Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Stavební zákon konečně na spadnutí, megaúřad nevznikne. A povolení budou rychlejší

Aktualizováno -
24. března 2023
11:15
Autor: ČTK, for, lig - 
24. března 2023
07:06

Poslanci v v pátek ve Sněmovně schvalují změny nového stavebního zákona. V souvislosti s ním posvětila také zákon o takzvaném Jednotném environmentálním stanovisku, které má spolu s upraveným stavebním zákonem zjednodušit a zrychlit povolování staveb. Stavebník by v budoucnu měl podat jen jednu žádost a výsledkem by mělo být jen jedno razítko. Zákonodárci už se dohodli i na tom, že nevznikne tzv. megaúřad. 

Poslanci rozhodují o změně nového stavebního zákona z roku 2021, který tehdy prosadila bývalá vláda Andreje Babiše (ANO). Zákon původně počítal se vznikem Nejvyššího stavebního úřadu a jemu podřízených krajských úřadů. Nynější vláda Petra Fialy (ODS) ale prosadila Nejvyšší stavební úřad zrušit a stavební úřady nechat při obcích. 

Zrychlit a zjednodušit povolování staveb z hlediska ochrany životního prostředí má nový institut jednotného environmentálního stanoviska (JES). Zákon, který ho zavádí, dnes schválila Sněmovna. 

Na některých pozměňovacích návrzích se koalice dohodla s opozicí, řekl ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Stanovisko bude zahrnovat požadavky na posouzení dopadů na životní prostředí až podle devíti platných zákonů. Stavebník by měl na jednom místě získat veškerá potřebná razítka. Změna má přinést vyšší přehlednost, srozumitelnost a zrychlit povolování staveb. Zákon musí ještě projednat Senát a podepsat prezident. V účinnost má vstoupit k 1. lednu 2024. Pro zákon hlasovalo 160 přítomných poslanců, proti nehlasoval žádný z nich.

Nový ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) dnes před poslanci řekl, že zákon o JES považuje za poměrně velký průlom spolu se stavebním zákonem v integraci, digitalizaci a zjednodušení stavebního řízení. Bývalý ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) uvedl, že ještě před několika týdny by předlohu nepodpořil, protože podle něho vytvářela další razítko. Po úpravách půjde o posun pro stavebníky, uvedl. Zákon označil za cestu dobrým směrem.

""

Před schvalováním je také vládní novela zákona o zadávání veřejných zakázek, která má kromě jiného ulevit zadavatelům i firmám od administrativy. Znemožnit má účast firem odsouzených za pojistný podvod a také zpřísnit přístup k zakázkám pro firmy odsouzené například za korupci.

Video  Ivan Bartoš  - Maxmilián Nový, Elmer Carvalho
Video se připravuje ...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

UFO1 ( 24. března 2023 13:08 )

Je úplně jedno,zda to schválí, úředníci si pojedou jak budou a pro koho budou chtít

UFO1 ( 24. března 2023 13:07 )

Tepat tuto vládu za stále nefungující samosprávu a státní správu ,soudni soustavu, její nečinnost bez postihu a dovolání, vládnou už delší dobu a výsledky, kromě protiustavniho zákona nejsou

JaNat ( 24. března 2023 12:05 )

P.s. Třeba schválí i jiné "záchody" které ANO vymyslelo a je mi jasné, že se pak za to sami pochválí.

JaNat ( 24. března 2023 11:07 )

To je dobře, schvalují to co ANO vymyslelo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa