Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Fiala na summitu v Moldavsku: Zmínil i domácí téma, řešil obří sekeru rozpočtu a kde šetřit

Aktualizováno -
2. června 2023
11:42
Autor: ČTK - 
2. června 2023
09:05

Český premiér Petr Fiala, který je dnes druhým dnem na návštěvě v Moldavsku, kde jednal s prezidentkou země Maiou Sanduovou a moldavským premiérem Dorinem Receanem. Podepsal také darovací smlouvu o poskytnutí prostředků na obnovu památníků legionářů zemřelých v Kišiněvě v roce 1917, který vznikl v roce 1926 na československé náklady. Přestože má premiér v zahraničí nabitý program, dotkl se i domácího tématu - rozpočtu a schodku. Rozpočtové úspory již v letošním roce chce Fiala hledat především v provozu státu. Neměly by se dotknout například infrastruktury, řekl.

„České firmy mají výborné předpoklady pro modernizaci moldavské armády,“ uvedl český premiér na společné tiskové konferenci se svým moldavským protějškem Receanem. „Je tu možnost nákupů radiolokátorů Věra od pardubické firmy ERA,“ řekl. Fiala dodal, že Moldavsko navyšuje obranný rozpočet a snaží se o modernizaci například protivzdušné obrany. Pasivní sledovací systém VERA-NG, označovaný jako Věra, slouží k detekci, lokalizaci, sledování a určování vzdušných, pozemních i námořních cílů na základě analýzy jejich signálů, je tedy velmi složitý k odhalení.

Česká republika má zájem prohlubovat s Moldavskem spolupráci v obranném průmyslu, prohlásil český premiér Petr Fiala po svých dnešních jednáních s moldavskou prezidentkou Maiou Sanduovou a premiérem země Dorinem Receanem. Česká republika tak například plánuje otevřít kancelář vojenského přidělence v Kišiněvě, přiblížil předseda vlády.

Do vzájemné spolupráce v obraně se podle Fialy může zapojit například pardubická společnost ERA.

Premiér dnes také v Moldavsku podepsal smlouvu o darování prostředků českého ministerstva obrany, které budou použity k obnově památníků připomínajících československé legionáře padlé v regionu za první světové války. Smlouvu mezi sebou uzavřou české ministerstvo obrany a moldavská asociace Monumentum.

Fiala kromě toho položil květiny k památníku připomínajícím masové deportace obyvatel sovětské Moldávie na Sibiř a do Kazachstánu v době stalinských represí.

Ve čtvrtek se Fiala zúčastnil nedaleko moldavské metropole Kišiněva summitu Evropského politického společenství. Ve svém projevu na tiskové konferenci vyjádřil Moldavsku obdiv za to, jakým způsobem se dokáže vyrovnat s důsledky války, která zmítá sousední Ukrajinou. Vzdušný prostor Moldavska v minulosti opakovaně narušily ruské střely mířící na ukrajinské cíle. Moldavsko podle Sanduové potřebuje také podporu, aby mohlo čelit kybernetickým útokům a ruské propagandě a dezinformacím. Země se kromě toho loni na podzim v souvislosti s ruskými vzdušnými útoky na ukrajinský energetický systém potýkala s masivními výpadky elektřiny.

Fiala ve čtvrtek novinářům na summitu EPC novinářům řekl, že svoji návštěvu Moldavska vnímá jako signál zájmu České republiky o tuto zemi. Sdělil také, že Moldavsko patří k jedné z dlouhodobých priorit české politiky rozvojové pomoci.

Země s necelými třemi miliony obyvatel je od loňského roku kandidátskou zemí na členství v Evropské unii.

Fiala k rozpočtu a úsporám

Rozpočtové úspory již v letošním roce chce premiér Petr Fiala (ODS) hledat především v provozu státu. Neměly by se naopak dotknout záležitostí „směřujících do budoucnosti“, tedy například infrastruktury, řekl Fiala po dnešním jednání s moldavským premiérem Dorinem Receanem. Teprve v létě podle něj bude jasné, jak bude vypadat skutečné plnění letošního rozpočtu.

Schodek státního rozpočtu se v květnu prohloubil na 271,4 miliardy korun z dubnových 200 miliard korun. Je to nejhlubší rozpočtový deficit za prvních pět měsíců roku od vzniku Česka. Fiala dnes zopakoval, že čísla nevykazují dobrý trend a dokládají nutnost dělat úsporná opatření a snižovat deficit veřejných financí. Jasněji o plnění rozpočtu podle něj bude ale až v létě, je třeba počkat na očekávané příjmy státní pokladny například z dividendy ČEZ či mimořádných daní.

havran2 ( 2. června 2023 18:15 )

Filaja cestovatel !

Tara-Tara ( 2. června 2023 13:18 )

prezidentka by si měla vzít šátek...až začne Fialenko mávat rukama, tak ať nechytí zánět stř. ucha

Uživatel_5522193 ( 2. června 2023 12:45 )

Krapotkin jsou tu ještě jiné prasárny než jejich výlety to budeme ještě čumět!

krapotkin ( 2. června 2023 12:44 )

V rámci šetření mu připište jeho vejlety po světě k úhradě. Když chce podporovat turistiku (třeba i s vojenskýma prasatama), tak ať si je platí ze svého. Ne nadarmo si tenhle nenažranec přidal na začátku roku 30 000 Kč aniž by hnul rukou.

Uživatel_5522193 ( 2. června 2023 12:44 )

Zmínil v Moldavsku. To je výsměch ne?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa