Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zelenskyj na tiskovce s Pavlem: Češi, přijel jsem vám poděkovat! A slova o uprchlících

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
6. července 2023
22:36
Autor: ČTK, simao, amb - 
6. července 2023
20:57

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po jednání s českým prezidentem Petrem Pavlem poděkoval za českou pomoc Ukrajině. To, co dělá Česko pro svobodu ukrajinského lidu, je znát, řekl. Varoval před následky ruské propagandy, která má podle něj vliv i v Česku. Za ideální by považoval, aby Ukrajina dostala pozvánku do NATO.

„Děkuji, že mě s vřelostí vítáte. Vaše slova toho hodně vypovídají o podpoře Ukrajiny,“ sdělil Zelenskyj. „Drahý český lide, ukrajinská delegace je v Praze především proto, aby vám poděkovala za podporu Ukrajiny. Je velmi symbolické, že tato návštěva přišla v den, kdy v ČR vzpomíná na českého národního hrdinu,„ pokračoval Zelenskyj.

„Je důležité, že Česko přijímá nezávislá rozhodnutí a neohlíží se na Moskvu,“ řekl ukrajinský prezident. „Česká účast na podpoře je znát v obraně, politice, ve všem, co děláte pro svobodu našeho lidu. Z celého srdce vám děkuji, velmi si toho vážíme. Sláva Ukrajině!„ zaznělo dále.

„Co se týče protiofenzívy, v současné době probíhá iniciativa ze strany Ukrajiny. Protiofenzíva není rychlá, to je fakt. Ale jdeme kupředu a necouváme jako Rusko, to vnímám pozitivně,“ sdělil.

Zelenskyj: Slova o NATO i uprchlících

Ocenil i to, že Česko přijalo statisíce uprchlíků. „Sníme o dni, kdy budeme moci zaručit bezpečnost všem lidem a Ukrajinci se budou moci vrátit do své země,“ řekl.

„Pozvánku do NATO chceme. Chápeme, že můžou vzniknout komplikace k získání komplexní podpory všech partnerů, je to náročné, někdo se ohlíží na Moskvu. Ale je to ten správný okamžik ukázat jednotu a statečnost Aliance. Potřebujeme dát jasný signál, že pro nás je to zlomový okamžik,“ sdělil Zelenskyj. 

Je přesvědčen, že se Ukrajina součástí NATO stane. „Ukrajina nemá nyní pozvání v žádné formě. Myslím, že je potřeba ukázat celému světu a Rusku sílu aliance a její jednotu,“ doplnil. Některé státy NATO se podle něj stále ještě ohlížejí na Moskvu.

Okomentoval také svou avizovanou páteční cestu do Turecka. „Musíme se spojit se všemi lídry aliance s tím, že společně budeme tlačit na Ruskou federaci. S tureckým prezidentem budeme probírat spoustu témat, kromě vstupu do NATO obilí či výměnu zajatců."

Promluvil o Záporožské jaderné elektrárně

S Pavlem dnes na Pražském hradě hovořili o společné bezpečnosti, spolupráci na posilování obrany a na eliminaci “teroristického nebezpečí ze strany Ruska„, řekl Zelenskyj.

To vztáhl především k situaci v Záporožské jaderné elektrárně, kterou Rusové okupují. Ukrajina tento týden uvedla, že se ji Rusko chystá obvinit z ostřelování elektrárny.

„Města Mariupol či Bachmut  už neexistují, obyvatelstvo je totálně zničeno. Většina občanů přechází na ukrajinský jazyk, to se nikdy předtím nestalo, ale ruštinu nenávidí,“ sdělil ukrajinský prezident.

„Po 14 letech první ukrajinský prezident"

„První zahraniční návštěva, první ukrajinský prezident po 14 letech,“ řekl na tiskové konferenci Petr Pavel. Zmínil, že Česko už celkově dalo na pomoc Ukrajině 45 miliard korun. Zahrnuje to těžkou techniku, protivzdušnou obranu, středorážovou a dělostřeleckou munici i humanitární pomoc. 

„Zelenskyj nejen svojí zemi, ale nás všechny inspiruje svým přístupem, svým způsobem vedení země, která je skoro 500. den ve válce,“ řekl. 

„Nevidím jiné řešení než ukrajinský úspěch," sdělil Pavel. Promluvil také o obnově Ukrajiny. Příští týden vyrazí na Ukrajinu skupina 36 podnikatelů spolu s vládním zmocněncem Tomášem Kopečným a budou řešit rozšíření spolupráce.

Promluvil také o členství Ukrajiny v NATO. „Tady je potřeba říct, že je v zájmu ČR, aby Ukrajina v okamžiku, kdy válka skončí, zahájila jednání o přístupu do NATO. Je to i v našem zájmu," sdělil. 

Pavel: Zelenskyj není sám a nikdy nebude

Prezident Petr Pavel přivítal na Pražském hradě u Brány gigantů hlavu ukrajinského státu Volodymyra Zelenského, který zavítal na první návštěvu Prahy. Návštěva má být podle Hradu vyjádřením ocenění podpory, kterou Česko poskytuje Ukrajině od začátku ruské agrese, a přinést vzájemné ujištění, že tato podpora bude pokračovat.

„Na Pražský hrad přicestoval muž, který svým odhodláním a statečností inspiruje celý svět. 500 dní prezident Zelenskyj a ukrajinský lid odolávají ruské agresi. Za Českou republiku ho dnes mohu znovu osobně ujistit, že v boji za svobodu a suverenitu není sám a nikdy nebude,“ uvedl Pavel na Twitteru.

Poté, co vojenská hudba zahrála ukrajinskou a českou hymnu, prezidenti  prošli kolem nastoupených příslušníků Hradní stráže. Posléze se hlavy států odebraly do útrob Hradu, jednali v Habsburském salonu. Následně se sešly ještě delegace. Kromě prezidentů to byl na české straně například ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), na ukrajinské straně jeho protějšek Dmytro Kuleba. Poblíž Zelenského seděl také vedoucí jeho kanceláře Andrij Jermak. 

Na Hradčanském náměstí příjezd Zelenského v tradičním zeleném triku sledovaly za zátarasy desítky lidí, kteří rozvinuli transparent „Ukrajinu v NATO“ a drželi ukrajinské a české vlajky. Příjezd kolony ocenili potleskem.

Příjezdu Zelenského přihlíželi také například hradní kancléřka Jana Vohralíková nebo vládní zmocněnec pro rekonstrukci Ukrajiny Tomáš Kopečný.

Zelenskyj bude v pátek jednat s premiérem Petrem Fialou, předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (oba ODS) i šéfkou Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09). Potká se se členy vlády a Parlamentu.

Zelenskyj od ruského vpádu na Ukrajinu navštívil několik západních metropolí včetně Londýna, Paříže, Berlína a Washingtonu, ale například i Varšavu. Dnes byl v Bulharsku, po návštěvě ČR by měl zamířit mimo jiné do Istanbulu, kde se podle tureckých médií sejde s prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem.

Video  Petr Pavel vítal Zelenského na Pražském hradě: Potlesk i státní hymny  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

16:42
Dnes

„Austrálie připravuje nový balíček pomoci ve výši 100 milionů dolarů pro Ukrajinu. Polovina prostředků bude použita na systémy protiraketové obrany. Více než 30 milionů dolarů na bezpilotní letouny v rámci koalice proti dronům,“ avizuje a děkuje ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

16:04
Dnes

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo nenařídil zabít předáka ruské opozice Alexeje Navalného. Uvedl to dnes americký deník The Wall Street Journal. 

Deník s odvoláním na nejmenované osoby obeznámené s případem píše, že americké tajné služby se kloní k názoru, že Putin zřejmě nenařídil Navalného zabít. Podle něj na tom panuje široká shoda uvnitř zpravodajské komunity, včetně americké Ústřední zpravodajské služby (CIA).

Washington však podle deníku nezbavuje hlavu ruského státu celkové odpovědnosti za Navalného smrt vzhledem k tomu, že opozičník byl léta terčem útoků ruských úřadů a byl uvězněn na základě obvinění, která Západ označil za politicky motivovaná. V roce 2020 byl navíc otráven nervově paralytickou látkou. Kreml popírá, že by se na otravě z roku 2020 podílel stát.

15:44
Dnes

Basmanský soud v Moskvě uvalil vazbu na dvanáctého obviněného v případu teroristického útoku v Crocus City Hall - občana Tádžikistánu Džumachona Kurbonova, informuje zpravodaj agentury TASS.

Kurbonov bude ve vazbě do 22. května. Projednání žádosti vyšetřování proběhlo v neveřejném režimu. Podle oznámených materiálů Kurbonov žil a pracoval v Rusku nelegálně, bydlel v jedné z ubytoven v Moskvě. Rozhodnutí soudu zatím nenabylo právní moci a lze se proti němu odvolat k odvolací instanci.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa