Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Fiala: „Škrty bolí, nečekáme chválu.“ Připustil i propouštění ve státní sféře

Aktualizováno -
11. května 2023
22:01
Autor: simao, ČTK - 
11. května 2023
21:04

Premiér Petr Fiala (ODS) vyzdvihl ve čtvrtek domluvu nad „střízlivými, vyrovnanými“ opatřeními, která se podařila domluvit v rámci vládní koalice, v níž každý dle něj musel trochu ustoupit, aby vláda přišla s výsledným návrhem. Škrty jsou nepříjemné a bolí, připouští Fiala, byly však nutné, upozorňoval na tiskovce ve Strakovce. V rozhovoru pro ČT pak připustil i propouštění ve státní správě. 

Fialova vláda ve čtvrtek představila konsolidační balíček a také důchodovou reformu. „To celé jsme pojmenovali Česko ve formě. Tento název vystihuje hlavní společný cíl této vlády: dostat opět naši republiku do situace, kdy zásadně změníme trend rostoucího zadlužování našeho státu a tedy zadlužování budoucích generací,“ vzkázal v projevu premiér Fiala. 

„Tempo zadlužování ČR je hrozivé, je neblahým dědictvím předchozích populisticko-socialistických vlád. Kdybychom nyní nedokázali šlápnout na brzdu, situace by se už za několik málo let vymkla z ruky a odnesly by to naše děti a naši vnuci. A to nikdo rozumný a nikdo zodpovědný nemůže dopustit. Tato vláda je a bude rozpočtově zodpovědnou vládou,“ podotkl.

Pokud by vláda opatření neudělala, schodek rozpočtu by v příštím roce byl o 94 miliard vyšší a v roce 2025 dokonce o 148 miliard vyšší, upozornil Fiala.

„Každý dobrý hospodář ví, že jsou roky dobré a že jsou roky zlé a že s obojím je potřeba se správně vyrovnat,“ podotkl premiér. „Samozřejmě, že ta opatření,škrty jsou nepříjemné, bolí, my jsme si ovšem jisti, že půjde o přijatelnou cenu, naprosto přijatelnou cenu za to, že naše země bude ve formě,“ věří Fiala.

Zvýšení některých daní? Je to nutnost, otočil Fiala

On sám přitom v minulosti prohlašoval, že vláda nebude zvyšovat daně. Jenže nyní se tak děje. „Jsme v situaci, v jaké jsme, nikdo nečekal ruskou agresi na Ukrajině a všechny ty dopady, které tu byly,“ podotkl v ČT.

Podle Fialy jde především o to, nezvýšit celkovou daňovou zátěž. „Já nijak netajím, že ano, v některých případech - daň z nemovitosti, korporátní daň - dochází k určitému navýšení, ale je to nutnost,“ říká nyní Fiala. „Minulý rok jsme ty daně o 30 miliard snížili, teď je o 31 miliard zvyšujeme, ono je to vlastně jakoby zhruba stejné (...) Ano, saháme na některé daně, dělali jsme to velmi opatrně, na základě doporučení expertů, po dlouhých měsících jednání. Díváme se i na to, jaké jsou daně v zahraničí, abychom byli konkurenceschopní, dokázali se srovnat,“ dodal Fiala.

Šetříme především na státu, ujišťuje Fiala

Fiala pro ČT rovněž uvedl, že je „skutečně za pět minut dvanáct a pokud bychom něco neudělali, tak bychom dostali ČR do problémů ještě větších, než v jakých je“. „Bylo by lepší, kdyby ty rozhodující kroky udělaly už předcházející vlády. Neměly na to odvahu,“ rýpl si Fiala.

„Celé se to snažíme dělat tak, abychom především šetřili na státu, na jeho výdajích, na jeho chodu. Tam, kde musíme sáhnout ke zvýšení daní, tak to děláme tak, abychom tu zátěž rozložili, abychom výrazněji neohrozili jednu sociální nebo profesní skupinu a ještě tam zvláštní pozornost věnujeme tomu, aby se to nedotklo těch sociálně slabších,“ ujišťuje Fiala.

„Opatření nejsou populární a nebudou populární, ale musíme je udělat, jinak bychom riskovali dobrou budoucnost ČR,“ vzkázal Fiala, který je přesvědčen, že potřebnou podporu ve Sněmovně opatření mít budou.

Bude se i propouštět, připustil Fiala

„Lidé na to ani tak nedoplatí, myslím, že tady jdeme dost příkladem, že se snažíme hledat ty úspory především na straně státu,“ řekl v ČT premiér s poukazem na strukturu opatření, kde se podle něj víc šetří na výdajové, než příjmové stránce a na snahu omezit mzdové náklady ve státní sféře i ušetřit miliardy na výdajích státu.

„Nemusíme nutně propouštět, těch možností je víc. Např. zbavit se neobsazených míst, neobsazovat místa po těch lidech, kteří třeba odcházejí do penze a samozřejmě chceme i, aby se zrušily některá zbytečná oddělení nebo odbory. Neznamená to, že se každému státnímu zaměstnanci jeho mzda o dvě procenta, jde opravdu o celkový objem,“ uvedl v ČT Fiala.

Bude se propouštět, či ne? „To bude záležet na konkrétních krocích na jednotlivých resortech,“ poznamenal Fiala. „Někde dojde i k omezení počtu státních zaměstnanců,“ připustil premiér. „Někde to skutečně může vést k tomu, že bude někdo propuštěn, někde to může vést k tomu, že se nebudou nabírat noví zaměstnanci, někde by to teoreticky - já to nepředpokládám, nebylo by to prozíravé - může vést i k tomu, že si vedoucí té organizace řekne: zachovám počet lidí, ale budeme mít menší platy. Ale to si myslím, že není ta správná cesta,“ podotkl Fiala. Stát má být štíhlejší a efektivnější, toto je cesta, jak toho dosáhnout, upozornil.

Fiala: Jde o kompromis, každý musel ustoupit

„Tato vláda si svůj úkol velmi tvrdě odpracovala,“ říkal Fiala. „Tato vláda je první vládou po 10 letech, která má odvahu přijít s důchodovou reformou, která bude garantovat rozumné důchody pro mladší generace, tzn. že důchody v dalších letech pro náš stát a jeho občany zůstanou ekonomicky udržitelné,“ vyzdvihl Fiala. 

Promluvil přitom i o tom, že vládní pětikoalice musela přistoupit na kompromisní řešení. „Jsme reprezentanti demokratických politických stran. Nejsme ani technokraté, nejsme ani populisté. Máme svoje názory, svoje ideje a tak je logické, že ne na všem se shodneme,“ upozornil Fiala.

Balíček, který dle Fialy mj. zásadně zjednoduší a pročistí komplikovaný daňový systém a víc zdanit alkohol, tabák či další položky, které zatěžují zdravotnictví, má „naprostou, jednoznačnou podporu“ celé koalice, uvedl Fiala. „Samozřejmě že jde o kompromis, každý z nás musel v něčem ustoupit,“ poznamenal k domluvám s koaličními partnery.

„Nečekáme dnes slova chvály, nečekáme v první chvíli ani masivní pochopení, ale jsme připraveni na racionální debatu a jsme připraveni všechno detailně vysvětlovat a všechna rozhodnutí také obhájit,“ dodal Fiala v projevu.

Premiér Fiala bude 18. května hostem pořadu Ptám se, pane premiére. Ptát se ho budete moci i Vy, čtenáři Blesku, vybrané, slušně formulované dotazy pak zazní přímo v našem pořadu. Pro Vaše dotazy máte k dispozici formulář níže. 

Online chat

Video  Fiala o ozdravném balíčku a důchodové reformě: Tempo zadlužování Česka je hrozivé, museli jsme zasáhnout  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

ad-ga ( 13. května 2023 21:41 )

A kolik si škrtnout ze svých platů? Zřejmě nic, oni by se chudáci neuživili.

jasnavolba ( 13. května 2023 10:53 )

ovce nechápu jak jste takovou verbež mohli volit a nejhor­šího,­arogan­tního,­lháře zmetka,křiváka

hejhej ( 12. května 2023 15:49 )

jajas: trefné !!!!!!

Jirik-ta ( 12. května 2023 09:15 )

Když chce vyhlásit embargo Rusku, tak by měl zeštíhlit státní aparát (dotace, zaměstnance) A přestat podporovat USA zbrojní průmysl. Měli by se postarat o neutralitu, jako Rakousko, Švýcarsko. Pokud je rozpočtový - deficit velký, měli by být škrty ve sta miliardách a né v desítkách miliard Kč. Základem vyrovnaného rozpočtu je prosperita a hospodaření se státními penězi. Pokud tohle neumí, měli by ihned odstoupit.

Daně, daně budou stíhat. A že prej podle pověsti pojede vozka s koňským povozem, práskne bičem a řekne tady kdysi stávala matička Praha (pražská kavárna)😢

naidka ( 12. května 2023 08:43 )

"Škrty bolí, nečekáme chválu", ale aspoň se pochválíme sami.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa