Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pavel v Bavorsku na mašině, první dáma autem: Vepřová se zelím k obědu a setkání s premiérem

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
20. května 2023
10:11
Autor: amb - 
19. května 2023
05:00

Prezident Petr Pavel v pátek vyrazil do Bavorska. Do ani ne tři hodiny vzdáleného města Selb (Žleby) jel na motorce a Blesk je u toho. Doprovází ho první dáma, která ale zvolila cestu autem. Prezidentský pár se zúčastní zahájení týdnů bavorsko-českého přátelství. Ty potrvají od 19. května do 6. srpna a mají symbolizovat pouto mezi Bavorskem a Českou republikou.

Prezident Petr Pavel dorazil v půl dvanácté k výrobně porcelánu v Selb, kde poobědval v restauraci Altes Brennhaus. Na místě bylo velké množství policistů, novinářů bylo naopak méně. „Kam to dáme? Kde zaparkujeme?” ptal se po příjezdu. Prezident dorazil v čele dalších dvou motorkářů.

Následně jel motorku zaparkovat do garáže asi 20 metrů od restaurace. „Přejet, nebo přejít?” ptali se ho místní, jak se do restaurace, která je hned za rohem, dopraví. „Přejít samozřejmě,” reagoval Pavel. Jaká byla cesta, ptali se dál. „Úžasná,” řekl prezident a ukázal na svítící slunce.

Po dálnici nejen „ani náhodou“ a dal si pečeni

Na otázku, jestli jel po dálnici, Pavel řekl: „Ani náhodou.“ „Jeli jsme kousek i přes Sasko. V Kraslicích jsme se stavili na pumpě a každý se s námi fotil,“ popsal cestu Pavel. Do německého Selbu přijel ze svého domova v obci Černouček na Litoměřicku.

„Slunce, vítr v zádech a posílení sousedských vztahů s bavorskými přáteli. Proč nespojit příjemné s užitečným. Na pracovní cestu do bavorského Selbu jsem vyrazil po jedné stopě. Cestu jsem si užil i díky tomu, že jsme nejeli po dálnici, ale po mých oblíbených okreskách,“ napsal na facebook.

Ideální počasí na výlet na motorce, pochvaluje si Pavlova mluvčí Eva Hromádková. První dáma naopak na motorce nejela - mohl by být problém mimo jiné s účesem. Eva Pavlová dorazila v autě, oblečená civilně v džínech a svetru. Na místě si s jinou ženou předala střevíčky. Po celém městě Selb byli němečtí policisté. 

Prezident poobědval franckou vepřovou pečeni s knedlíky a zelím.  Ta se jmenuje podle regionu Franky, který je součástí Bavorska.

Následně se prezidentský pár přesunul k divadlu Rosenthal, kde proběhla hlavní část programu. Tam už prezident dojel převlečený a autem. Pavla přivítal bavorský premiér Markus Söder. U divadla Rosenthalu se Pavel podepsal do pamětní knihy, následoval také podpis Söder. Eva Pavlová nejdřív s podpisem váhala, oba pánové na něm ale trvali, a tak se nakonec podepsala také ona.

V divadle Rosenthal byla kromě komunálních politiků přítomná bavorská státní ministryně pro evropské a mezinárodní záležitosti Melanie Humlová. Ta připomněla, že v Bavorsku pracuje hodně Čechů a naopak a že křehkost struktur připomněl covid. Česko s Bavorskem podle ní mají mnohem větší příhraniční spolupráci než například Francie a Německo. Jako příklad označila spolupráci mezi policií. 

„Pavle, jsme nadšení, že jste tu dnes s chotí. Když se podíváme na vaši biografii, spolupráce je pro vás důležitá, leží vám na srdci,“ sdělila Humlová.

Dorazil také bavorský státní ministr životního prostředí a ochrany spotřebitele Thorsten Glauber a primátor Selbu Ulrich Pötzsch. Proběhla moderovaná diskuse, během které byla na německé straně často zmiňována železná opona. 

„Mimořádně si vážíme pozitivní a vstřícné atmosféry,“ sdělil Pavel v divadle během svého projevu. 

Pavel reagoval na předchozí slova, kdy němečtí politici mohli železnou oponu vidět a dokonce si na ni sáhnout. „My jsme tuto možnost neměli. Sám jsem se narodil kousek odsud,“ řekl Pavel a vzpomínal na vesničku Planou či Tachov nedaleko Mariánských lázní.

Pavel: Vztah ke Karlovarskému kraji mám nejen kvůli dětství

„Vztah ke Karlovarskému kraji mám nejen kvůli dětství, ale je to strukturálně poznamenaný region, řeší řadu problémům, proto byl prvním krajem, který jsem ve své funkci navštívil,“ uvedl s tím, že se velmi snaží problémy řešit, někdy to ale jde jen ve spolupráci s partnery. Důležitost takových vztahů podle něj ukazuje i současná situace v Evropě.

„Nedaleko od nás zuří velice barbarská válka,“ připomněl Pavel válku na Ukrajině, kterou před dvěma týdny navštívil. „Pokud by prohrála Ukrajina, prohráli jsme svým způsobem my všichni,“ řekl k tomu mimo jiné.   

V divadle promluvil také premiér Söder. Připomněl mimo jiné francké jídlo. Právě to si Petr Pavel dával k obědu. Zmínili také mladší minulost vztahů s Německem, nacionalismus, válku či osud sudetských Němců. 

Petr Pavel vidí v česko-bavorských vztazích příležitosti ve využití vodíku nebo stávajících plynovodů, vědě, inovacíc, propojování železnice či ve spolupráci vysokých škol. 

Bavorský premiér: Po Havlovi první český prezident

Pavel následně ještě vystoupil jen spolu s premiérem Söderem. Česká republika podle něj přikládá partnerství s Bavorskem velký význam. „Já osobně vidím velké příležitosti, pokud jde o spolupráci ve vzdělávání, výchově mladé generace, v kultuře, v ekonomice, v dopravě, ale i ve vědě a technice. Naše společná historie je mimořádně bohatá jak na dobré, tak na negativní okamžiky. A já jsem moc rád, protože ty negativní se nám podařilo překonat, a teď děláme všechno proto, abychom budovali na těch dobrých,“ řekl k tomu.  

Už během projevu Pavel zmínil „temné stránky historie“, na jejichž příčiny by se ale zapomínat nemělo. „Pokud bychom umožnili, aby je živil kdokoliv se špatným úmyslem, mohli bychom čelit stejným důsledkům, a to není v našem zájmu,“ sdělil. 

„Květen je nejen měsícem lásky, ale i český měsícem u nás. A proto nás těší, že po premiérovi (Petr Fiala se 9. května zúčastnil zasedání bavorské vlády - pozn. red.) máme na návštěvě prezidenta České republiky v Bavorsku. Po návštěvě prezidenta Václava Havla jste prvním prezidentem, který do Bavorska znovu přijíždí,“ obrátil se Söder k Pavlovi. Jde tak o návštěvu po 20 letech. 

„Mimořádné na prezidentovi Pavlovi je to, že pochází z příhraničního regionu, zná příhraničí region, a proto klade takový důraz na to, aby se příhraniční vztahy vyvíjely,“ dodal. Český prezident se pak se Söderem setkal ještě jednou bez účasti veřejnosti.

První dáma: Železité prameny mi problémy nedělají 

Později odpoledně Petr Pavel ještě stihl navštívit porcelánku v sousedním Hohenbergu. Eva Pavlová se napila ze zdejšího pramene, Petr Pavel odmítl s tím, že lepší medicína je pivo. „13. pramen Becherovka,“ dělala si legraci Eva Pavlová. Uvedla, že sama pochází pochází z Jesenicka, kousek od Velkých Losin a ani železité prameny jí problémy nedělají. Konkrétně zmiňovala třeba železitý pramen v Karlové studánce.

V porcelánce Petr Pavel a první dáma dostali také dary, porcelánové nádobí a ručníky. Jedna ze zaměstnankyň prezidentovi přinesla podepsat jeho portrét, který namalovala její dcera. „Tak jí pozdravujte, je šikovná,“ reagovala Eva Pavlová. Ona i prezident se opět podepsali do paměťních knih. 

Pozvání na oficiální návštěvu Mnichova

Česká hlava státu bavorského premiéra Södera neviděla poprvé – potkali se už v únoru na Mnichovské bezpečnostní konferenci. Český prezident se mu tehdy svěřil, že se chce věnovat českým regionům se strukturálními problémy. K těm patří i Karlovarský kraj, který s Bavorském sousedí. Právě v únoru se Pavel se Söderem domluvil na návštěvě.  

„Domluvili jsme se na účasti na dnech v Selbu, což je přímo naproti Aši, kdy tam v květnu proběhnou dny společného bavorsko-českého přátelství. Vzhledem k tomu, že z české strany ta očekávání nebyla úplně naplněna, tak bavorská vláda uvítala moji dobrou vůli se toho zúčastnit,“ uvedl podle ČTK Petr Pavel v únoru. Označil Bavorsko za přirozeného partnera pro jednání, protože ho pojí s Českem úzké vazby. Söder Pavla pozval také na oficiální návštěvu Mnichova.

Český prezident pak odjel do muzea v Hohenbergu, kde i s manželkou zhlédl výstavu porcelánu. Domů zamířil krátce po čtvrté hodině odpolední.  

Video  Prezident Pavel na motorce: Vyrazil s motorkáři do Lán na podporu nedonošených dětí  - Instagram - Petr Pavel
Video se připravuje ...

JaNat ( 22. května 2023 11:37 )

A ty diskuzní 3,14ča.

JaNat ( 22. května 2023 11:35 )

Alibista Pavel.

JaNat ( 22. května 2023 08:28 )

Slint, je libo bryndáček? Krásný pár to na pohled, ale tím to taky bylo. I když on ani fešný není a pilný to jo, to je, hlavně všude žebrá o zbraně a mele o Ukrajině.

JaNat ( 22. května 2023 08:24 )

A víš, že mně je zcela fuk co ty věříš. Mazej si opravit ty dvě hrubky, které jsi nasekal/a, když jsi opravoval/a můj překlep, b..e

JaNat ( 22. května 2023 08:21 )

Tý jo, ve 4 ráno tady o mně pindá. Vypadá to, že máš schízu nebo při nejmenším nervy na dranc. Závist je tvoje parketa ne moje.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa