosadit ozdravný balíček, protože je to nutné. Není jiná cesta,“ uvedl.

Fiala byl následně v Blesku hostem pořadu Ptám se, pane premiére, kde obsáhle balíček opět obhajoval.

Video  Ptám se, pane premiére! Celý záznam  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Český statistický úřad (ČSÚ) dnes oznámil, že meziroční růst spotřebitelských cen v Česku v červnu zpomalil na 9,7 procenta. Nižší byl naposledy v prosinci 2021. Meziměsíčně ceny vzrostly o 0,3 procenta. Pokles inflace předseda vlády označil za dobrou zprávu pro občany Česka.

„Díky zásadnímu úsilí naší vlády se podařilo dostat inflaci zpátky na jednocifernou hodnotu,“ míní Fiala. Podle něj vláda ke snížení přispěla především třemi opatřeními. Zmínil zastropování cen energií a odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje, vládní úspory a snahy o ozdravení veřejných rozpočtů a také tlak na dodavatelské řetězce.

„Více než rok jednáme, tlačíme na producenty, prodejce potravin, dodavatele a prodejce nafty, benzinu a dalších komodit, aby za ně občané neplatili více než v okolních zemích. Tento tlak se vyplácí,“ řekl Fiala.

„Ale nikdo nečekejte, že ustoupíme tlaku zájmových či profesních skupin a uděláme zásadní změny,“ dodal. Ozdravení veřejných financí je nutnou podmínkou pro cestu k prosperitě, jinak by byla ohrožena, řekl ve Sněmovně předseda vlády Fiala.      

„To není samozřejmě žádný výsledek na šampaňské,“ reagovala na Fialu Alena Schillerová (ANO). „Dnes, když je (míra inflace) 9,7 %, tak pan premiér to jde osobně oznamovat. Předtím se k tomu neznal, k těm 19 %. To já nic, to je věc... nemůžeme za to, to tady prostě ČNB nedělá dobře a tak dále. No a ve výsledku dneska to jde oznámit osobně. Víte, úplně absurdní! Úplně absurdní,“ vytkla Fialovi.

Schillerová tepala ODS za porušené sliby

Fialův projev vyvolal nesouhlasné reakce poslanců opozičního tábora, zejména z hnutí ANO, kteří pak začali vést spor se zástupci koalice například kvůli zadlužování, inflaci, covidovým výdajům a předvolebním slibům.

„Já jsem si to rychle jenom vyhledala, nemám určitě všechno... (...) Méně daní, více svobody - hesla ODS jsem si rychle vyhledala. Nezvýšíme daně. Daňové prázdniny pro rodiče. Zvýšení daně z nemovitostí je pro nás nepřijatelné,“ reprodukovala Schillerová předvolební sliby ODS.

„Není prostor pro to zvýšit daně... pan premiér před volbami. Ani DPH nezvýšíte? - Ani DPH. - Ani daň z příjmu fyzických osob? - Ani daň z příjmů fyzických osob. - Ani daň tu, ani daň tu, ani daň... ani tu, ani tu, žádnou daň nezvýšíme. Kde jsou ty sliby ODS? Té je pravicové, konzervativní strany. Kde jsou ty sliby?“ divila se Schillerová.

Vy tady musíte sedět...

Její nástupce na ministerstvu financí pa kritizoval příval faktických poznámek, protahující celou debatu. „Pokud budeme pokračovat v sérii faktických připomínek, nemůžete po mně vyžadovat, abych tu seděl celou dobu,“ upozorňoval zákonodárce ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) jako předkladatel návrhu zákona ke konsolidaci veřejných rozpočtů.

Poslankyně ANO Berenika Peštová mu připomněla ústavní článek o tom, že vláda je odpovědná Sněmovně. „Vy tady musíte sedět,“ podotkla.

Opozice již navrhla, aby balíček Sněmovna zamítla již v nynějším prvním čtení. Poslanci budou hlasovat i o návrhu na vrácení návrhu zákona vládě k dopracování, což se obecně pokládá za mírnější formu zamítnutí. Vzhledem ke koaliční většině se očekává, že kabinet balíček uhájí a Sněmovna jej pošle k projednání do výborů.

jajas ( 14. července 2023 12:56 )

Dali mu ho asi proto, že je už unavoval těmi kecy a chtěli se ho zbavit.....

krapotkin ( 13. července 2023 22:43 )

Viz výše

krapotkin ( 13. července 2023 22:42 )

Třeba brzy skončí jako v minulosti Alois Rašín.

krapotkin ( 13. července 2023 22:41 )

Už teď se, většinou u benzínek, vyskytují luxusní auta s ukrajinskou SPZ a šmelí se zbraněmi (zatím jen pistole a AK).

krapotkin ( 13. července 2023 22:39 )

Ten jeho profesorský titul je buď jen vykecané pozlátko, nebp falešný titul od Nerudové.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa