Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pavel má třetího kandidáta na ústavního soudce. Wintr promluvil o schůzce s prezidentem

Aktualizováno -
13. dubna 2023
20:18
Autor: ČTK - 
13. dubna 2023
17:30

Prezident Petr Pavel navrhne Senátu za ústavního soudce profesora práva Jana Wintra. ČTK to dnes sdělila mluvčí Hradu Markéta Řeháková. Doplnila, že prezident o své dnešní schůzce s Wintrem předem informoval předsedu Senátu Miloše Vystrčila (ODS). Prezident už senátorům navrhl dva další právníky - bývalou šéfku Soudcovské unie Danielu Zemanovou a někdejšího předsedu Nejvyššího správního soudu (NSS) Josefa Baxu. Třem stávajícím ústavním soudcům vyprší mandát 3. května.

„Na profesoru Wintrovi oceňuji jeho expertní zkušenosti a výborné renomé napříč odbornou komunitou. Důležitým faktorem je jeho téměř dvacetiletá zkušenost z akademické sféry, která naplňuje mou představu o profesně různorodém složení Ústavního soudu,“ vzkázal Pavel.

Hrad nyní sestavuje dokumentaci potřebnou k tomu, aby mohl čtyřiačtyřicetiletého profesora z katedry teorie práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy navrhnout jako kandidáta.

„Prošel jsem před několika dny slyšením u výběrové komise a bylo mi včera (ve středu) oznámeno, že jsem jeden ze zvažovaných kandidátů, a byl jsem pozván na schůzku s prezidentem republiky,“ sdělil dnes po setkání s Pavlem Wintr České televizi.

Dodal, že rozhovor s Pavlem trval zhruba tři čtvrtě hodiny. „Bavili jsme se o tom, co bych mohl Ústavnímu soudu přinést, co jsou témata, která může Ústavní soud případně řešit,“ řekl.

Wintr vystudoval souběžně s pražskou právnickou fakultou také historii a politologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Z práva i z politologie má doktorský titul. V roce 2019 se stal tajemníkem Stálé komise Poslanecké sněmovny pro Ústavu ČR. Je také členem Legislativní rady vlády či Výboru pro práva LGBTI+ lidí Rady vlády pro lidská práva.

Wintr působí rovněž v rozkladové komisi Českého statistického úřadu či v Etické komisi Českého rozhlasu. V letech 2012 až 2017 byl i členem Rady ČTK, které v letech 2014 až 2015 předsedal. Je autorem několika knih, ve kterých se věnuje české parlamentní kultuře nebo principům českého ústavního práva.

Ve svém životopisu uvádí ve výčtu získaných ocenění, že v loňském roce dostal jednak Cenu Právnické fakulty Univerzity Karlovy pro nejlepšího vyučujícího, jednak Zlatou malinu prezidenta republiky pro nejhoršího právníka.

U Ústavního soudu letos končí mandát celkem sedmi soudcům, z toho nejdříve Miladě Tomkové, Jaroslavu Fenykovi a Janu Filipovi. Pavel slíbil předložit Senátu jména prvních kandidátů tak, aby je horní komora stihla projednat na schůzi 10. května.

Se Zemanovou a Baxou jednal Pavel minulý týden, doporučil mu je jeho konzultační panel. Žádost o souhlas s jejich jmenováním odeslal Pavel Senátu ve středu. Očekává se, že horní parlamentní komora oba adepty schválí.

Video  Pavel odsoudil ruské barbarství na Ukrajině. Co řekl o videu údajné hrůzné popravy Ukrajince?  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

 

Jirik-ta ( 14. dubna 2023 08:22 )

UFO1 ( 14. dubna 2023 05:22 )

Teorie práva by měla být oprášena, např.retroaktivita zákona je řadu let zcela ignorována/od Mirka /, právo se stalo bezprávím,naposledy důchody!

dynaty ( 14. dubna 2023 01:48 )

Jaryn19 ( 13. dubna 2023 19:34 )

chápu to, že každý není bývalý soudce, ale i profesor, i teoretiky je potřeba. 2 praktici soudci s praxí a jeden teoretik, ideální složení

Jaryn19 ( 13. dubna 2023 19:29 )

to byl myslitel Mareček Benda, skromný myslitel, sám se vnucoval

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa