Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Vládní novinky: Prošel konsolidační balíček, nové sankce i „rodičák“ vyšší o 50 tisíc

Aktualizováno -
28. června 2023
22:41
Autor: ČTK, lig, Mii - 
28. června 2023
07:34

Vláda dnes schválila balíček ke konsolidaci veřejných financí. Uvedl to na twitteru ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL), následně informaci potvrdili v tiskové zprávě Starostové a nezávislí (STAN), podle nichž kabinet balíček přijal v původní podobě. Podle STAN mohou při jednání ve Sněmovně ještě nastat technické úpravy v balíčku. Kabinet také schválil novou Bezpečnostní strategii ČR a navýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun na 350 tisíc korun.

Co vláda schválila:

  • Vláda schválila transformaci pošty, vydělí se z ní provozovatel logistiky
  • Balíček ke konsolidaci veřejných financí, včetně připojené novely zákona o hazardních hrách
  • Česko zařadilo na sankční seznam ruského podnikatele Vladimira Jevtušenka a jeho příbuzného. Zatím na něm byla jedna osoba
  • Nová Bezpečnostní strategie Česka. Za hlavní hrozby pro naši zemi popisuje Rusko a Čínu
  • Od 1. ledna bude zvýšen rodičovský příspěvek, zároveň se na tři roky zkrátí doba čerpání. V plánu bylo navýšení o 50 000 na 350 000 korun   
  • Novela zákona o hazardních hrách zůstala v konsolidačním balíčku
  • Plán využívání lomu ČSA na Mostecku po konci těžby uhlí. Část se nechá přírodě, vznikne vodní plocha, část se využije energeticky

Video  Fiala: Úspory a růst daní jsou nepopulární, ale zajistí budoucí prosperitu  - ČTK
Video se připravuje ...

Premiér Petr Fiala (ODS) na tiskové konferenci připomněl, že kdyby vláda balíček neschválila, schodek rozpočtu by příští rok byl vyšší o 98 miliard korun. Další rok pak ještě vyšší. Úspory a růst daní jsou nepopulární, ale zajistí budoucí prosperitu, zmínil. Vláda podle něj v balíčku udělala jen legislativnětechnické změny. Věcné změny budou možné ve Sněmovně po dohodě koalice.      

Vicepremiér Vít Rakušan (STAN) sdělil, že vláda se zabývala i transformací České pošty. Ta by se měla rozdělit na dva podniky – balíková část bude samostatná firma. „Hospodaření České pošty by se do kladných čísel mělo dostat už v roce 2025,“ řekl Rakušan a podotkl, že bohužel se muselo začít tím nejméně populárním – rušením poboček.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) doplnil, že vláda schválila novou Bezpečnostní strategii ČR. Dokument poprvé jako explicitní hrozbu zmiňuje Rusko a Činu. „Není mířen tak, aby lid vystačil, ale jasně pojmenovává, co a jak naši zemi ohrožuje,“ uvedl k dokumentu Lipavský. Zdůraznil, že občané nemají být jen pouhými pasivními konzumenty bezpečnosti, mají se na ní aktivně podílet.

Ministr zahraničí rovněž sdělil, že vláda rozhodla o zařazení dalších dvou jmen na tuzemský sankční seznam. Jde o ruského podnikatele Vladimira Jevtušenka a jeho syna Felixe Jevtušenka. Z podkladů vyplývá, že Jevtušenkovi měli nebo mohou mít nějaké majetky v Česku, věcí se bude zabývat mimo jiné Finanční analytický úřad.

V neposlední řadě vláda rozhodla, že od 1. ledna příštího roku by měl být zvýšen rodičovský příspěvek, zároveň se ze čtyř na tři roky zkrátí doba jeho čerpání, informoval ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). V plánu je navýšení příspěvku o 50 000 na 350 000 korun. Současně kabinet schválil návrh, aby náhradní výživné stát mohl dětem neplatičů místo nejvýš dvou let vyplácet až čtyři roky.

Změny až ve Sněmovně

Konsolidační balíček obsahuje opatření, která vyžadují legislativní změny. Jeho součástí tak nejsou omezování dotací a redukce státních výdajů, které mají pokrýt zhruba polovinu z plánované konsolidace v objemu 150,7 miliardy korun za dva roky.

Hnutí STAN uvedlo, že jeho ministři podpořili balíček v původní podobě, ve Sněmovně jsou připraveni jednat o technických úpravách. Zmínili například požadavek samospráv, aby výnos daně z nemovitosti nadále zůstával pouze příjmem obcí. „Tomuto návrhu se nebráníme, jedním dechem ale dodáváme, že je pro nás zásadní dodržení celkové výše konsolidace, tedy bezmála 150 miliard korun, o které ve shodě s ekonomy usilujeme od začátku přípravy konsolidačního balíčku,“ uvedlo hnutí.

Konsolidační balíček mimo jiné zvyšuje daň z příjmu právnických osob z 19 na 21 procent, slučuje na 12 procent snížené sazby DPH, které nyní činí deset a 15 procent a mění rozložení některých položek v sazbách DPH. Zavádí také odvod na nemocenské pojištění zaměstnanců nebo ruší řadu daňových výjimek, mimo jiné slevu na školkovné nebo slevu na studenta. Zavádí rovněž nový státní koeficient u daně z nemovitosti. Součástí je i úprava spotřebních daní, daně z hazardu nebo snížení státní podpory stavebního spoření.

Sněmovna by se měla konsolidačním balíčkem začít zabývat na červencové schůzi. Vláda chce dokončit legislativní proces do konce roku, aby balíček mohl začít platit v příštím roce.

e.lesanova ( 30. června 2023 15:58 )

Rodičák vyšší o 50 tisíc spirálu porodnosti jistě neroztočí, jen si tak zkusit představit, co by s porodností provedla investice 120 miliard místo do stíhaček, těch bytů a podpora fungujících rodin, aby bylo od čeho se odpíchnout. Vláda psychopatů, jalovic, zaprodanců a korouhviček

tarrica ( 30. června 2023 12:02 )

A všimněte si, už těma prackama mávají všichni po něm. A jak změnili soukoaličníci brýle- říkáme jim fialový mor, jsou ho plné i optiky

Jirik-ta ( 29. června 2023 08:50 )

Jirik-ta ( 29. června 2023 08:48 )

to je všeobjímající náruč, má nás všechny rád a tudíž se nemusíme vůbec bát. Je s námi.💖

Jirik-ta ( 29. června 2023 08:47 )

výběr daní nám zajistí prosperitu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa