Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pavla zasypávají na cestách dary: Flanelka, brandy i taška na Micku. Forejt řekl, co se s dary děje dál

Autor: Anna Bukovanská - 
27. března 2023
05:00

Brandy, taška pro kočku Micku, ale i hornický oblek – takové dárky už Petr Pavel dostal na cestách v zahraničí i pro kočku. Víc o prezidentských dárcích řekl Blesk Zprávám odborník na protokol Jindřích Forejt. Co se dělá s dárky, které vydrží jen nějakou dobu – třeba s jídlem nebo s květinami? Také uvedl, proč by zase zavedl poděkování pro ty, kteří prezidentovi něco dali. A jaké dárky mohou být zvláštní nebo problematické? Obamovi například obdrželi misku pro psa, princ William od Česka koně, kterého se nepodařilo převézt.

Jindřich Forejt prezidentské dary dělí na oficiální, privátnější a privátní. Je však těžké najít pro tyhle typy darů definici. „Oficiální dar může odrážet funkci, kterou zastáváte, když ho třeba dává jeden zástupce státu druhému zástupci státu, když reprezentuje stát samotný,“ uvedl. Osobnější dar může nastupující hlavě státu připomínat například dobu nástupu do funkce.

„A osobní dar dává ten, kdo vás už lépe zná. Odráží jeho zájmy, koníčky, to, co má rád,“ dodal Forejt. Osobní dar může prezident nebo jiná důležitá osobnost dostat i během oficiální návštěvy, přičemž to ale odráží jeho konkrétní zájem.

„Když byl Benedikt XVI. na návštěvě v Praze, dostal od manželů Klausových dar oficiálně státní i soukromý. Oficiálním darem byla nádherná mísa od firmy Moser s vyrytým papežovým monogramem. Soukromý dárek byla stolička ke klavíru od firmy Petrof, protože byl papež známý pianista,“ vysvětlil Forejt.

Dárky jsou navíc hmotné nebo symbolické. U zahraničních návštěv to v případě Česka často bývají výrobky ze skla, z českého křišťálu nebo s českým granátem. Jak ale uvedl odborník, zohlednit se může i domácí kulturní nebo hudební scéna. Jednou takhle vezli do arabského světa dudy. Mohou to být ale také šátky například s motivem Alfonse Muchy nebo něco, co odráží českou rukodělnou výrobu. Během Vánoc se mohou přivážet české skleněné ozdoby.

Prezident Pavel už na Slovensku dostal Karpatské brandy, karafu na koňak a skleničky a knihu Okresky, paní Eva Pavlová dostala brož od slovenské designérky Nataši Štefunkové. Prezidentce Čaputové dali brož a náramek od mladé české designérky se slovenskými kořeny Anežky Juhové a pan Rizman outdoorovou bundu od české firmy Tilac.

Zuzana Čaputová obdržela od Petra Pavla sadu šperků z dílny české designérky Zuzana Čaputová obdržela od Petra Pavla sadu šperků z dílny české designérky | Reprofoto Instagram anezkajuhova

Dámy podle Forejta často dostávají šperky, ale i kabelky či šátky. Právě šperky mohou být nadčasové, více oficiální a použitelné pro oficiální akce. Stejně tak ale můžou být i osobnější, kdy ženě pasují do vkusu barvou nebo zpracováním. Zuzana Čaputová však takhle v Česku před čtyřmi lety dostala tři brože – od prezidenta Miloše Zemana, šéfa Senátu Jaroslava Kubery (ODS) i předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka (ANO). 

Jaké dary zůstaly na Hradě po Havlovi nebo Benešovi?

„Pečlivě se musí brát v potaz, co komu dáváte a při jaké příležitosti. V kontextu věcí někdy dar může působit ne nepřijatelně, ale zvláštně. Když byl na první oficiální návštěvě v České republice americký prezidentský pár Obamovi, manželé Klausovi jim dali soupravu českého skla Moser, kolekce Splendid. Od premiéra Mirka Topolánka dostali misku pro psa v provedení americké trikolory,“ vzpomínal Forejt. Topolánek tím chtěl poukázat na to, že Obamovi psy milují a mají jich několik, vedle českého skla to ale mohlo působit toporně.

V Česku existuje prezidentská tradice, že po sobě končící prezident v oficiálním sídle na Hradě nebo v Lánech něco z darů zanechá – hlavně v případě oficiálních dárků. Například v Trůnním sále se nachází tři koberce, všechny jsou darované. Jeden z nich třeba pochází od íránského šácha. „Po Benešových zůstaly v Lánech čínské vázy, po Václavovi Havlovi zůstaly vázy na Pražském hradě. Po Klausových nechali v prostorách Hradu třeba porcelánové nebo skleněné předměty,“ sdělil odborník.

Prezident a jeho manželka však dostávají dary při návštěvách nejenom zahraničních, ale při návštěvách měst od obcí, kromě občanů také od hejtmana, starosty. Ti od prezidentského páru na oplátku dostanou nějakou vzpomínku na návštěvu, třeba předmět s emblémem prezidentské kanceláře, který pak může být i vystaven. Příkladem může být státní vlajka, ale od prezidenta, což je oficiální i milý dárek.

Během těchto setkání se ale dávají i věci s užitnou hodnotou, například psací sady. „Musí se ale udělat rešerše, aby dárek nepůsobil zvláštně. Aby se nedarovalo něco, co se na tom místě vyrábí, třeba ruční papír.“

Na svých cestách po Ústecku a Karlovarsku už Petr Pavel dostal během návštěvy lázní v Jáchymově historickou hornickou uniformu. Od tradičního českého výrobce nožů Mikov dostal nůž. Jinde jim ale dali další milý dárek – ušitou tašku pro kočku Micku.

Petr Pavel navštívil i lázně Jáchymov. (15. - 16. 2. 2023) Petr Pavel navštívil i lázně Jáchymov. (15. - 16. 2. 2023) | Instagram Petra Pavla

Čeští krajané v Polsku dali Petrovi Pavlovi polskou vodku a CD s lekcemi polštiny. A  zástupci Polsko-československé solidarity mu předali poštovní známku, která byla v roce 1987 samizdatově vydána u příležitosti deseti let od vzniku Charty 77. Známky byly ilegálně dopraveny do Československa, policie ale většinu z nich odhalila a zničila, zbylo pouze několik exemplářů. Darovanou známku chce Pavel darovat Paměti národa.

„Pokud jde o občany, každá pozornost, kterou dají prezidentovi a bude to mít vazbu přímo k němu, jeho osobě, co ho zajímá, nebo k něčemu aktuálnímu, například přání všeho dobrého k převzetí úřadu, ho potěší,“ řekl Forejt. I prezidenti před Petrem Pavlem chtěli vědět, co dostali, dárky se v prostorách Pražského hradu neztratily.

Video  Petr Pavel v Ústeckém kraji. (22. - 23. 2. 2023)  - Instagram Petra Pavla
Video se připravuje ...

Poté, co dary převezme prezident, pracovníci protokolu je převezou do Čech nebo do hlavního města Prahy. Buď je uskladní, nebo se například v případě potravin prezident rozhodne, jak je využít. Může je i rozdat, a památku tak dostanou členové prezidentského doprovodu. „Není v lidských silách, aby prezidentský pár snědl všechno, co dostane,“ přiznal odborník Forejt.

Podobným případem jsou i květiny, které mají krátkou životnost a manželka prezidenta je dostává ve velkém množství – klasicky během přivítání.

„Může je například rozdat. Paní Livie Klausová květiny občas posílala do domova pro seniory nebo do nemocnic. Věděli jsme, že květina na časově omezenou dobu potěší toho, kdo ji má,“ uvedl. Manželky prezidentů nebo i prezidenti samotní při cestách po Česku často navštěvují i dětské domovy či školy, kde jim děti něco vyrobí a může to posloužit jako důkaz činnosti, které se škola věnuje. Petr Pavel například od dětí v ústecké škole Mojžíř dostal flanelovou košili z papíru.

Eva Pavlová na návštěvě Slovenska. (13.-14. 3. 2023) Eva Pavlová na návštěvě Slovenska. (13.-14. 3. 2023) | Tomáš Fongus

„Pro prezidentský pár to je taková vzpomínka na to, že to místo není pouze oficiální, formální, ale také má nějaký lidský dotek,“ vysvětlil Forejt.

Za prezidenta Klause vedl seznam toho, co dostával za dary. „Dnes už se to nedělá, ale když jsem začal na Protokolu (za prezidenta Václava Klause – pozn.red.), bylo zvykem psát za každý dar děkovný dopis. A aby věděli, komu ho psát, tak musel být záznam, kdo, kdy co dal,“ uvedl Forejt. Reflektoval i dary od běžných občanů, pokud k dárku přiložili kontakt. Bylo to dobré i kvůli tomu, že prezident občas dostává dárky na ulicích nebo náměstích a nemá čas si s lidmi popovídat. Také kvůli tomu by bylo podle Forejta vhodné obnovit zasílání dopisu, že byl dar přijat.

„Ten, kdo něco dal prezidentovi nebo jeho manželce, dostal od někoho oficiální dopis s hlavičkou Kanceláře prezidenta republiky s jednoduchou větou, že jménem prezidenta děkuje za pozornost, kterou dostal u příležitosti návštěvy města nebo zařízení. Časově nenáročná drobnost, která člověka potěší.“

Sám Forejt to dělal, dokud na Protokolu do roku 2016 pracoval, potom se od toho upustilo. Vymizení tradice považuje za škodu – když například při audienci dostane dárek papež, do měsíce dárci přijde od pracovníka státního sekretariátu zdvořilostní dopis, že vám jménem Svatého otce děkuje za pozornost, kterou mu dal. „Je to milá vzpomínka, že dar nikde nezapadl, Svatý otec ho dostal a někde ho vedou v patrnosti.“

Na návštěvě Německa prezident žádné dary nepřevzal ani nepředal – prý na základě no gift policy. Podle Forejta je ale předání darů z 99 % součástí diplomatických návštěv jako poděkování či přátelská upomínka.

Forejt zvíře jako dar nedoporučuje. Od Česka za hranicemi dostali koně nebo jabloň

„Máme dvojí předání darů. Buď jde při vrcholných návštěvách o takzvané osobní předání darů ve chvíli, kdy hostitel s hostem nebo hostitelský pár s hosty přichází do místnosti, kde jsou dary transparentně vystaveny a mohou si je okomentovat. Nebo máte protokolární předání darů, kdy si dary vymění mezi sebou zástupci protokolu nebo ambasády a potom je transportují domů. Prezidentský pár je vidí až potom,“ uvedl Forejt.

Osobní předání většinou bývá při státních návštěvách, kdy jsou dary součástí programu a může se skrz ně ukázat domácí výroba, produkty nebo to, co stát symbolizuje. Upouští se od toho u nižších návštěv.

Složitější je to s dary v exotických, afrických nebo asijských zemích, kde dávají jako dar i zvíře. Jeho převoz ale zařizuje země, které ho dají. Hosté hostitele nesmí urazit tím, že by takový živý dar odmítli nebo ho vystavili nebezpečí, kdyby třeba během cesty zemřelo. Převoz je pak například v Evropské unii složitý kvůli karanténním předpisům, někdy je ho z té země možné dovézt jen lodí nebo vlakem.

„Takové zvíře finančně doroste do objemu celého domu. Princ William dostal od české vlády ke své svatbě koně z Kladrub a já jsem byl mezi těmi, kteří to výrazně nedoporučovali, protože Velká Británie má velice přísné karanténní předpisy,“ připomněl odborník na Protokol. Kůň nakonec zůstal v Kladrubech, kde i zemřel.

Problém je i s rostlinami. „Prezident Zeman dal čínskému prezidentovi semenici jabloně. Bylo mi jasné, že opět čínské karanténní předpisy nedovolují dovézt rostlinu na území Číny, aniž by nebylo nutné postoupit testy nebo karanténní dobu.“ Na první pohled hezký dar může být velkou zátěží.

Video  Petr Pavel v Jáchymově. (15. - 16. 2. 2023)  - Instagram Petra Pavla
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

nespokojeny ( 27. března 2023 21:40 )

Petr Pavel a Petr Klíč to bude zřejmě jedna postava. Jeho příspěvky všechny poučují, vysvětlují jak mají články chápat a jak mají příspěvky číst.
Opravdu chytrý člověk.

nespokojeny ( 27. března 2023 21:35 )

Nezáviď!!

JaNat ( 27. března 2023 16:55 )

Nemám ve všem pravdu, ale tohle jsi Anno pohnojila. O tobě jsem si myslela, že jsi přeci jenom jiná. No ale dobře, že to vím.

anna1234 ( 27. března 2023 16:43 )

.. máš samozřejmě ve všem pravdu Uf, snad to tak bude dobře

xiioma ( 27. března 2023 16:20 )

JaNat jsi hloupá, nebo si pamatuješ jen co chceš, už jsem ti vysvětlovala jak to bylo s xiomou, ale ty si vedeš pořád tu svou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa