Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Ředitel ÚVN Zavoral je znechucený šikanou ministryně: Zvažuje rezignaci?!

Aktualizováno -
25. května 2023
14:21
Autor: ula - 
25. května 2023
09:24

Po údajných neshodách mezi ministryní obrany Janou Černochovou (ODS) a náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou dnes přinesl Radiožurnál a zpravodajský server iRozhlas zprávu, že se Černochová pokouší zbavit šéfa Ústřední vojenské nemocnice v Praze Miroslava Zavorala. Podle informací Blesku Zavoral skutečně zvažuje, že skončí.

iRozhlasu zprávu potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje, které tvrdí, že Černochová chce vyvolat dojem, že ředitel ze své funkce odchází dobrovolně. Ministryně mu měla svůj požadavek na odchod sdělit na schůzce, která se odehrála minulý týden.

„Dala mu nůž na krk, aby si sám podal žádost o odchod z funkce,“ řekl serveru jeden ze zdrojů. Ústřední vojenská nemocnice spadá pod ministerstvo obrany. Radiožurnál a iRozhlas.cz na své dotazy obdržely reakci pouze od mluvčího resortu Davida Jareše. Ten uvedl, že ministerstvo žádné personální otázky veřejně nekomentuje.

Zavoral na telefonáty redakce nejprve nereagoval, schůzku s Černochovou ale později nepopřel. Detaily však odmítl komentovat.

Nejde o první spor

Proč ministryně usiluje o ředitelův odchod, není jasné. „Zavoral je všeobecně respektovaný a navíc v ÚVN oblíbený. Není důvod, aby odcházel. Takto se s lidmi, kteří odvádějí špičkovou práci, zacházet nedá,“ uvedl pro iRozhlas.cz pod příslibem anonymity vysoce postavený zdroj z politických kruhů.

Není to navíc první spor s vedením nemocnice, před rokem do jejího vedení nastoupil Lukáš Klučka, kterého Černochová čtvrt roku předtím z ministerstva propustila.

Řehka chtěl odejít

Web Deníku N a časopis Respekt minulý týden na základě rozhovorů s lidmi z armády uvedl, že Karel Řehka zvažoval rezignaci kvůli sporům s ministryní obrany. Náčelník generálního štábu měl údajně pocit, že šéfka resortu překračuje své kompetence a zasahuje do jeho pravomocí. Spory podle médií trvaly několik měsíců a vyvrcholily, když šéfka resortu odmítla Řehkův návrh na nominace některých lidí na povýšení do generálské hodnosti. Náčelník generálního štábu podle serverů zvažoval, že by ve vedení armády skončil, a sešel se kvůli tomu s poradcem pro národní bezpečnost Tomášem Pojarem i s premiérem Fialou, který Řehkovi odchod rozmluvil.

 

Šéf ÚVN Miroslav Zavoral na tiskové konferenci o zdravotním stavu prezidenta Miloše Zemana (10.10.2021) Šéf ÚVN Miroslav Zavoral na tiskové konferenci o zdravotním stavu prezidenta Miloše Zemana (10.10.2021) | Blesk:TONDA TRAN

rumovapalice ( 23. července 2023 22:13 )

Tak snad padneš ve válce nadšením pro Černochovou a Pekarovou.

rumovapalice ( 23. července 2023 22:08 )

Tohle nejsou vojáci, to jsou vonuce!

zofinka1 ( 20. června 2023 22:48 )

Paní ministerka Černochová je neštěstím Armády ČR. Lituji všechny profesionální vojáky a občanské pracovníky AČR, že musí sloužit pod touto sebevědomou ženou.

sorgedoktor ( 20. června 2023 16:48 )

Ja si mysliom ze to je politicka funkce, jiz 70 let. Alexej Cepicka byl svobodnik v zalo­ze/pu­vodne/­.Naq­konec nejvyssi prerdstacitel armady je myslim prezident.
My jsme narod Svejku, Ant, Zapotockemu kdyz jednou vitr vzal brigadyrku, vzbudilo to vseob. veseli..

msamec3 ( 29. května 2023 16:08 )

Co ona si myslí kráva neví nic a žene Česko do války

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa