Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Odboráři sepsuli plánované změny u důchodů: Chystají protesty! Jurečka kroutí hlavou. Co Fiala?

Aktualizováno -
17. února 2023
16:10
Autor: ČTK, Mii, psp - 
17. února 2023
11:16

Zástupci Českomoravské konfederace odborových svazů dnes vystoupili s kritikou plánovaných změn v důchodovém systému. Vláda Petra Fialy (ODS) podle předsedy odborů Josefa Středuly o opatřeních nekomunikuje. Omezení valorizace důchodů zástupci odborů označili za možné narušení ústavnosti, kritizovali i nápad na zvyšení věku pro odchod do důchodu. Odborový svaz KOVO debatuje o podobě protestních akcí. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) postrádá od odborů návrhy na řešení udržitelnosti penzijního systému. Později dnes odpoledne na twitteru Fiala uvedl, že v dubnu by mělo být jasné, kterou cestou se vláda vydá. Od výsledku komplikované debaty a změn, které "budou bolet", si slibuje řešení vedoucí ke snížení deficitu státního rozpočtu.

„Mezi květnem a dneškem neproběhla žádná debata o podobě důchodové reformy. To je narušení sociálního dialogu po všech stránkách,“ uvedl Středula. Odbory si stěžují na to, že jim vláda buď ani neposkytuje podklady, nebo je neposílá včas. „Včera před polednem (ve čtvrtek) jsme obdrželi návrh změny zákona o valorizaci, připomínky máme dát do dneška, vláda to projedná v pondělí. To není sociální dialog, není to ani hra na dialog, je to ignorování sociálního dialogu,“ řekl Středula.

Tripartita se má sejít 6. března. Odborová centrála žádá, aby o chystané reformě zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů na zasedání diskutovali. Předák ČMKOS kvůli tomu píše premiérovi. Odboráři chtěli mít své zastoupení i v důchodovém týmu ministra práce, jednání se ale neúčastní.

Odbory se staví proti záměru navyšovat důchodový věk. Volají po dřívějším důchodu pro lidi v náročných povoláních. Požadují, aby tato skupina byla širší. Kritizují také případné snižování odvodů. Odmítají omezení mimořádné valorizace v červnu. Podle místopředsedy ČMKOS Víta Samka návrh porušuje ústavnost, a to kvůli retroaktivitě, principu očekávání i rovnému zacházení. „K tomuto dni je známo, jaká má být valorizace důchodů. Česká vláda má vydat pouze technické nařízení. Legitimní očekávání každého důchodce je opřené o znalost nynější právní úpravy,“ uvedl Samek.

Podle Středuly odborový svaz KOVO začal jednat o podobě protestních akcí. Odborářům vadí hlavně zamýšlené navyšování důchodového věku. „ČMKOS jednoznačně podpoří kroky svazu KOVO a vyzve případně další svazy k následování,“ uvedl Středula.

Je třeba vnímat kontextu, říká Jurečka

Podle Jurečky odboráři nenabízejí žádný návrh udržitelného důchodového systému. Stát podle něj musí mít i na pomoc dalším, nejen důchodcům, jejichž penze dosud rostly s inflací.

„Musím se ptát, jaká jsou řešení odborů, aby tady byl udržitelný důchodový systém, abychom byli schopni lidem zabezpečit kvalitu života i po roce 2030, 2040 a podobně. A zatím jsem na to opravdu objektivní odpověď, která je schopná reflektovat celou tu situaci, neslyšel,“ uvedl Jurečka. Je podle něj třeba vnímat kontext – státní rozpočet, jeho možnosti, tempo zadlužování.

Pětikoaliční kabinet v programovém prohlášení slibuje, že reformu důchodů provede. Premiér Petr Fiala (ODS) v posledních dnech několikrát zopakoval, že reformování systému důchodů je nutné, aby byl udržitelný i pro příští generace penzistů. Podotkl, že změny měly provést už předchozí vlády. Podle ekonomů a některých politiků není možné v nynější podobě důchody dlouhodobě udržet, systém se propadá do dluhů. Podle schváleného rozpočtu jsou letos výdaje na důchody o 62,5 miliardy korun vyšší než příjmy. Suma nezahrnuje ještě připravovanou mimořádnou červnovou valorizaci.

Ministři zatím zmiňují zrušení stropu na důchodový věk. Ten se nyní každý rok o pár měsíců posouvá, zastavit by se měl v příštím desetiletí na 65 letech. Vládní politici mluví o tom, že by se pak ale mělo dál v postupném navyšování pokračovat až do 68 let, a to podle prodlužování života. Podle zástupců vládní koalice by se mělo upravit i spoření na stáří, aby ho lidé čerpali každý měsíc jako část důchodu. Zmiňuje se také přiblížení odvodů osob samostatně výdělečně činných odvodům zaměstnanců, zkrácení povinné doby pojištění z 35 na 25 let či dřívější důchod pro náročné profese. V programové prohlášení vláda píše o zvýšení solidární části důchodu či o snížení odvodů zaměstnavatelům. Ministři už uvedli, že vzhledem k zadlužování nebude pokles sazby pojistného možný.

A co na kritiku odborů říká premiér?

Sociální dialog je pro vládu zásadní, sdělil ČTK premiér Petr Fiala (ODS) k dnešní kritice ze strany odborů. Předák ČMKOS Středula jménem vedení organizace vládě vytkl, že s odbory nejedná o reformě penzí. Označil to za narušení sociálního dialogu. Fiala uvedl, že sociálnímu smíru a mezigenerační solidaritě nejvíce škodí právě podobná vyjádření předsedy ČMKOS.

Fiala zopakoval, že ve veřejném prostoru se v souvislosti s reformou důchodů objevuje řada návrhů expertů či politických stran, které ale nejsou projednané. „Ve chvíli, kdy tento katalog nápadů koaličně projednáme, můžeme začít mluvit o prvním návrhu důchodové reformy,“ uvedl premiér.

Podle něj platí opakované veřejné deklarace, že důchodovou reformu nechce vláda protlačit silou, ale chce dosáhnout co nejširší shody s opozicí i sociálními partnery. „Tento závazek hodláme naplnit. Sociální dialog je pro naši vládu naprosto zásadní, což opakovaně prokazujeme na jednáních tripartity, rekordním navyšováním důchodů - v poměru k průměrné mzdě, ale i v absolutních číslech,“ uvedl premiér.

„Nezměníme věk odchodu do důchodu tam, kde už je nastaven, to znamená, že do roku 2030 se postupně zvyšuje věk odchodu do důchodu až na hranici 65 let pro všechny,“ konstatoval premiér. Tématu se bude věnovat ve svém sobotním příspěvku na sociální síti Facebook.

Vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) ČTK napsal, že diskuse s tripartitou ohledně důchodů je zásadní. „Má ale smysl v momentu, kdy bude návrh reformy skutečně přeložen a bude shoda nad parametry reformy na úrovni vlády. Harmonogram přeložení návrhu pak řeší MPSV,“ doplnil.

Video  Epicentrum: Ekonomka Helena Horská o důchodových změnách  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Giga Net ( 18. února 2023 13:47 )

Předně tak moje řeč tady si berou půjčky bez našeho souhlasu, ptal se nás někdo jestli chceme vzít velkou půjčku? 🤷 Ne neptal mi jsme stát my lidé my jsme vláda oni jsou naši zastupitelé i to by měli změnit tím čím se nazivaji protože je to špatně vláda jme mi lidé oni pouze naší státní zastupitelé který by měli dělat pro nás snamy ne bez nás a cizím mají dělat pro nás aby my se měli dobře a nějaké malé přebitky půjčit UA když tam mají jak říkám v uvozovkách bídu a válku vidím jak se nám tady rostahuji až my je stoho na blití naše mladý ale celkově Češi žijící u sebe doma nemají kde bydlet kvůli naplavě ukrajincu můj názor je přestat pomáhat UA předat je zbrojít přestat je financovat už jme jim dali víc jak dost ani mi tolik sobě nikdy nedaly a ukončit pěti slepenec tím že ho s vrhneme z funkcí ať jdou makat rukama lopatou u míchačky aby si uvědomili co je to dřít celí život fizickou únavou práci oni o tom nemají ani ponětí proč asi že když v životě nesahly na lopatu proč by když nemusí že 🤣🤮blejt se mi chce stoho dle slepence Chrudim brát a bohatým dávat to by chtěli ale to se jim nepodaří lidé jim ukážou kde jsou dveře 🚪 ve vládě dávno nemají co prohledávat porušují zákony za zákonem nikdo jim nic nedělá protože mají imunitu ale brzo uděláme mi a policie nebude moci zasahovat protože se bude jednat o nesouhlas aby pěti slepenec dále existoval bude se jednat osvěžení vlády Petra Fialy za zradu českého státního národa a za nesplnění toho co sliboval před volbami a vlastně i ještě dlouho před nimy. Sám odejít nechce tak když to nejde podobným a nechce demisi tak protáhne jak pes a rovnou za mříže a celá pěti koalice sním má úcta

Giga Net ( 18. února 2023 13:30 )

Helejte se ať si to pěti slepenec udělá jak chce ale ať zapomenou že budou snižovat důchody a vrtat se do ústavního zákona nemají cpát peníze do Ukrajiny mají se starat o český lidi od toho tam jsou nikdo je ne volil jen kvůli tomu aby přišly ke korytum a pomáhaly Ukrajině tak že tam budou posílat zbraně za miliardy Kč potom ještě berou půjčky sta miliordive na úkor nás my jim to snad dovolili? 🤷 To vůbec nechápu jakou mají drzost tohle vše dělat a zase na úkor nás oni jsou naši zástupci nikoliv vláda že si tam budou dělat co chtějí pořád jen sama Ukrajina a teď máme vše drahé plyn vodu elektriku jídlo benzín nafta ⛽ ok a ještě chtějí snižovat důchody a navišit daně tak já teď něco řeknu o co tady jde jde o to aby nás jako českou republiku zničily ze vnitř tady o to jde ale mi lidé se nedáme my se spojíme všichni a povyhazujeme tu verbes co nepomáhá nám ale UA UA nepatří ani do EU co stím máme mi nemají být spíš na naší straně? 🤷 Pokud to takhle půjde dál budou měnit zákony který už jsou ustaboveny a daný ústavou tak se mají na co těšit a policie do nás zasahovat nebude moct protože se bude jednat o svržení státních zastupitelů protože vládě nám lidem se nelíbí už dlouho jak ve vládě pracuji pozorujeme jak jednají jak vše mění jen aby už nikdy nemohly stratit moc ale zapomínají na nás vidíme jak napomáhají cizím a nám ještě berou chtějí nám vzít úplně všechno aby jsme byli úplně bez peněz ať si strhnout všichni s platu naco bere za nic tolik měsíčně když akorad škodí má pracovat za nás pro nás ne bez nás úplně pro někoho cizího tohle už mě unavuje a nebaví nebudu koukat jak nás chce pěti slepenec zničit pohatym dát ještě víc chudým vzít i to málo co mají stop ⬜ tohle ne dopustine pěti slepenec skončí a návrhem nový zákon do ústavy aby ani jeden z nich co jsou ve vládě co nás zastupují aby se už nikdy nemohly dostat k moci má úcta ☝️✌️

jajas ( 18. února 2023 11:54 )

Podle chování pětispolku a neschopného elektřikáře v roli ministra financí to vypadá, že jen a pouze kvůli důchodům a důchodců se náš stát nachází ve srabu, v jakém momentálně je. Věřím, že i když těch 20 miliard stát z důchodců dostane, rozplynou se ve státním rozpočtu jako pára nad hrncem a fialovci budou zase prudit a přemýšlet, koho ještě o prachy "pumpnou". Pod vedením černovlasého Stanjury je český státní rozpočet jako černá díra....

uznevim ( 18. února 2023 08:01 )

tak přeložen o z jakého jazyka, spíše patří předložen (je to chyba opakovaně)

erlslelka ( 17. února 2023 22:56 )

Uvidíte kolik vás vyrazí za tady tím samolibým Středulou. Má projev jako Klement. je falešný.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa