Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

ANO chtělo zvýšit rodičák na 400 tisíc. Návrh koalice smetla ze stolu

Aktualizováno -
15. prosince 2022
12:15
Autor: ČTK, for, psp - 
15. prosince 2022
09:00

Koaliční poslanci ve čtvrtek smetli ze stolu návrh hnutí ANO o zvýšení rodičovského příspěvku. Návrh programu schůze svolané na základě podnětu opozičních poslanců zahrnoval také diskusi o situaci na úřadech práce a o chystaném zvýšení horní hranice cen, které si mohou poskytovatelé účtovat za sociální služby. 

Podnět ke svolání mimořádné schůze Sněmovny k sociálním záležitostem ohlásilo ANO zhruba před dvěma týdny potom, co je dolní komora odmítla projednat na minulé řádné schůzi. Poslanci hnutí chtěli, aby dolní komora posoudila jejich návrh na zvýšení celkové částky rodičovského příspěvku o třetinu na 400 tisíc korun s pravidelnou valorizací o inflaci.

Schillerová zuří: Poslali jste jasný „dárek“ rodinám 

„Jsme svědky toho, že vláda nedokáže zkrotit inflaci. Je potřeba začít řešit i mladé rodiny s dětmi,“ zdůraznil poslanec Aleš Juchelka (ANO). Ceny podle něho rostou u všech komodit potřebných pro běžný život rodin. Koaliční vláda Petra Fialy (ODS) návrh už dříve odmítla kvůli zásadním rozpočtovým dopadům. Juchelka je odhadl na deset miliard korun.

A návrh byl ve čtvrtek znovu smeten ze stolu, což vyvolalo bouřlivou reakci v sále. Opzice se proti rozhodnutí bouřila. „Poslali jste jasný vzkaz, jasný vánoční dárek rodinám,“ lámala rukama předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová poté, co se neschválil pořad schůze. 

Rodičovský příspěvek je možné vybrat do potomkových čtyř let. Loni stát vyplatil rodičům malých dětí přes 35,4 miliardy korun.

Rozhodnutí okomentovala stínová vláda ANO na tiskové konferenci krátce po konci „schůze“. Slovo si znovu vzal Juchelka. „Některí z vládní koalice avizují, že by rádi navýšili rodičovský příspěvěk. Víme to u Pirátů atd., ale nikdo se nemá k činům a všichni o tom jen mluví,“ rýpnul si do rozhodnutí koalice, kdy ani jeden poslanec nehlasoval proto, aby se zvýšení rodičáku dostalo na pořad schůze. 

Poslanci ANO a také SPD neprosadili v minulých měsících ve Sněmovně své představy o růstu rodičovské prostřednictvím pozměňovacích návrhů k jiným předlohám. Hnutí SPD původně chtělo růst příspěvku na 360.000 korun. Naposledy neuspělo předminulý týden s návrhem na jeho zvýšení na 380.000 korun vládní novelou, kterou stoupnou od ledna přídavky na děti. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) následně uvedl, že chce jednat o zvýšení rodičovské ve vládní koalici příští rok. Navrhl by je podle vývoje rozpočtu.

Debatu o situaci na úřadech práce žádají opoziční poslanci kvůli jejich nynějšímu vytížení. Zvýšení cen za sociální služby by podle nich měl doprovázet růst příspěvku na péči, který dostávají lidé se zdravotním postižením.

Mimořádná schůze se nakonec neuskutečnila, když Sněmovna neschválila návrh jejího programu.. Vládní většina v dolní komoře dosud opozici konání žádné schůze svolané z jejího podnětu neumožnila.

Video  Vláda: Programové priority  - Videohub E15
Video se připravuje ...

nespokojeny ( 15. prosince 2022 16:43 )

Součástí této 5koaličn vlády je KDUČSL, křesťanská strana, strana na podporu klasické rodiny. To není možné.
Ruku nezvedl z nich nikdo.
Nyní už nemají 5% pro podmínku do PS, můžou se divit.NE.
To se nebojí, že je "Panbů" potrestá?

roxin ( 15. prosince 2022 15:25 )

To víš že jo, buď to půjde Uáčkám nebo do vlastních kapes koalice jenom NE RODINÁM.

Citronel ( 15. prosince 2022 15:19 )

Vždy jsem volil ANO, jen kvůli panu Babišovi, ministru průmyslu a ministryni financí, ale po tomto nesmyslném nápadu se budu muset pohlídnout jinde. 8 tisíc měsíčně na jedno dítě po dobu 4 let, na to zas tak bohatá země nejsme, ale jen v případě, že to nerozdáme jinde, třeba Ukrajině, nebo zvýšením platů ministrů.

Richard Vágner ( 15. prosince 2022 13:36 )

V tomto složení má ve sněmovně podvodná 5 většinu, opozice nic nemůže prosadit,proto si dělají co chtějí.opozice tam nemá šanci

Uživatel_5566930 ( 15. prosince 2022 13:13 )

Tak jiste, na copak mladym rodinam, sami si prece museji pridat a co zbude jde na Ukrajinu. A pokud si tady nektery pisalek mysli, ze ANO voli jen duchodci, tak to je pomerne na velkem omylu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa