Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nekula řekl, kdo si „mastí kapsy“ na drahém cukru. Podal podněty na antimonopolní úřad i ČOI

Aktualizováno -
27. února 2023
17:07
Autor: ČTK, lig, Mii - 
27. února 2023
10:52

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) podal kvůli výraznému zdražení cukru v obchodech podnět antimonopolnímu úřadu. Kvůli slevovým akcím se obrátil na ČOI. V pondělí jednal se zástupci zemědělců, potravinářů a obchodníků. Již dříve upozorňoval na to, že loni od září do prosince podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) stoupla cena jednoho kilogramu cukru v obchodech o 77 procent. Jednal s prezidentem Agrární komory ČR Janem Doležalem, prezidentkou Potravinářské komory ČR Danou Večeřovou a prezidentem Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomášem Prouzou a ne všichni podle něj využili možnosti růst cen vysvětlit. Podle něj jsou přitom ceny extrémní.

Ministr kvůli vysokým spotřebitelským cenám cukru a vajec na konci ledna obchodním řetězcům odeslal dopis, ve kterém je vyzval, aby vysoký růst cen vysvětlily. Obchody by podle něj neměly současné ekonomické situace zneužívat k neúměrnému zvyšování zisku.

„Nejsem nijak nadšený z toho, že jsem musel svolat dnešní jednání (…) Bylo důsledkem toho, že někteří hráči se snaží zneužívat své pozice na trhu,“ řekl Nekula na tiskové konferenci. Podle něj jsou ceny cukru neakceptovatelné. Někteří zástupci komor ale na dnešním jednání nevyužili možnosti růst vysvětlit, což jej mrzí.

„Za poslední čtyři měsíce, v roce 2022, vzrostla cena cukru u obchodníků o 88 procent, u zpracovatelů o nějakých 50 procent,“ popsal Nekula, podle nějž došlo k extrému. Rozhodl se proto podat oficiální podnět k Úřadu na ochranu hospodářské soutěže. Ministerstvo zemědělství podle něj zaznamenalo i známky klamání spotřebitelů ve slevových akcích, kvůli kterým se obrátilo na Českou obchodní inspekci (ČOI).

Lidé, kteří budou mít podezření, že narazili na nekalé ceny, budou moci podat podnět na novou emailovou adresu ministerstva zemědělství. Ministr konstatoval, že nezafungoval trh, jinak by k takovému zdražení cukru nedošlo.

Ředitel Ústavu zemědělské ekonomiky a informací Štěpán Kala upozornil, že cukru v Česku není málo. Úroda zemědělců byla standardní, dokonce byla v poslední sezóně o 23 procent vyšší. Paradoxně ale cukr se ze všech potravin v Česku zdražil nejvíce a proto se ministerstvo rozhodlo zaměřit na něj.

Prouza již dříve uvedl, že komentáře ministra o cenách cukru považuje za nelegální snahu o určování cen na trhu. Minulý týden řekl, že od jednání neočekává žádný zásadní posun a půjde na něj s jasným právním stanoviskem. „Zákon vysloveně zakazuje, aby spolu konkurenti sdíleli citlivé informace,“ řekl. Kritizoval také, že na schůzku ministr nepozval zástupce Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Agrární komora již dříve odmítla, že by za zdražováním potravin byli zemědělci. Podle Doležala si vůči obchodním řetězcům, které ovládají většinu trhu, nemohou diktovat podmínky. „Není možné očekávat zázračné řešení tohoto vleklého problému od jedné schůzky. Nicméně pokud chceme skutečně pochopit nějaký problém, je třeba nejdříve důkladně zanalyzovat situaci a k tomu je nutné získat relevantní vstupní data, která v tuto chvíli zejména na straně maloobchodu nemáme,“ uvedl.

Video  Jak se počítá inflace a co najdete ve spotřebním koši?  - Videohub
Video se připravuje ...

jajas ( 28. února 2023 08:39 )

Podle mne si tady ty ceny žijí svým vlastním životem a nějaký Nekula s tím stejně nic neudělá. Nabízí se otázka, čím se pan ministr vůbec ve své funkci zabývá v tento neklidný čas?

jajas ( 28. února 2023 07:53 )

Také jsem četl....je to pořád cukr, má stejně kalorií jako bílý....

jajas ( 28. února 2023 07:27 )

....že je "ještě" ministrem? Já bych se ptal, jak to, že vůbec je ministrem!

verka1 ( 28. února 2023 07:24 )

Já tedy na cukr mám, ale víc používáme domácí med.
Zrovna včera ve zprávách už poněkolikáté bylo řečeno že v Německu jsou potraviny levnější a kvalitnější než u nás.

jajas ( 28. února 2023 06:59 )

Včera v marketu: okurka salátová 42Kč/ks, papriky kapie 199Kč/kg, pórek 56Kč/kg....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa