Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zemanová, Baxa i Wintr budou ústavními soudci, v Senátu prošli hladce. Pavel za své kandidáty „lobboval“

Aktualizováno -
31. května 2023
15:23
Autor: ČTK, amb - 
31. května 2023
06:21

Bývalá prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová, někdejší předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa a profesor ústavního práva Jan Wintr budou ústavními soudci. Jejich nominaci v tajné volbě podpořili senátoři. Na funkci je nominoval prezident Petr Pavel, který za ně v projevu v horní parlamentní komoře „lobboval“. „Těším se do Brna," řekl posléze Wintr Blesk Zprávám. Ústavní soud tam sídlí. A Zemanová se vyjádřila, jak se cítí jako jedna z mála žen u Ústavního soudu.  

„Mám radost, že tomu nepředcházela lhostejnost, ale legitimní debata,“ uvedl Baxa k senátnímu souhlasu s jeho nominací. Dostal 63 hlasů ze 79 odevzdaných. „Vnímám to jako velký závazek, ze všech sil se budu snažit splnit to, co jsem říkal na plénu, ve výborech i obecně,“ sdělil Wintr, který získal 64 hlasů. „Nominační proces byl náročný a má být náročný,“ uvedla mimo jiné Zemanová s 59 hlasy.

Wintr se tak zařadil mezi „mladé“ ústavní soudce. Věková hranice jmenování do funkce je 40 let, on je o čtyři roky starší. „Vážím si toho, že jsem byl v těch 44 letech navržen a odsouhlasen jako ústavní soudce. Jsem rád, že se v plné síle mohu té funkci věnovat. Vážím si toho jako pocty, ale i jako závazku a tvrdé práce," řekl Blesk Zprávám. 

Ve funkci má trojice nahradit Jaroslava Fenyka, Jana Filipa a Miladu Tomkovou, jejichž mandát skončí 3. května. „Myslím si, že to byli významní soudci. Nejlépe znám profesora Jana Filipa, který je opravdu velkou osobností toho českého ústavního práva,“ řekl Wintr.

Významně v roli svého jmenování vnímal roli prezidenta Petra Pavla. „Jsem moc rád, že si mě prezident Pavel vybral jako kandidáta na ústavního soudce. Měl jsem pocit, že nás trvale podporuje a záleží mu na tom, aby jeho kandidáti v Senátu uspěli.“ 

Zároveň je rád i za úspěch dvou dalších kandidátů. „Josef Baxa a Daniela Zemanová jsou výrazné, velmi významné a ceněné osobnosti české justice. Tak jsem to také řekl v tom projevu, že mi bude ctí být ústavním soudcem po jejich boku," uvedl. Velkou osobností ústavního práva je pro něj také Pavel Holländer. 

Kandidát na ústavního soudce Jan Wintr. (31. 5. 2023) Kandidát na ústavního soudce Jan Wintr. (31. 5. 2023) | ČTK / Vondrouš Roman

„Jednak byl 20 let soudcem Ústavního soudu, jednak profesorem mého oboru, teorie práva. Opakovaně jsem měl možnost s ním mluvit a to propojení akademie a rozhodování je pro mě inspirativní,“ sdělil. 

Celý život se zabývá ústavním právem, proto ho funkce ústavního soudce občas napadla. „Dlouhou dobu jsem jím však být nechtěl. Byl jsem spokojený s profesí, kterou mám, a která pro mě byla vždycky důležitá na Univerzitě Karlově. Tomuto prostředí za mnohé vděčím. Až v posledním půl roce nebo tři čtvrtě roce jsem nabyl dojmu, že soudcovská zkušenost může být pro akademika zajímavá i obohacující práce,“ sdělil. 

Stěhování do Brna

Budoucí ústavní soudci budou novou práci vykonávat v Brně, kde Ústavní soud sídlí. Zatímco Baxa se chystá dojíždět z Plzně, kde má rodinu, Wintr bude v druhém největším městě Česka občas pobývat. 

„Těším se do Brna, budu tam bydlet, budu samozřejmě v nějaké míře i v Praze, ale rozhodně si myslím, že ústavní soudci mají být v Brně,“ sdělil Blesk Zprávám Wintr. Proto také nečeká v následujících bujaré oslavy jeho úspěchu. 

„Zase až tolik slavit nebudu, budu trochu odpočívat a poměrně brzy se budu stěhovat. Musím ještě vyřídit pár věcí spojených se stěhováním,“ dodal. 

„Nejsem tak pyšný, abych už měl zabalené krabice, aby všechno bylo zorganizováno," přiznal se Baxa. „To, co se v zásadě nezmění, je moje distance, moje bydliště. Moje rodina je v Plzni a moje pracoviště i po 20 letech zůstane v Brně,“ dodal s tím, že dojížděl doposud. Blesku řekl, že se těší na nové prostředí a na staronové kolegy. Některé zná už dřívějška, někteří dál působí u Ústavního soudu, někteří tam přibudou. 

Kandidát na ústavního soudce Josef Baxa. (31. 5. 2023) Kandidát na ústavního soudce Josef Baxa. (31. 5. 2023) | ČTK / Vondrouš Roman

O Baxovi se spekuluje také o možném nástupci Pavla Rychetského v čele Ústavního soudu. „Ta nabídka nepadla, takže je to stejná nabídka, jako  jestli by chtěl být kosmonautem. Pan prezident se bude rozhodovat, až uvidí tu novou sestavu. Každý z 15 soudců může být jmenován předsedou Ústavního soudu. A pokud bych takovou nabídku dostal, přistoupil bych k ní úplně nezávisle na tom, co předcházelo, a znovu bych si poctivě pokládal otázky, jestli jsem tou osobou. Ptal bych se i své rodiny, ptal bych se svých přátel, známých a spolupracovníků,“ odpověděl. 

Jedna z mála ústavních soudkyň

Zemanová se připojila k několika málo ženám, které se staly soudkyněmi Ústavního soudu. „Přiznám se, že jsem i docela unavená,“ řekla dnes novinářům poté, co Senát odsouhlasil její jmenování. 

„Samozřejmě vnímám jako negativní, že je na Ústavním soudě a vůbec na nejvyšších soudech malé zastoupení žen. Ale na druhou stranu jsem absolutním nepříznivcem jakýchkoliv kvót. Byla bych velice nerada, kdyby to bylo prezentováno, že jsem třeba tu nominaci úspěšně obhájila jenom díky tomu, že jsem žena. To by mě uráželo,“ řekla na dotaz Blesku.

Kandidátka na ústavní soudkyni Daniela Zemanová. (31. 5. 2023) Kandidátka na ústavní soudkyni Daniela Zemanová. (31. 5. 2023) | ČTK / Vondrouš Roman

Jmenování nových ústavních soudců by mělo proběhnout v pondělí. Pak budou muset rychle nastoupit do práce. „Když jsme mluvili s panem prezidentem, připravoval nás na to, že je pro něj velmi důležité, abychom po případném  jmenování nastoupili do práce pokud možno spíš v řádu hodin než dní,“ řekla Zemanová. 

Nabité prezidentovo dopoledne

Prezident Petr Pavel dnešní den započal ranní schůzkou s nejvyššími ústavními činiteli zaměřenou na koordinaci české zahraniční politiky. Podobný formát jednání v minulosti pořádal i bývalý prezident Miloš Zeman. Kvůli politickým sporům ale na schůzky přestal zvát předsedu Senátu Miloše Vystrčila (ODS) nebo ministry zahraničí a po předloňských sněmovních volbách setkávání neobnovil.

Pak se přesunul rovnou do Senátu, který schvaloval nominaci jeho prvních tří kandidátů na ústavní soudce. 

Pavel požádal Senát o souhlas s tím, aby se jimi stali někdejší předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa, profesor ústavního práva Jan Wintr a bývalá šéfka Soudcovské unie Daniela Zemanová. Senátní výbor pro lidská práva podpořil všechny tři adepty, ústavně-právní výbor pouze Wintra.

Na ranní tiskové konferenci uvedl, že na plénu doufá v možnost všechny tři kandidáty znovu představit. „Pak je to v rukou Senátu, jestli vyjádří souhlas nebo ne.". Na dalších jménech se pracuje průběžně. 

Pavel dnes v dřívějších hodinách odmítl, že by musel některým senátorům například slibovat, že se Baxu nechystá jmenovat předsedou soudu. „Jmenování ústavních soudců je natolik důležitá věc, že by se neměla stávat předmětem jakéhokoliv kupčení,“ uvedl. Žádné kupčení nedělá a dělat nebude, uvedl. „A nebylo ani předmětem jednání se zástupci Senátu,“ doplnil.

Pokud by kandidáty Senát odmítl, což se nakonec nestalo, Pavel by si přál vyjasnění kritiky. „Považoval bych za solidní, aby byly jasně artikulovány námitky nebo výhrady proti kandidátům,“ řekl. Uchazeči do procesu schvalování vstupují s tím, že budou před národem „vysvlečeni téměř donaha“, takže by si zasloužili vědět, proč se ústavními soudci stát nemohou, dodal. 

Zemanová Pavla zaujala životním i profesním příběhem

Kandidáti na soudce ústavní soudce Baxa, Wintr a Zemanová mají podle Pavla vynikající renomé. U každého senátorům vysvětlil svou nominaci a vyzdvihl jejich klady.      

Daniela Zemanová prezidenta zaujala životním i profesním příběhem. Ocenil, že když vystoupala na vrchol správního soudnictví, byla schopná se vrátit na krajskou úroveň. Tam se věnovala se pohnutým osudům dětí a jejich opatrovníků. Když byla ve vedení Soudcovské unie, starala se o témata soudcovské profesní etiky a sebereflexe. Přestože se nebojí argumentovat proti svým kolegům, hledá vždy konsensus, ocenil prezident.

Baxa má zkušenosti z různých částí právního světa a umí vysvětlovat složité právní argumenty veřejnosti. „Veřejnost má právo rozumět soudnímu výkladu práva,“ sdělil. NSS, v jehož čele působil, je podle Pavla soud s vynikající pověstí a významným dopadem na kultivaci veřejné správy. 

Wintr podle hlavy státu ústavu představuje jako významný celek opřený o časem ověřené principy. V době koronavirové pandemie byl srozumitelným hlasem, volajícím po zárukách právního státu. Svojí erudicí přispíval k činnosti Legislativní rady vlády za vlády tří premiérů.

Podle Pavla kandidáti nejsou zatížení skandály, všichni se angažovali nad rámec povinností. Ústavnímu soudu by byli velkou posilou. Následně se mohli představit sami kanditáti. Baxa a Wintr jako adepti na ústavní soudce slíbili ochranu ústavních hodnot a srozumitelnost v rozhodování.

Baxa: Kandidáti by neměli být nepopsaným listem

Jako první vystoupil soudce Josef Baxa. Za základ pro fungování soudu označil důvěru v soudce. „Jaké soudce chce společnost mít, aby jim mohla důvěřovat?“ položil řečnickou otázku. Kandidáti by podle něj neměli být nepopsanými listy, měli by za sebou mít čitelnou minulost. „Nejsem nepopsaným listem, proto jsem byl možná vybrán, aniž bych se sám ucházel,“ sdělil. Jeho soudcovská filosofie se prolíná s životní filosofií. 

„Kus života jsem prožil v nesvobodě, půl ve svobodě, kde jsem nikdy neztratil pocit bezstarosti,“ uvedl Baxa. Přestože se považuje za liberála, v práci by byl konzervativní. 

Jana Wintra ovlivnilo období, kdy se do Česka vracela svoboda. Na její omezování je citlivý a nadále se ji bude snažit chránit a obhajovat. „Soudce má být zdrženlivý. Budu-li s vaším souhlasem jmenován, budu hledat dobré cesty k ochraně svobody, demokracie a dalších ústavních hodnot," dodal. S Baxou a Danielou Zemanovou by mu bylo ctí spolupracovat, slyšel o jejich nasazení i hodnotách. 

„I když soudce do rozhodování vloží maximum času a energie, může být konfrontován s tím, že jeho rozhodování nefunguje, jak zamýšlel. To jsou nejtěžší okamžitky, jejichž výskyt lze snížit, ale ne vyloučit,“ uvedla Daniela Zemanová. 

Sama v takové situaci několikrát byla a buduje to v ní pocit odpovědnosti a pokory. Zastává justici s jasnými pravidly. „Nabídka na přijmutí nominace na funkci ústavní soudkyne jsem přijmula se ctí, ale neusilovala jsem o ni jinak než činností soudkyně a zaměřením na věci veřejného významu," sdělila. 

Fischer: Ani jsem netušil, že se s panem prezidentem tak shodneme. A Němcová?

Pak vystoupil senátor Pavel Fischer. Ocenil, že prezident Petr Pavel přišel do Senátu “s kůží na trh". Zmínil důležitý zápas občana za svobodu proti státu a spoustu formálních rozsudků, které jsou často bez ducha. Ústavní soud podle něj hledá bojovníky, kteří se osvědčili svou odvahou

„Do Ústavního soudu bychom neměli pouštět nikoho, kdo neobstál, nešel proti proudu a proti mašinerii státu," sdělil. Zároveň nesmí jít o submisivní osoby, musí umět čelit různým tlakům. Soudy si totiž posvítí na každého, ať už je bohatý nebo vlivný. 

Co se týče zmíněných hodnot, Fischer uvedl, že ani netušil, jak moc se s Pavlem shodnou. Petr Pavel se následně v Senátu rozloučil a odjel. 

U pultu promluvila kromě dalších také Miroslava Němcová (ODS), podle které veřejnost rozhodnutí ústavně-právního výboru moc nerozuměla a prezident byl podezírán z nekalých úmyslů. „Máme být schopní vysvětlit svá proti,“ uvedla. „Z mého pohledu jsou návrhy promyšlené a zodpovědné,“ dodala. 

Video  Tisková konference Petra Pavla a Petra Fialy  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

st.rec ( 2. června 2023 09:26 )

http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=PbGi­EGf81­Jo .

.
http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=3nlC­AZ7dVKU

st.rec ( 2. června 2023 09:19 )

Generál v rozstřelu zalhal že právo a zákony jsou dostupné všem,Baniš tehdy řekl NE.
Doporučuji zhlédnout na youtube - justiční nepravosti třeba reportáž žádost o nemilost anebo kauza Ředina. Křivosoudy a jasně mafiánské praktiky.

gabreta ( 31. května 2023 19:51 )

Tak mi celá, ta šaškárna připomněla konec filmu "Dědictví aneb ***hošigutntág", když Bohuš říkal: A teraz si vás kupím všetkých!!

panda82 ( 31. května 2023 15:02 )

Jo poslouchat se musí, vosková figurína rozhodla

roxin ( 31. května 2023 14:57 )

Fialoví si soudruha vybrali za kandidáta a domluvili se že jim bude podepisovat a oni na oplátku zase mu odkývnou co bude chtít, proto když fialoví chtěli snížit valorizaci důchodů souhlasil a teď pro změnu musí zase souhlasit oni.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa