Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Černochová zpražila Železného: „Vtípek?!“ Řešili výcvik Ukrajinců v ČR, moderátor se brání

Aktualizováno -
10. února 2023
14:45
Autor: vja, ČTK, swp - 
10. února 2023
11:52

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) se v pátek vydala na inspekci vojenského újezdu Libavá v Olomouckém kraji, kde pod vedením Armády ČR trénují ukrajinští vojáci. O plánované cestě promluvila v rozhovoru na ČT24, který moderoval Jakub Železný. Ten si v průběhu vysílání neodpustil poznámku, kdy následný výraz ministryně v tu chvíli mluvil sám za sebe. Železný se brání, že nešlo o vtípek, ale o „logickou reakci na nelogickou větnou konstrukci“.

Rozhovor se nesl prakticky po celou dobu v klidném duchu, přičemž z projevu ministryně bylo znát, že na tématu jí skutečně záleží. „Zítra s panem poslancem Růžičkou se jedeme podívat na Libavou,“ sdělila Železnému Černochová.

V jeden moment však diskuze poněkud vykolejila. „S ostatními kolegy poslanci a senátory vlastně budeme cvičit až 4000 ukrajinských vojáků,” říkala Černochová. Právě v tu chvíli napadlo Železného, že se pokusí trochu zavtipkovat. „Vy je budete cvičit?“ divil se Železný.

Ministryně však evidentně v danou chvíli na humor neměla příliš náladu, na moderátora totiž upřela téměř vražedný výraz.

„Jako Česká republika. Vtípek?“ zeptala se Železného odměřeně. Ten se v tu chvíli začal okamžitě kát. „Pokus o vtípek, omluva,“ snažil se udobřit si Černochovou.

Video s ledově klidnou reakcí ministryně se nyní šíří vcelku rychle po sociálních sítích. Někteří z lidí Železného kritizují za neprofesionalitu, jiní si naopak myslí, že Černochová nemá smysl pro humor.

Dneska jsem byla fakt utahaná a ještě od rána bojuju s nějakým bacilem, takže ‚vtípky‘ jsem (i skrze vodu v hlavě z rýmičky) moc nedávala,“ komentovala následně ministryně situaci na Twitteru.

Komentář přidal později i samotný moderátor Železný. „Poslouchat, analyzovat, hned reagovat. Můj styl práce. Jistě ne dokonalý. ′S ostatními kolegy poslanci a senátory vlastně budeme cvičit až 4000 ukrajinských vojáků.′ Přesně to řekla Jana Černochová. Má reakce? Ne vtípek, logická reakce na nelogickou větnou konstrukci. Ach jo,“ uvedl na twitteru.

První rotace se už vrátila na Ukrajinu

Ve vojenském prostoru Libavá trénují ukrajinští vojáci již od začátku prosince, přičemž první rotace má již výcvik za sebou a vrátila se zpět na Ukrajinu. V Česku se ukrajinští bojovníci učili základní vojenské dovednosti včetně střelby z útočných pušek nebo řízení bojových vozidel pěchoty, ale i velitelské schopnosti. V jednotce o velikosti praporu se mísí nováčci i zkušení bojovníci z fronty. 

Výcvik ukrajinských vojáků schválila vláda a Parlament na podzim. Cílem je do konce příštího roku v Česku vycvičit až 4000 Ukrajinců především z mechanizovaných jednotek, do Česka ale zamíří i specialisté. Podobně jsou ukrajinští vojáci bránící svou zemi před ruskou agresí cvičeni i v dalších evropských zemích.

Cvičení vychází z dvoustranné dohody české a ukrajinské vlády. Výhledově by mělo být podle podkladů převedeno pod asistenční misi EU, která by Česku mohla vrátit část nákladů odhadovaných na 975 milionů korun. Při výcviku ukrajinských vojáků získá nové zkušenosti i česká armáda, uvedla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Půjde například o informace o operačních postupech obou válčících stran.

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...
10:14
Dnes

Soud v Chabarovsku na ruském Dálném východě poslal novináře ruské verze časopisu Forbes Sergeje Mingazova do domácího vězení. V pátek byl zadržen kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zpráv, podle kterých ruští vojáci vraždili v ukrajinském městě Buča civilisty. Rusové opakovaně tvrdí, že za masakr v Buči z roku 2022 nejsou odpovědní.

Mingazov byl po zatčení umístěn do vazební věznice v Chabarovsku. Při domovní prohlídce mu vyšetřovatelé zabavili počítač a telefon, stejně jako vybavení jeho manželky a dětí. Forbes uvedl, že se mu novináře nepodařilo kontaktovat.

9:25
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

08:25
Dnes

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

Zobrazit celý online

David Otevřel ( 27. června 2023 09:30 )

proč se angažujete do cizí války?

amerika válčí s ruskem a čínou a všechno co děláte je agenda proti rusku a číně.

vyjádři se nádhero k ukrajinské raketě co zabila v Polsku 2 lidi, zda je zelenskyj omluvil a poskytl odškodnění pozůstalým, kdy a kolik. Do poslední chvíle lhal i když všichni se už přiznali že to byla ukrajinská raketa.

Ty jsi tehdy pomalu svolávala třetí světovou, nyní se ukazuje, že NORD Stream zlikvidovali ukrajinci a prsty v tom mohli mít poláci. Co děláš pro to, aby nám lidem daly státy útočníků odškodnění? Aby třeba za lidi platili drahé energie - tu část, která je dražší proti minulým letem?

co dělá vláda proti potencionálnímu riziku ze strany bojovníků na ukrajině? dneska jsou to "bratří" co ale bude za několik let nebo když bratři začnou mít dojem, že jim málo pomáháme?

pindal ( 1. března 2023 18:59 )

Úvodní obrázek,těch dvou řečených.

pindal ( 1. března 2023 18:54 )

Je to druh žen ,který má patologicky sbujené sebevědomí.A muži?Ti je vždy poslouchají,bojí se.Asi jako pes některé sebevědomé kočky.Na tomto obrázku je to
také vidět.

nespokojeny ( 12. února 2023 13:17 )

Pane prezidente co to znamená? Kuna sem kuna tam.

nespokojeny ( 12. února 2023 13:15 )

Nepochopitelné, jak tato baba může být v politice. Nepochopitelné, že se pořád najde dost lidí/voličů kdo těmto šmejdům fandí.
Slabí Slované, nechají sebou vláčet, místo, aby vzali klacky a vyhnali dacany od koryt.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa