Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Těžba lithia na Cínovci je stále ve hře. „Zásadní kov pro budoucnost,“ řešil Fiala s Němci

Autor: ČTK - 
16. května 2023
20:27

Český premiér Petr Fiala a jeho saský kolega Michael Kretschmer dnes v Drážďanech podepsali memorandum o strategických projektech, zaměřených mimo jiné na získávání lithia. Dokumentem se Česko a Sasko hlásí ke spolupráci při posílení surovinové, energetické a palivové bezpečnosti a soběstačnosti, ke spolupráci v oblasti vědy a výzkumu, k utužení přeshraniční spolupráce při ochraně klimatu, snižování emisí a ke spolupráci při transformaci průmyslu a získávání strategických surovin, zejména lithia.

Setkání obou premiérů se uskutečnilo při příležitosti dvoudenní mezinárodní vědecké konference Building Bridges for the Next Generations (Stavění mostů příštím generacím), která se v saském hlavním městě koná do 17. května.

„Věda a výzkum, to jsou věci, které staví mosty budoucím generacím. Máme-li znásobit šance pro příští generace, tak musíme budovat mosty i mezi námi, mezi našimi národy,“ řekl Fiala při následné debatě s účastníky vědecké konference. „Jeden z takových mostů jsme s panem saským premiérem začali budovat dnes,“ uvedl o podepsaném memorandu.

„Covid nám ukázal, jak jsme zranitelní, válka na Ukrajině nám ukázala, jak jsme silně závislí na autoritativních režimech a jak je tato závislost nebezpečná,“ řekl Fiala. Podle českého premiéra je třeba snížit energetickou, surovinovou nebo technologickou závislost na státech, které nejsou spolehlivými dodavateli.

Jako příklad možné spolupráce Saska a Česka označil Fiala v Drážďanech lithium. „Na naší společné hranici je významné naleziště lithia, největší evropské naleziště. Je to kov, který má zásadní význam pro budoucnost, právě třeba pro elektromobility, při výrobě baterií, při zajištění naší nezávislosti. Naším společným zájmem je, abychom toho dokázali rychle využít. A právě to nám dnes podepsané memorandum umožní,“ řekl.

Česko má tři procenta světových zásob 

Během cesty do Drážďan dnes Fiala navštívil Dubí, které se nachází nedaleko ložiska lithia na Cínovci na Teplicku na česko-saském pomezí. Hlubinnou těžbu tam připravuje společnost Geomet, většinově vlastněná Severočeskými doly, které patří do Skupiny ČEZ. Finální studie proveditelnosti, která odpoví na základní otázky spojené s možnostmi produkce lithia na Cínovci, bude hotová do konce letošního roku, řekl dnes novinářům místopředseda představenstva ČEZ Pavel Cyrani. Samotná těžba by mohla začít na přelomu roku 2026 a 2027 za předpokladu, že ve druhé polovině roku 2025 bude mít Geomet stavební povolení.

V České republice jsou podle odhadů asi tři procenta světových zdrojů lithia, naprostá většina na Cínovci a malé množství ve Slavkovském lese. ČEZ podle Cyraniho dál jedná s možnými investory o projektu továrny na výrobu baterií do elektroautomobilů, takzvané gigafactory, na místě hnědouhelné elektrárny Prunéřov I na Chomutovsku, která se nyní bourá. Česko také nabídlo místní letiště v Líních u Plzně automobilovému koncernu Volkswagen pro vybudování další evropské gigafactory. Koncern ale rozhodnutí ještě neučinil.

Před týdnem Fiala jednal v bavorském Řezně s bavorským premiérem Markusem Söderem, se kterým následně podepsal memorandum o spolupráce v oblasti letectví a vesmíru. Fiala tehdy novinářům řekl, že od tohoto memoranda očekává posílení spolupráce ve vesmírných programech Evropské kosmické agentury (ESA) nebo v evropském výzkumném programu Horizont Evropa. Uvedl také, že cílem je prohloubit současnou průmyslovou spolupráci. „Naše firmy se chtějí zapojit do nového unijního programu družicové komunikace, bavorské firmy také,“ řekl v Řezně český premiér.

maxpax ( 17. května 2023 18:44 )

Máme největší ložiska v EU. Němci přeci mohou jít do Chile nebo Bolívie

maxpax ( 17. května 2023 14:39 )

Vidím to dost reálně. Povolíme Němcům těžbu něčeho čeho máme největší ložiska na světě, zaplatíme náklady , při vlastní těžbě budem jen příštipkařit a pak si lithium od Němců budeme draze kupovat .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa