Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Charanzová o kopačkách Babišovi: ANO se vydalo špatným směrem. Co byla poslední kapka?

Autor: vja - 
21. června 2023
10:45

Hlavní tvář hnutí ANO v Bruselu Dita Charanzová již v dalších volbách do Europarlamentu nehodlá kandidovat za stranu Andreje Babiše. Pro Blesk vlivná europoslankyně uvedla, že se jí nelíbí národovecký a konzervativní proud, který hnutí v poslední době zvolilo. Příčilo se jí ale i stavění Evropské unie do role nepřítele či zpochybňování závazků České republiky v Severoatlantické alianci.

Dita Charanzová je označována jako jedna z nejvýraznějších evropských političek a osobností Evropského parlamentu. Do žebříčku nejvlivnějších politiků ji opakovaně zařazuje respektovaný bruselský server Politico, ale i časopis Forbes, kde se pravidelně umísťuje na předních místech žebříčku nejvlivnějších žen Česka. V letošním roce ji Server EU Matrix vyhlásil šestým nejvlivnějším europoslancem ze všech 705 členů Evropského parlamentu.

Co byla ona pověstná „poslední kapka“?

Rozhodnutí ve mne zrálo delší dobu. Ne na vše jsme měli stejný názor, to je normální a já to tak brala. Důležité pro mne bylo celkové směřování hnutí. Když se začalo přiklánět ke konzervativním a národoveckým proudům, věděla jsem, že je to cesta, po které jít nechci a neumím. Jsem duší a přesvědčením liberál. A tak je fér voličům říct, že se s tímto proudem neztotožňuji a nemohu jej hájit v Bruselu.

Jak výrazně s vaším rozhodnutím zahýbala kandidatura Andreje Babiše na post prezidenta? Byla jste pro to, by se ucházel o „Hrad“?

Bylo to osobní rozhodnutí pana Babiše. Výroky v kampani se mi osobně nelíbily. Ale my jsme každý z jiného těsta, takže na tom asi není nic zvláštního.

Co vám nejvíce vadilo na stylu prezidentské kampaně Andreje Babiše? Co říkáte na formu vymezování se proti jeho hlavnímu soupeři Petru Pavlovi?

Politika je tvrdý boj, to ví Andrej Babiš i Petr Pavel a myslím, že oba počítali s tím, že prezidentská volba rozhodně nebude výjimkou. Jestli mi něco vadilo, tak například zpochybňování našich závazků v NATO. Nás přece chrání hlavně spojenectví se silnými partnery. Silově, vojensky, ale třeba i ekonomicky.

Jaké nejvýraznější rozpory jste měli s A. Babišem v pohledu na EU a její fungování?

Hnutí nyní nastoupilo na rétoriku v duchu, že Brusel je nepřítel. Třeba tohle bych nikdy nepodepsala. Jsem přesvědčena, že je dobře, že jsme součástí Evropské unie. Jasně, není vše vždy ideální, osobně jsem známá kritikou celé řady evropských návrhů. Do teď si vzpomínám na zbraňovou směrnici a co mi dalo práce ji alespoň trochu změnit ve prospěch českých držitelů zbraní.

Řešila jste své názorové rozdíly osobně s předsedou hnutí ANO? Jak případně reagoval?

Panu Babišovi jsem vždy říkala své názory napřímo a tak říkajíc bez obalu. I díky tomu jsme měli někdy velmi bouřlivé debaty. Ale vždy jsem ctila to, že jsou to věci, které si máme vyříkat mezi sebou, ne přes média. A ačkoliv se naše cesty rozchází, nechci tento princip porušit. 

Nechala jste se slyšet, že kandidaturu pod záštitou jiného politického subjektu zatím neplánujete. Dostala jste někde nabídky a proběhla již případně nějaká jednání týkající se vaší budoucí kandidatury?

Mám před sebou rok práce v Evropském parlamentu a chci ho maximálně využít pro práci pro české občany a firmy. To je teď moje priorita a na to se soustředím. Zeptejte se mne za rok.

Video  Charanzová končí u Babiše! Mynář a šperky z hradu, kde jsou? A Bartoška stále v nemocnici  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

JaNat ( 22. června 2023 18:22 )

No, ono bude spíš zajímavější od koho dostala nabídku.

mazden ( 22. června 2023 05:12 )

mazden ( 22. června 2023 05:11 )

mazden ( 22. června 2023 05:10 )

Jirik-ta ( 21. června 2023 13:06 )

komedie který už nikdo nevěří

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa