Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Velké změny na Hradě: Vohralíková odhalila detaily reorganizace. „Jako v minovém poli,“ říká

Aktualizováno -
4. května 2023
10:25
Autor: ČTK, vja - 
4. května 2023
08:08

Vedoucí prezidentské kanceláře Jana Vohralíková představila organizační změny ve struktuře Pražského hradu. Prezident Petr Pavel již dříve avizoval, že chce reorganizaci Hradu uzavřít do konce května, celý proces se ale nakonec o měsíc protáhne. Doladit prý bude ještě potřeba zejména jednotnou metodiku v klíčových oblastech. Zároveň se ještě očekává příchod několika nových lidí do organizační struktury Kanceláře prezidenta.

Podle prezidenta se reorganizace vedle Kanceláře prezidenta republiky dotkne také Správy Pražského hradu a Lesní správy Lány. Řekl, že změny nebudou zásadní. Pavel si s sebou přivedl na Hrad několik lidí, kteří obsadili posty ředitelů některých odborů, ze kterých odešli lidé spojení s předchozím prezidentem Milošem Zemanem.

Kancléřkou se stala Vohralíková, mluvčí a ředitelkou odboru komunikace Markéta Řeháková. Ředitelem vnitropolitického odboru prezidentské kanceláře je politolog Tomáš Lebeda, šéfem zahraničního odboru Jaroslav Zajíček, ředitelem protokolu Tomáš Pernický, bezpečnostní ředitelkou kanceláře prezidenta Mlada Princová a ředitelkou sekretariátu Linda Jozwiak Kopecká. Zástupci Hradu avizovali, že někteří z nich mohou po reorganizaci zastávat jiné pozice.

Uzavření reorganizace již 1. června a Lesní správa Lány zatím mimo hru?

Současné nastavení Kanceláře prezidenta a obou příspěvkových organizací se podle kancléřky Vohralíkové nezměnilo od roku 1993. „Doba velmi pokročila. Kancelář každý rok posílá desítky milionů do obou příspěvkových organizací a tak jak to nastavila, tak rezignovala na kontrolu použití prostředků,“ sdělila novinářům.

„Dohodli jsme se, že základním principem bude sjednotit klíčové agendy pod Kancelář prezidenta. Klíčové oblasti byly definovány jako finance, HR, IT, právo a programové věci. Chci mít jednotnou metodiku. Chceme, aby péče o lidské zdroje byla jednotná. Chápeme to jako širokou oblast práce s lidmi,“ uvedla kancléřka. Kancelář prezidenta prý dokonce neměla dodnes žádné IT, přičemž nároky na tuto oblast jsou údajně s fungováním nového prezidenta jiné, než byly dříve. Zároveň se stala klíčovou oblast kybernetické bezpečnosti.

Konsolidace se zatím nebude týkat Lesní správy Lány, a to hned z několika důvodů. „Hlavní důvod je, že má účetnictví nekompatibilní s Kanceláří prezidenta. Druhý důvod je, že je tam rozběhlých několik šetření, která budou dokončena pod současným vedením,“ nechala se slyšet Vohralíková.

Novou strukturu fungování Kanceláře prezidenta a příspěvkových organizací bude dle slov kancléřky možné nasadit již 1. června. Oproti původnímu plánu se tedy dokončení reorganizace pozdrží o pouhý měsíc. „Do organizační struktury nastoupili tři noví lidé - Pavel Vyhnánek bude finančním ředitelem, Zdeněk Hejhal bude personálním ředitelem, Lukáš Gajerský bude IT ředitelem. V průběhu května nastoupí ještě dva lidé - Veronika Wolf bude programovou ředitelkou a Vladimír Sonntag bude řídit Správu Pražského hradu. Všichni tito lidé prošli čtyřkolovým výběrovým řízením v Senátu, když jsem si je vybírala do stejných agend. Oddělení regionální politiky bude pod panem ředitelem Lebedou,“ představila důležité personální změny.

Mám pocit, že se pohybuju v minovém poli, svěřila se kancléřka

Celý proces zjevně není nic jednoduchého, posun prý Vohralíková zaznamenala zejména ve změně vnímání fungování Kanceláře prezidenta. „Ty dva měsíce jsou obrovská jízda. Mám pocit, že se pohybuju v minovém poli a vždycky jsem ráda, když něco vybuchne a netrefí mne to. Nejhorší na tom nejsou finanční prostředky, úplně nejhorší je posunutí vnímání fungování Kanceláře prezidenta. Snažíme se to narovnávat, překvapilo mne, jaký je najednou přístup stávajících zaměstnanců. My se s nimi bavíme, hledáme balanc. Život je tak rychlý, že dělat půl roku výběrová řízení nejde. Lidé, které jsme vybrali, jsou osvědčení a umíme s nimi pracovat,“ svěřila se se svými pocity.

Že by v brzké době došlo ke zveřejnění zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), která vychází z kontroly proběhlé ještě za předchozího prezidenta Miloše Zemana, nelze pravděpodobně v brzké době očekávat. „Zpráva NKÚ bude zveřejněna, až ve chvíli, kdy NCOZ vrátí část zprávy, kterou si vyžádalo. Nemám žádné indicie, že by se to v dohledné době stalo. Na druhou stranu nečekejte žádná dramata ve zprávě NKÚ,“ odpověděla na dotaz Blesku ke zprávě Vohralíková. Následně doplnila, že z postů v rámci Kanceláře prezidenta zaměstnanci zatím rozhodně houfně neodcházejí. „Kromě těch lidí, které vypořádal pan kancléř, jsem odvolala zbylé vrchní ředitele. Pravdou je, že jsou to jednotky lidí, kteří chtějí odejít. Jsou to lidé v důchodu nebo ti, kteří nechtějí už změnu.

Závěrem přítomným médiím kancléřka sdělila, že v plánu je vytvoření týmu pro manželku prezidenta Evu Pavlovou. „Počítáme s tím, že bude mít tajemníka a asistentku. Jsou to lidé, kteří přináleželi do kabinetu kancléře,“ prozdradila. Zároveň lze očekávat rozšíření tiskového odboru. „Budeme posilovat i tiskový odbor. V komunikaci jsem přesvědčená, že děláme, co můžeme, a budeme to jenom vylepšovat,“ zakončila briefing.

Video  Tisková konference Jany Vohralíkové  - Blesk TV
Video se připravuje ...

roxin ( 5. května 2023 08:35 )

Jedni prospěcháři se odstěhovali a druzí prospěcháři se nastěhovali a socialismus ten zůstane v hlavách asi napořád. Jeden komouš odešel a druhý komouš přišel, žádný rozdíl!

krapotkin ( 5. května 2023 02:17 )

Reorganizace jako vždy - opět přibudou na Hradě zbyteční ouřadové - čí jsou to asi kamarádíčci ?

nespokojeny ( 4. května 2023 21:44 )

Bodejť by jste paní Vohralíková nebyla. Vždyť ten tým kolem prezidenta vymýšlí jednu ptákovinu za druhou jen, aby ho vykreslil v lepším světle.
Jenže ono to nejde. Chovat se většinu života jedním způsobem a potom se obrátit.
To už tady bylo. Obrácení Ferdyše Pištory.
Tomu nelze v daném případě věřit.

Tom Zach ( 4. května 2023 21:24 )

Konečně ten chlív někdo uklidí a je jedno kdo, hlavně aby ty bývalé prospěcháře obžalovali. Jenže to lidem nevadí, mají stále v hlavách socialismus s heslem "kdo nekrade okrádá svou rodinu".

bizon_pepa ( 4. května 2023 21:03 )

JJ, asi tak nějak.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa