Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Spor Pirátů s Blažkem: Zájem ministra o brněnské kauzy přesáhl „mez“, míní expert. Podle Fialy nepochybil

Autor: vja, ČTK - 
20. června 2023
18:47

Podle velké části Pirátské strany ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) svým jednáním okolo brněnské bytové kauzy a dalšími kontroverzními kroky ohrožuje důvěru v právní stát. Piráti jej obviňují i z toho, že se mu nedaří plnit programové prohlášení vlády. „Nedůvěru“ Blažkovi ve veřejném hlasování na pirátském fóru vyslovilo celkem 369 z 514 hlasujících. V reakci na online hlasování půjde „na kobereček“ k premiéru Petru Fialovi (ODS) předseda „vzpurné“ koaliční strany Ivan Bartoš. Pro Blesk situaci s bouřícími se Piráty okomentoval politolog Lukáš Jelínek.

Smotné hlasování bylo na pirátském fŕu iniciováno europoslankyní Markétou Gregorovou, která Blažka kritizovala právě kvůli dotazování na „živé kauzy“. „Z celkem 1177 členů Pirátské strany mi jich elektronicky vzkázalo nedůvěru 369, méně než třetina. Přeji Markétě Gregorové, aby ke svému zviditelnění našla i jiná témata než jen lacinou negaci Pavla Blažka,“ vyjádřil se následně Blažek k výsledku hlasování na twitteru.

Dle politologa Lukáše Jelínka byl pro podobnou reakci ze strany Pirátů vcelku legitimní důvod, zájem Pavla Blažka o brněnskou bytovou kauzu totiž již dávno přesáhl „únosnou mez“, kdy jednání ministra spravedlnosti nevrhá dobré světlo na pověst české justice. Odchod či „vyhazov“ Pirátské strany z vládní koalice však zatím podle něj nehrozí. Namísto toho nyní bude na pirátském předsedovi Ivanu Bartošovi a premiéru Petru Fialovi, aby sjednali kompromis přijatelný pro obě strany.

Není nedávné hlasování o usnesení týkající se ministra spravedlnosti Pavla Blažka ze strany Pirátů tak trochu „podpásovkou“ jejich koaličním partnerům?

Jako „podpásovku“ to nevidím, protože na jedné straně tady existuje podle mě věcný důvod, kdy zájem ministra Blažka o ty brněnské kauzy, ve kterých jsou často zapleteni jeho známí, přátelé, kolegové nebo spolustraníci, podle mě skutečně už přesáhl únosnou mez a takový člověk by ministrem spravedlnosti být neměl.

Jaké následky by podle vás zmíněné usnesení mohlo mít na fungování vládní koalice?

Co se týká Pirátů, tak ty námitky nevznáší vedení Pirátské strany, které je loajální k vládě i premiérovi i ostatním ministrům. Ty námitky vznáší ta část Pirátů, která je dlouhodobě kritická k vládní účasti. Především jsou to pirátští europoslanci a vlastně není to poprvé, co se takto postavili nebo vzbouřili proti ministru Blažkovi. Tady toto už prostě je jakýsi kontinuální zvyk vymezovat se vůči němu a bude hodně teď záležet na tom, jak celou záležitost urovná to stranické vedení, protože si myslím, že ani Petr Fiala, ani Ivan Bartoš nemají zájem na tom, aby se ta koalice rozklížila, aby Piráti z ní odešli. A zároveň občanští demokraté zjevně nebudou ochotni pustit Pavla Blažka z ministerstva spravedlnosti.

Nemohou navenek takovéto „rozepře“ působit zdání nestability či nesoudržnosti vládní koalice?

Tak to si myslím, že vlastně vůbec ne. Jestli bych této vládě něco přiznal, tak je to její soudržnost. Když se podíváme na spory v koalicích v těch předchozích vládách od roku 90, dejme tomu, tak ty spory tam bývaly často mnohem ostřejší, dramatičtější, výživnější. A to právě proto, že ty spory rozehrávaly špičky těch stran, často vědomě. Naopak špičky této koalice jako základní princip dohodly to, že ta koalice bude dělat všechno pro to, aby vydržela - že si ty strany nebudou okopávat kotníky, že vlastně toto je z jejich pohledu asi jediná cesta, jak provést zemi složitou ekonomickou, ale třeba i mezinárodní bezpečnostní situací. A z tohoto hlediska si myslím, že je důležité, jak se k té koalici staví ty stranické špičky.

Jaký vliv hlasování bude mít na samotnou Pirátskou stranu? Hrozí třeba rozštěpení na „provládní“ křídlo a jeho odpůrce, nebo dokonce odchod Pirátů z vládní koalice?

Druhá věc je, jestli uvnitř Pirátů vznikne nějaká nespokojenost s tím, že Ivan Bartoš je víc loajální ke koalici než k Pirátské straně, jestli se nevzbouří časem členové proti němu, nebo jestli nevypukne nějaké hlasování přímo o odchodu Pirátů z vlády. To se teoreticky stát může, ale k tomu je ještě podle mě dost daleká cesta. V tuto chvíli asi hlavně všichni očekávají, že se pokusí vyjednat Bartoš s Fialou nějaký kompromis. Aby se vlk nažral a koza zůstala celá.

Pavel Blažek uvádí, že „nedůvěru“ mu tím veřejným hlasováním vyslovila méně než třetina Pirátů. Zpochybňuje to nějak výsledek hlasování?

Že se Pavel Blažek snaží tu situaci zlehčovat, to se dá pochopit, je to v jeho zájmu. Ale to je stejné, jako kdybychom se podivovali nad tím, kolik chodí oprávněných voličů k různým typům voleb. Prostě ty volby samotné to taky nezpochybňuje a to samé platí i pro to pirátské hlasování.

Výborný: Nerozumím přístupu Pirátů, koaliční spolupráce funguje dobře

Nad pirátským hlasováním se pozastavil předseda poslanců KDU-ČSL Marek Výborný. Novinářům řekl, že ho situace kolem Blažka mrzí a přístupu Pirátů nerozumí.

„Ty věci lze určitě probírat a diskutovat v rámci komunikace uvnitř koalice. Nejsem příznivcem ničeho podobného, co realizuje Pirátská strana, hlasování na otevřeném veřejném fóru a podobně,“ uvedl Výborný. Podobně jako v pondělí Blažek poukázal na to, že o návrhu rozhodovala výrazná menšina členů, kteří hlasovat mohli.

Možná by bylo dobré, kdyby se pirátští europoslanci soustředili na obhajobu českých zájmů v europarlamentu než řešení koaliční spolupráce, která funguje velmi dobře,“ podotkl Výborný.

Fiala: Neobjevilo se nic, co by oslabilo Blažkovu pozici

Premiér Petr Fiala si počká, co mu o pirátském on-line hlasování o ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi (oba ODS) řekne šéf Pirátů Ivan Bartoš. Míní však, že se neobjevilo nic, co by oslabovalo Blažkovu pozici. Podle Fialy podobná forma uplatňování přímé demokracie, kterou zvolili Piráti, nepřispívá ke kvalitě koaliční spolupráce.

Fiala novinářům řekl, že o pirátském referendu ví jen z médií a čeká na to, jak mu anketu bude interpretovat Bartoš. „Určitě platí, že takováto forma uplatňování přímé demokracie nepřispívá kvalitě koaliční spolupráce, a myslím, že je škoda, že Piráti, když už něco takového dělali, neumožnili, aby reagoval a diskutoval s nimi pan ministr Blažek, což je také nějaká zpráva pro veřejnost,“ podotkl Fiala.

Blažek podle premiéra veřejnosti i vládě opakovaně vysvětlil svoje kroky a naposledy na jednání vlády vrchní státní zástupce v Olomouci jednoznačně odmítl věci, jež byly mediálně prezentovány. „Počkám, co mně řekne pan předseda Ivan Bartoš, ale za sebe říkám, že žádné nové skutečnosti se neobjevily a neobjevilo se nic, co by oslabovalo pozici pana ministra spravedlnosti Pavla Blažka,“ uzavřel premiér.

Video  Hráči: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek o novém trestním řádu i o milostech udělovaných prezidentem  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa