Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Zemřel komunistický papaláš Vajnar (†92). K soudu kvůli zákrokům pohraničníků už nepřišel

Vratislav Vajnar
Vratislav Vajnar  (Autor: ČTK / Kruliš Jiří)
Autor: ČTK - 
20. června 2023
19:36

Ve věku 92 let zemřel komunistický ministr vnitra Vratislav Vajnar. S odvoláním na jeho advokátku Jitku Bludskou to dnes uvedla Česká televize. Vajnar čelil obžalobě ze zneužití pravomoci kvůli zákrokům pohraničníků na československých hranicích v 80. letech. Kvůli zdravotnímu stavu se ale na jaře k soudnímu líčení nedostavil. Soud tehdy zadal nové vypracování znaleckých posudků, aby mohl rozhodnout o tom, zda je Vajnar schopen účastnit se trestního řízení.

Vajnar byl federálním ministrem vnitra od roku 1983 do roku 1988, pokaždé ve vládách Lubomíra Štrougala. Trestní oznámení na něj podala před více než pěti lety Platforma evropské paměti a svědomí. Stíhání bylo původně zastaveno kvůli mužově duševní poruše, Ústavní soud ale tento krok zvrátil.

Obžaloba tvrdí, že jako ministr vnitra spoluzavinil na hranicích úmrtí tří lidí a zranění dalších tří. Neučinil totiž žádná konkrétní opatření k přijetí právního předpisu, který by pohraničníkům nedovoloval střílet po emigrantech. V případu je zatím na 30. června nařízeno neveřejné zasedání. Podle zákona nelze vést trestní stíhání proti zemřelému. Státní zástupce musí v takovém případě stíhání zastavit.

Obvinění dříve čelili i někdejší generální tajemník Komunistické strany Československa Miloš Jakeš a bývalý komunistický československý premiér Štrougal. Stíhání ale ukončila jejich smrt. Bývalého tajemníka ústředního výboru KSČ, pětadevadesátiletého Jana Fojtíka, nelze stíhat kvůli duševní poruše. Ze stejného důvodu policie odložila i stíhání Vajnarova nástupce na místě ministra vnitra Františka Kincla.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa