Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

NASA odtajnila posádku Artemis 2: Tihle astronauti poletí k Měsíci, mezi nimi i první žena

Aktualizováno -
3. dubna 2023
19:57
Autor: Martin Valeš, inf, mav - 
3. dubna 2023
17:30

Mise Artemis 2, comeback Spojených států na Měsíc, má od nynějška danou svou posádku. Oblet Luny uskuteční možná už příští rok trojice Američanů a Kanaďan. Přistání na Měsíci čeká na misi Aremis 3, jejíž termín 2025 nevypadá příliš realisticky. Tentýž den se k výcviku nahlásilo pět nových evropských astronautů, kteří by se mohli účastnit některé z dalších misí.

„Je to nová éra pionýrů, hvězdoplavců, myslitelů a dobrodruhů,“ ohlásila NASA. „Artemis 2 ponese víc než jen čtyři pionýry: Ponese naděje milionů lidí celého světa, aspirace lidí z NASA, kteří se na Měsíc dívají každý večer, i sny studentů, již po nocích studují v knihovnách a laboratořích, aby se v budoucnu mohli podílet na misích Artemis,“ prohlásil v Houstonu na slavnostním vyhlášení Bill Nelson, šéf NASA a vysloužilý senátor, který coby americký kongresman letěl do vesmíru v raketoplánu Columbia.

Poletí inženýrka Christina Kochová a tři piloti: Reid Wiseman (velitel mise), Victor Glover a Kanaďan Jeremy Hansen. Všichni tři Američané za sebou mají expedici na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS); oba muži zhruba půlroční, zato Kochová překonala roku 2020 ženský rekord, když v kosmu byla 328 dní v kuse (a šestkrát vystoupila do volného kosmu). Hansen ještě ve vesmíru nebyl.

Mise Artemis jsou pod velením NASA, ale spolupracují i další kosmické agentury. Kanada se dohodla s USA, že se její zástupce zúčastní už první pilotované mise.  Velký zájem o křeslo na některé z prvních misí má Tokio, v asijské mytologii má totiž Luna zvláštní místo  - a Japonsko chce trumfnout Čínu, která sama rozvíjí ambiciózní vesmírné programy.

Oběžnou dráhu Země dosud opustili jen astronauti devíti misí Apollo, vesměs běloši. S Artemis 2 se k nim přidá první žena, první černoch a první Neameričan. Podobně inkluzivní bude posádka Artemis 3 na Měsíci přistávající.

Evropské posily

Dalších misí se budou účastnit i Evropané. ESA má aktuálně šest astronautů, všichni už byli jednou, většina i dvakrát na Mezinárodní vesmírné stanici, ať už s ruským sojuzem, nebo v poslední době s americkým dragonem.  A zrovna teď, v pondělí, se do práce nahlásili noví astronauti-kandidáti ESA – pětice nováčků nastoupila k výcviku v Německu.

„Vřelé přivítání našim nejnovějším kolegům, kteří právě dorazili do Evropského střediska astronautů v Kolíně nad Rýnem. Všichni jsou připraveni začít svůj roční základní astronautský výcvik,“ tweetuje ESA.

Jsou to Sophie Adenotová (Francie), Pablo Álvarez Fernández (Španělsko), Rosemary Cooganová (Británie), Raphaël Liégeois (Belgie) a Marco Sieber (Švýcarsko).

Přidala se k nim také Katherine Bennell-Peggová, ředitelka kosmických technologií v Australské vesmírné agentuře. Hlásila se sice do regulérního konkurzu, neboť má i britské občanství, a postoupila hodně daleko; nakonec se ale Austrálie domluvila s evropskou agenturou. Ve vesmíru dosud byli dva Australané, ale už s americkým občanstvím coby regulérní zaměstnanci NASA. Bennell-Peggová by se tak mohla stát první astronautkou s australskou vlajkou na skafandru.

ESA a evropské firmy pro mise Artemis dodává součást kosmické lodi Orion – Evropský servisní modul, který zajišťuje pohon, elektřinu a systémy pro udržení života posádky. Před návratem na Zem se od kabiny odhodí a shoří v atmosféře.

Evropa se také bude podílet na budování vesmírné stanice Gateway na oběžné dráze kolem Měsíce, jakési přestupní stanice pro přistávání na Měsíci. V prvních misích budou dva kosmonauti zůstávat na stanici či v lodi na oběžné dráze, na povrch budou sestupovat další dva.

Ve výběrovém řízení do velké míry uspěl i český pilot gripenů Aleš Svoboda, ESA si jej zvolila spolu s dalšími jako náhradníky. Britský paralympionik John McFall pak získal speciální status „paraastronauta“ – v ESA se bude podílet na vývoji, za jakých podmínek by mohli do vesmíru létat lidé s handicapem.

Video  Projekt Artemis: NASA chystá návrat člověka na Měsíc  - NASA
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi