Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rekordní dluh: Česko už dluží 2,9 bilionu korun. Ministerstvo viní dluhopisy

Autor: ČTK, for, psp - 
21. dubna 2023
16:38

Český státní dluh se v prvním čtvrtletí letošního roku zvýšil na rekordních 2,997 bilionu korun. Letos tak stoupl o 102,2 miliardy korun. Míra zadlužení dosáhla 42,9 procenta hrubého domácího produktu (HDP), od konce roku 2022 se zvýšila o 0,3 procentního bodu. ČTK o tom dnes informovalo ministerstvo financí (MF). Na každého Čecha tak hypoteticky připadal dluh 284 534 korun.

Většinu státního dluhu Česko financovalo prostřednictvím státních dluhopisů vydaných na domácím trhu. Za celý letošní rok ministerstvo podle lednové strategie financování státního dluhu očekává zvýšení dluhu na 3,191 bilionu korun.

Za růstem míry zadlužení je podle MF zejména prodej státních dluhopisů se splatností nad jeden rok a státních pokladničních poukázek v prvním čtvrtletí roku 2023 za účelem průběžného krytí schodku státního rozpočtu.

Během letošního prvního čtvrtletí byla pravidelná emisní činnost státu ve standardním režimu, byly v ní prodány korunové střednědobé a dlouhodobé státní dluhopisy se splatností nad jeden rok v celkové jmenovité hodnotě 141 miliard korun. Dále byly prodány státní pokladniční poukázky v celkové jmenovité hodnotě 94,6 miliardy korun a dvě miliardy eur.

Státní dluh je tvořen dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky.

Video  Státní rozpočet 2023: Český dluh nebezpečně roste.  - Videohub
Video se připravuje ...

Jiří Knirsch ( 22. dubna 2023 23:01 )

To se ale vědělo a ví, že ODS od revoluce ve vládě neprinasela nic dobrého.

jajas ( 22. dubna 2023 12:04 )

SPOLU je tragédie na celý ten zbytek.....

jasnavolba ( 22. dubna 2023 10:43 )

ovce voliči té ***omotné vlády jak říká Kalousek pěkně jste si nasr..i do bot! komunistu rozvědčíka na hradě jeho slovník odvody, zbraně,války,válčit musíme pomáhat víc zbrojit ukrajince, k tomu zruda Černochová,vláda všichni zabořený v ryti americe,EU ukrajině za naše!!! miliardy a zde máte kolik miliard nás stojí ukraj banderovci Zelenského pokud nevyženeme nejhorší vládu prezidenta od r 48 budeme rozvojová země!to bylo kvičeního na Babiše ANO tleskali,pištěli jste omladina vidinou že nebude pracovat jen si užívat s Nerudovou,generálem a skutek! ted si teprve užijete bidy,války at žije komunista na hradě hvězdná pěchota vlády! voliči omladina hruzo­vlády,­gene­rála­.ukra­jina volá hrad vláda dodá ovce!

jajas ( 22. dubna 2023 08:27 )

Tak hlavně, že měli 8 let na to, jak dají "konečně" česko dokupy.....před volbami věděli vše, měli v tom "jasno" a teď akorát vidíme, že co udělají nebo jen navrhnou, stojí za prd. Vymlouvat se na "něco" je normální, protože v každém státě je "něco", s čím si politici většinou poradí, ale tam možná i proto, že mají ve funkcích kompetentní lidi, na rozdíl od nás.....

Jirik-ta ( 22. dubna 2023 07:45 )

Babiš jen trochu přispěl, stejně jako ti před ním.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa