Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Máme srdce na pravém místě, chválil Fiala. Rok 2023 podle něj bude náročný, ale ČR ho zvládne

Video se připravuje ...
Autor: Darina Jíchová, vja, ČTK - 
1. ledna 2023
20:16

Podle premiéra Petra Fialy Českou republiku čeká náročný rok plný výzev nejen pro politiky, ale i pro všechny občany. Ve svém novoročním proslovu se věnoval palčivým tématům energetické krize či konfliktu na Ukrajině, které přinesl minulý rok. A bohužel s námi setrvají i v roce dalším. Nezapomněl však ani vyzdvihnout roli České republiky v Evropské unii či výročí rozpadu Československa.

„Česká republika se ale stala samostatným státem, protože dva národy se před třiceti lety rozhodly, že nadále budou pokračovat každý sám. Zvládly to se vzájemným respektem, rychle a především pokojně, tedy mírovou cestou,“ připomněl klidné rozdělení Československa na úvod své řeči premiér. Obě země k sobě mají podle jeho slov velmi blízko, což je výjimečné.

Video  Novoroční projev premiéra Fialy  - ČTK
Video se připravuje ...

Jako národ jsme prý za uplynulých třicet let došli daleko a česká společnost může být právem na řadu věcí hrdá. „Dokázali jsme, že umíme držet při sobě, že máme srdce na pravém místě, že umíme podat pomocnou ruku, když se ten druhý ocitne v nesnázích. Obrovská solidarita a ochota pomáhat na vlastní úkor je něco, co zásadním způsobem utváří charakter našeho státu a co je jeho velikou hodnotou,“ uvedl Fiala, jenž dodal, že zmíněné kvality Čechů se odrazily zejména v jejich jednání v souvislosti s válkou na Ukrajině či energetickou krizí.

„Chtěl bych vám za to, za váš odpovědný, lidský a morální přístup, z celého srdce poděkovat. Právě takové věci dělají z České republiky dobrou, sebevědomou a respektovanou zemi. Všichni věděli, co představuje Česká republika, oceňovali naši kompetenci a naše jednání. A byli díky tomu ochotni akceptovat naše návrhy a postoje. A také proto jsme dokázali prosadit řadu konkrétních opatření, které nám nyní pomáhají současnou složitou situaci zvládnout,“ poděkoval Fiala českým občanům.

Podle premiérových slov by si lidé měli uvědomit, že Česká republika je středně velká a významná evropská země, která se v žebříčcích Evropské unie rozhodně v žádných kategoriích nedrží někde na chvostu. „Jen je třeba, abychom si to uvědomili a naučili se podle toho uvažovat, vystupovat a jednat. Pokorně, přátelsky, ale přiměřeně sebevědomě. Jsem přesvědčen, že evropské předsednictví, za nějž nyní sklízíme chválu, bylo dobrým příkladem takového přístupu,“ zhodnotil české předsednictví v Radě EU.

Důležitým úkolem pro Česko bude údajně dohnat dlouho zanedbávané výdaje do obrany. „Vojenský útok Ruska na Ukrajinu nám ukázal, že naše bezpečnost není samozřejmostí. Málo jsme se věnovali armádě, neplnili jsme dostatečně svoje sliby vůči našim spojencům v NATO. Nyní se to snažíme rychle změnit. Proto navyšujeme a budeme dál navyšovat výdaje na naši obranu,“ načrtl cíl, jehož by se vláda měla v co nejkratší době snažit dosáhnout.

Ve svém novoročním projevu se premiér věnoval i energetické krizi, s níž se prakticky celý svět potýká již skoro rok. Vláda podle jeho slov již intenzivně pracuje na komplexní přeměně energetiky. „Je to cesta dlouhá a náročná, protože energetiku nelze změnit z měsíce na měsíc. Ale začali jsme a první výsledky máme na stole,“ zhodnotil dosavadní snažení.

Fiala si ve svém projevu neodpustil ani rýpnutí do opozičních politiků ohledně návrhů na dřívější zastropování cen energií či paliv. „Jistě si pamatujete, jak na jaře právě tito politici volali po zastropování cen benzinu a nafty, které tehdy prudce vzrostly. A dávali nám za příklad země, které to tehdy udělaly. My jsme věděli, proč volíme náročnější cestu s řadou menších a zdánlivě složitějších opatření. I díky tomu máme na našich čerpacích stanicích stálý dostatek pohonných hmot, ale také jsou nyní za cenu, jaká byla ještě před vypuknutím války na Ukrajině,“ hájil postup vlády.

Rovněž vyzval občany, kteří se vlivem vysokých cen ocitli ve finančních potížích, aby se nebránili využití připravené státní podpory. „Velmi dobře si uvědomuji, jak je tato situace pro mnoho domácností náročná. Žádám všechny, kterých se to může týkat, aby se neostýchali využít cílené vládní podpory prostřednictvím našeho Deštníku proti drahotě. Stát je připraven vám pomoci.“

„Neprožíváme lehké období, žijeme ve složité době plné nejistot a nových výzev. Přesto není důvod ztrácet naději a nedívat se do budoucnosti s pozitivním očekáváním. Každý problém má svoje řešení. Naše vláda spolu s odborníky na těchto řešeních intenzivně pracuje,“ ujistil Fiala občany, kteří by mohli propadat strachu o budoucnost.

Přestože nás nečeká úplně jednoduchý rok, podle premiéra jej zcela jistě česká společnost zvládne překonat. „Tak jako jsme společně úspěšně zvládli těch předchozích třicet let. Tím jsem si zcela jist. Přeji vám šťastný nový rok, vše dobré,“ zakončil svůj projev Fiala.

Poklidné rozdělení Československa připomněl i Vystrčil

Vystrčil ve svém projevu ocenil pokojné rozdělení Československa i současné velmi dobré vztahy se Slovenskem. Poděkoval za solidaritu a pomoc Ukrajině a také všem složkám, které zasahovaly při loňském rozsáhlém požáru v Českém Švýcarsku. Vládu vyzval k rychlejšímu přijímání účinných opatření. Své vystoupení zahájil Vystrčil pozdravem „Česká republiko, dobrý den“. Stejný pozdrav před 30 lety použil tehdejší šéf dolní parlamentní komory Milan Uhde (ODS) při historicky prvním zasedání Poslanecké sněmovny. Ohledně ruské agrese vůči Ukrajině zdůraznil, že agresorům se nesmí ustupovat, protože následkem je v takovém případě více zmařených životů a větší škody. Vyzval občany, aby šli v lednu k prezidentským volbám, vyzval i k vzájemné pomoci a podpoře.

Novoroční prezidentské promluvy k národu se letos znovu nedočkáme. Stávající prezident Miloš Zeman totiž již delší dobu preferuje před novoročním projevem své tzv. vánoční poselství, které pravidelně přináší na sv. Štěpána, tedy 26. prosince.

Video  „Sbohem a šáteček“: Zeman v posledním poselství promluvil o zakomplexovaných nulách, chválil i káral vládu.  - TV Nova Official
Video se připravuje ...

jiznicechy ( 7. dubna 2023 03:25 )

To snad není pravda, co jsme komu udělali??? To se nedá číst, on si snad věří, co to blije?

Jirik-ta ( 3. ledna 2023 12:58 )

🧣😍

Jirik-ta ( 3. ledna 2023 12:46 )

Prezidentský kandidát přednesl netradiční novoroční projev, chce odvolat vládu. (
Jaroslav Bašta) (ac24)

modrosvazak ( 3. ledna 2023 09:32 )

Bude ohrožena budoucnost, ale thajwancova a fialenkova..

modrosvazak ( 3. ledna 2023 09:30 )

...a ubere vám kyslík

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa