Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Vedení České pošty vysvětlilo: Proč zruší zrovna vaši pobočku? Důležitá byla tři kritéria

Aktualizováno -
3. dubna 2023
10:42
Autor: Mii, ČTK, for - 
3. dubna 2023
09:52

Mnoho hněvu a nepochopení vyvolalo rozhodnutí zrušit 300 poboček České pošty. Jak samotná města, tak lidé nerozumí tomu, podle jakého klíče vedení firmy při výběru dotčených poboček postupovalo. Zástupce generálního ředitele Miroslav Štěpán proto na tiskové konferenci vysvětlil, že ke kritériím patřilo to, aby měl člověk poštu daleko tři kilometry vzdušnou čarou, a rušení poboček se dělalo také podle toho, jaké jsou v dané lokalitě tzv. přepážkohodiny – tedy čas, který stráví občané u přepážky. Vedení se zaměří na posílení balíkoven a také na to, aby lidé nečekali na pošté déle než pět minut, tedy tak, jak je to i doposud. Sledujte konferenci živě od 10:00 na Blesk.cz.

Počet poboček pošty se má k 1. červenci snížit o 300 na 2900. Vláda o tom bude rozhodovat zřejmě tento týden.

Štěpán uvedl, že se změní jen jeden základní parametr, a tedy že docházková vzdálenost nebude dva kilometry. „Docházková vzdálenost na poštu by měla být tři kilometry vzdušnou čarou,“ řekl na tiskové konferenci.

Video  Vedení České pošty vysvětluje, jak vybíralo pobočky ke zrušení  - ČTK
Video se připravuje ...

Za posledních pět let klesl podle České pošty zájem o tradiční poštovní služby vlivem digitalizace o 40 procent. Pobočková síť se přitom nezměnila. Pošta podle Štěpána nezavře pobočky v obcích, kde je pouze jedna a seznam byl poslán hejtmanům a řádně projednán. Podle Štěpána se řešilo i to, aby se ČP zaměřila na rostoucí poptávku po zasílání balíků. 

Jako příklad rušení poboček a jak k tomu ČP přistupovala, si vzal Štěpán město Ústí nad Orlicí. „Žije zde 14 tisíc obyvatel a jsou tu čtyři pobočky. My se rozhodli tři zrušit, přičemž kapacita přepážkohodin odpovídá tomu, co jsem řekl, tedy poptávce po poštovních službách, a odpovídá legislativním parametrům,“ vysvětlil na tiskové konferenci. 

Podle Štěpána určitě není jediným měřítkem právě počet poboček. Zmínil kvality služeb na základě velikost přepážek a času u ní strávených – a to nyní odpovídá zájmu o služby ČP. Typický zákazník totiž podle Štěpána přijde na ČP zhruba dvakrát měsíčně. Neříká pak, že nebudou fronty. „Ty jsou i dnes,“ konstatoval. 

Pobočky, které budou nově spádové pro klienty, jejichž pošta bude zrušena, pak podle Štěpána zajistí dostatečnou kapacitu pro jejich obsluhu. Budou také otevřeny každý den. 

Podle zástupce ředitele významně klesá zájem o služby ČP. „Pokud jsme v roce 2018 realizovali 213 milionu transakcí, predikujeme, že nyní to bude 125 milionu,“ konstatoval a zmínil, že neexistuje jiná služba a firma, která by při těchto číslech neměnila svůj stav. 

Rušit se bude 950 míst, pokračoval Štěpán. Zaměstnancům, kteří by měli o své místo přijít, ale bude i nabídnuta náhrada, například kvalifikovanějším zaměstnancům a lidem, kteří by mohli být právě v balíkovnách 

Likvidační způsob procesu úhrad

ČP je držitelem poštovní licence a ty získala na roky 2023 a 2024. „Institut této licence říká, že ČP náleží za provoz sítě maximální úhrada do výše 1,5 miliardy korun. To je výše, která neodpovídá nákladům,“ informoval dále Štěpán s tím, že chce ČP měnit výši a proces úhrady, aby se tato úhrada zbytečně nezdržovala. 

Úhrada je totiž vyplácena nadvakrát, a to s poměrně velkým časovým odstupem a až poté, co je notifikována u Evropské komise. To se podle ředitele musí změnit. 

Vedení se zaměří také na to, aby lidé nadále nemuseli čekat déle než pět minut ve frontě a větší pozornost bude věnována i tomu, aby se klient mohl objednat na čas. 

Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) letos České poště hrozila insolvence, a proto bylo nutné, zahájit transformaci podniku, jejíž součástí je právě snížení počtu poboček a také propuštění asi 1600 z celkových 23 000 zaměstnanců firmy. Stát poště za to, co si u ní objednal, neplatil dostatečně, uvedl ministr. Jen ztráta z provozu služeb pro stát činí podle něj za roky 2018 až 2023 celkem 4,3 miliardy. I v případě zrušení 300 poboček pošty bude mít Česko podle informací ČTK více pošt v přepočtu na obyvatele než kterýkoli ze sousedních států.

Video  Exšéf České pošty pro Blesk: Pošta má jedinou šanci na přežití! Jakou?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

BECKAJOS bečka ( 4. dubna 2023 08:16 )

Ve městě kde žije asi 9000 obyvatel se ruší pošta.Do nejbližší pošty v romské čtvrti je to autobusem 3.5km.Dalsich 300 metrů od zastávky! Bohužel v této oblasti se nemůže pošta zrušit to by nastal poprask pro utlačování romských obyvatel! A revizoři by museli kontrolovat neplatící cestující že kterých pokutu nikdy nedostanou!

Uživatel_1317533 ( 3. dubna 2023 21:41 )

Proč pošta nepřidala mezi kritéria i bezbariérový přístup? (Mariánské Lázně) Nejdřív se mělo zrušit téměř 3000 míst, potom něco přes 2000 a nakonec to je pouze 900 pracovních míst. Česká je jedena z nejhorších služeb, se kterou se občas musím potkat. Dál se budu jejím službám co nejvíce vyhýbat, spokojenost zákazníků je pro ně až na posledním místě.

maxpax ( 3. dubna 2023 15:36 )

Pobočka pošty má být dostupná ve vzdálenosti 3km. Ovšem vzdušnou čarou !!
V reálu to může také znamena procházku na trase v délce 10km. Takže jedno kritérum se už upřesnilo

hejhej ( 3. dubna 2023 13:01 )

Dnes při cestě kolem pošty - fronta , nejmíň 20 lidí. Podle neschopné vlády, pošty jsou nevyužity.

Milan Novák ( 3. dubna 2023 12:39 )

Samozřejmě nikdo. Propustí se jen potřební zaměstnanci. Jinak ten kec o nějakých kritériích... prostě zavřeli šmahem všechno. Tady na pobočce stáli občas lidi frontu až ven, holky u přepážky se ani napít nemohly a pobočku zavřou stejně. Ta co zůstane je v centru, bez parkoviště. Dle mého je pro ČP tohle likvidační.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa