Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Vláda schválila zrušení 300 poboček pošty. Rakušan: Záchranná brzda, aby Česká pošta přežila

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
12. dubna 2023
16:00
Autor: ČTK, vja, simao - 
12. dubna 2023
08:06

Vláda dnes schválila nařízení, jímž se snižuje minimální počet poboček, které musí provozovat Česká pošta, z 3200 na 2900. Návrh nařízení jí předložil Český telekomunikační úřad, který poštovní trh reguluje. Na tiskové konferenci to oznámil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Co dalšího dnes vláda schválila?

Pošta již dříve zveřejnila předběžný seznam 300 pošt ke zrušení. Zástupci podniku se ale ještě budou setkávat se starosty dotčených obcí, a je tak možné, že seznam dozná změn.

Celkový počet rušených pošt se ale již měnit nebude. Pošty se mají rušit v obcích nad 2500 obyvatel, kde je více než jedna pobočka. Docházková vzdálenost na poštu se má zvýšit ze stávajících dvou na tři kilometry.

Vláda chce snížením počtu poštovních poboček ročně ušetřit okolo 700 milionů korun. Podnik má v souvislosti s tím zrušit okolo 950 míst přímo na poštách a dalších 500 v logistice. Rušení poboček předchází chystané transformaci České pošty, bez které by jí letos hrozila ztráta okolo čtyř miliard korun a insolvence.

„Vláda po mezirezortním připomínkovém řízení jednomyslně odsouhlasila a umožnila České poště redukovat počet poboček z 3200 na 2900. Prošlo to vládou jednoznačně,“ uvedl vicepremiér Vít Rakušan (STAN).

„Jedná se o nezbytný krok pro samotné ekonomické přežití České pošty. Tento krok umožní roční úsporu ve výši 700 milionů korun. Nikoliv pouze jednorázovou, ale každoroční. Jaké konkrétní pobočky budou zrušeny, je zcela a výhradně kompetencí České pošty, do které z té politické úrovně nemáme, ani nebudeme zasahovat,“ poznamenal Rakušan. „Je to krok, který měl proběhnout dávno,“ doplnil ministr vnitra.

„Rušení poboček České pošty je rozhodnutí regulátora trhu, vláda ho potvrdila, nevybírá pobočky, ale tohle není transformace České pošty, to je záchranná brzda, aby Česká pošta přežila,“ dodal Rakušan s tím, že transformační plán bude představen v polovině roku.

Co dalšího řešila vláda?

  • Vláda schválila poskytnutí 800 milionů korun do programu na podporu výstavby nájemního bydlení.
  • Vláda si dnes potvrdila, že bude komentovat až definitivní návrh rozpočtových úspor. Celý balíček ministři schválí ještě letos na jaře. Diskutované uniklé dokumenty ohledně změn DPH podle ministrů nebyly návrhem ministerstva financí, ale dlouhým seznamem všech opatření, o kterých se vůbec diskutovalo.
  • Státní energetická koncepce musí zajistit dostatek energie za dostupnou cenu, energetickou bezpečnost a dekarbonizaci Česka. Tyto její základní teze dnes schválila vláda, řekl novinářům ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).
  • Výpadky některých druhů antibiotik v českých lékárnách budou pokračovat do první poloviny května, vzkázal po jednání vlády ministr zdravotnictví Válek (TOP 09).
  • Páry, které chtějí vstoupit do registrovaného partnerství, by tak mohly v budoucnu učinit na jakémkoli matričním úřadě. Počítá s tím dnes schválená novela zákona o matrikách.
  • Vláda dnes schválila novelu zákona proti praní špinavých peněz. Okruh subjektů, které prověřují klienty kvůli možné legalizaci peněz z trestné činnosti, se zřejmě rozšíří. Zároveň vzroste i horní hranice pokuty za porušení proti praní špinavých peněz.

800 milionů na nájemní bydlení

Vláda dnes schválila poskytnutí 800 milionů korun na podporu výstavby nájemního bydlení. Většina peněz bude určena obcím, řekl Ivan Bartoš. „Půl miliardy půjde obcím, zbytek pak může jít dalším právnickým osobám – spolkům, charitám, ale i soukromým investorům,“ uvedl.

Byty budou sloužit jako nájemní. Česká republika má totiž prý výrazně vychýlený poměr vlastnického a nájemního bydlení. „Jsme daleko pod evropským průměrem mixu nájemního a vlastnického bydlení. Změna toho poměru je zcela zásadní v oblasti cenotvorby,“ nechal se slyšet Bartoš. „Na ten program bude navazovat ještě jeden program, který notifikujeme u Evropské komise – Program dostupného bydlení. V tuto chvíli se bavíme o 800 milionech pro ten první program, 2 miliardy pak na ty další programy,“ dodal.

Soukromí investoři na příspěvek dosáhnou v situaci, kdy budou spolupracovat na výstavbě s obcemi a minimálně čtvrtinu postavených bytů poskytnou obcím k využití. Byty postavené s využitím poskytnuté podpory budou muset být nabízeny za cenu v místě obvyklou, aby se dál nezvyšovaly ceny bydlení, řekl Bartoš. Měli by v nich bydlet hlavně lidé, kteří mají problém dosáhnout v dané lokalitě na nemovitost na trhu a nemají jinou možnost bydlení.

Konec výpadků antibiotik v květnu?

Výpadky v zásobování antibiotiky by podle ministra zdravotnictví Válka měly trvat do první poloviny května. Výrobci urychlí dodávky, další léky se dovezou z ciziny. „Podařilo se zajistit další dodávky léčiv na náš trh. Jednání pokračují i mimo Evropskou unii. Snažíme se vést jednání, která povedou k tomu, aby byl trh méně monopolizován,“ informoval.

Důvody výpadků jsou podle Válka také na straně dodavatelů účinných látek především z asijských zemí. „Především je to chyba výrobců, kteří absolutně špatně odhadli spotřebu,“ dodal.

Do prázdnin chce Válek do Sněmovny předložit změnu zákona o léčivech, která by výrobcům stanovila povinnost držet u léků zásobu ve výši dvouměsíční obvyklé spotřeby. Farmaceutické firmy jsou podle jejich asociací proti takovému řešení, podle nich může vést ke zdražení léků, protože bude třeba platit nové sklady.

Velké plány v energetice

Vláda schválila také základní východiska tzv. strategické energetické koncepce. „Dostatek energií, přijatelné ceny, posílení energetické bezpečnosti a proces dekarbonizace – to jsou čtyři základní cíle, které musí tato koncepce naplnit,“ shrnul ministr průmyslu a obchodu Síkela. Důležité je stále energetické odstřižení se od Ruska, druhou výzvou je vytvoření bezuhlíkové energetiky. Vzniknout by údajně měla pracovní skupina, která na koncepci bude pracovat. Síkela by prý její finální podobu chtěl představit do konce roku.

Síkela uvedl, že cílem je především klást důraz na jadernou energetiku, ale zároveň i na digitalizaci a decentralizaci energetiky. Koncepce bude zahrnovat sdílení energií a měla by posílit energetickou soběstačnost domácností, obcí a firem. Stanovit vývoj energetiky by měla na příštích 30 let.

Video  Vedení České pošty vysvětluje, jak vybíralo pobočky ke zrušení  - ČTK
Video se připravuje ...

tarrica ( 14. dubna 2023 09:24 )

No budeme mít náhradu:
http­s://ww­w.no­vinky­.cz/cl­anek­/eko­nomi­ka-ukrajinska-spolecnost-nova-posta-chce-letos-otevrit-pobocky-v-cr-i-nemecku-40423919

Jirik-ta ( 13. dubna 2023 17:21 )

vládě to jde úplně samo Bravó

Jaryn19 ( 13. dubna 2023 12:11 )

Česká pošta dokáže ztratit balík o rozměru 60cmx60cmx60 cm, to je fakt kumšt. Posledně jsem si nechal poslat do balíkovny -AlzaBoxu, protože to bylo o dost levnější než balík do ruky nebo PPL...Kolem AlzaBoxu chodím každý den, kolem pošty tak jednou za měsíc....Žije u nás 10 000 obyvatel, stačila nám vždy jedna pošta

Jirik-ta ( 13. dubna 2023 08:27 )

1 raketa a je

Jirik-ta ( 13. dubna 2023 08:27 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa