Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Polojasno 22°C

Zeman nevyloučil, že ještě jmenuje nástupce Rychetského. Varování ústavních právníků navzdory

Aktualizováno -
11. prosince 2022
18:01
Autor: ČTK, vja - 
11. prosince 2022
16:45

 Miloš Zeman nepřímo potvrdil, že uvažuje o jmenování nového šéfa Ústavního soudu (ÚS). V dnešním pořadu Dvacet minut Radiožurnálu řekl, že jediným omezením v Ústavě je pro prezidenta to, že při jmenování předsedy ÚS musí vybírat z ústavních soudců. Českému rozhlasu také řekl, že se v pondělí setká s kandidátem na nového ústavního soudce.

„S kandidátem se mám setkat zítra. Předpokládám, že poté ho předložím Senátu. Co bude dál, o tom budu přemýšlet, až tento problém vyřeším,“ řekl prezident na dotaz, zda se chystá jmenovat nástupce Pavla Rychetského ještě před koncem svého mandátu. Zeman ve funkci skončí v březnu, Rychetský až v srpnu. Experti tento krok označují za protiústavní.

Na Ústavním soudu mu v současné době prý vadí zejména přílišná snaha o vlastní politickou linii. „Vycházím z toho, že tento předseda by neměl dělat z Ústavního soudu třetí komoru parlamentu a odolat pokušení vydávat politické proklamace,“ sdělil posluchačům.

Ve jmenování nového předsedy ještě před začátkem března Zeman problém nevidí. „Ústava dává prezidentovi právo jmenovat předsedu Ústavního soudu a jediná omezující podmínka spočívá v tom, že to musí být někdo z členů Ústavního soudu. Žádné další podmínky Ústava nezná,“ dodal.

Rychetský se nedávno v médiích vymezil vůči prezidentskému kandidátovi Andreji Babišovi (ANO), který má se Zemanem dobré vztahy. Sice jej přímo nejmenoval, ale vyjádřil naději, že ÚS, který čeká od příštího roku postupná obměna, nebude „součástí Agrofertu“. Právě Babiš je zakladatelem Agrofertu, který později vložil do svěřenského fondu.

Dřívější jmenování považuje za běžnou praxi. „Všichni máme zájem na tom, abychom znali kandidáta na předsedu. A to je nezastupitelná role prezidenta.“ Při rozhodování o nástupci Rychetského by neměly hrát roli výsledky prezidentských voleb. Zeman nevyloučil ani možnost, že by k jeho jmenování došlo ještě před koncem prezidentských voleb.

Koho chce na ústavního soudce nominovat, Zeman neprozradil. Podle něj by to bylo neuctivé k Senátu, který nominace schvaluje. 

V současnosti se však již o konkrétním jméně možného nového předsedy Ústavního soudu spekuluje. Podle informací Respektu by mohlo jít o současného soudce Ústavního soudu Josefa Fialu, o němž měl v minulosti hovořit hradní kancléř Vratislav Mynář v roce 2012 jako o kandidátu do Senátu za Stranu práv občanů (dříve Zemanovci).

S médii však Fiala vytrvale odmítá komunikovat. „Prosím, respektujte, že podobnými formami s médii nekomunikuju již čtvrtstoletí,“ uvedl pro Reflex již 8. prosince. 

Experti: Protiústavní

Možné jmenování nového šéfa ÚS Zemanem označují experti za protiústavní. Profesor ústavního práva Jan Kysela označil takový krok za těžko akceptovatelný ústavní exces. Podle ústavního právníka Davida Kosaře lze nového předsedu jmenovat až poté, co se funkce uvolní.

Předčasné jmenování nového předsedy by podle právníků bylo následně možné hodnotit jako takzvaný paakt, nicotné rozhodnutí. Je však otázkou, kdo, kde a jakým způsobem se může proti takovému paaktu bránit, případně jakým způsobem lze rozhodnutí nahradit či překlenout. Nově zvolený prezident by například mohl vyjádřit názor, že k paaktu nepřihlíží, a jmenovat někoho nového.

Bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa v souvislosti se spekulací o možném Zemanově kroku poukázal na princip dělby moci. Politici se podle něj vždy snaží ovlivňovat moc soudní, a to i prostřednictvím personálních rozhodnutí. „Neměli by ale v justici nacházet horlivé pomocníky,“ řekl ČTK Baxa s tím, že k uskutečnění podobného plánu „vždycky musí být dva“.

Video  Proslov prezidenta Zemana před předáváním státních vyznamenání  - Blesk TV
Video se připravuje ...

sekebo ( 12. prosince 2022 03:17 )

Nominace schvaluje senát? Pak doufám, že zafunguje jako pojistka proti zvůli jednoho senilního, sebestředného ”prognosťáka”

Bobby Deerfield ( 11. prosince 2022 22:12 )

Bohužel autocorect neuhlídáš. Co tam máš dál?

Bobby Deerfield ( 11. prosince 2022 22:11 )

Nejanči. Pokud to poslouchám, tak mi nepomůže nečíst blesk. Kapišto? Navíc diskuze proběhla v prorežimním ČRo.

hejhej ( 11. prosince 2022 21:33 )

Citronel:
Bylo a je díky rozhodnutím Rychetského účelové a podrazácké.

PraPor1 ( 11. prosince 2022 21:14 )


http­s://ww­w.bl­esk.cz­/cla­nek/zp­ravy-poli­tika/­637102­/prus­vih-okamurovy-blondyny-jeji-vydani-policii-kvuli-kauze-s-migranty-resi-ve-snemovne.html
Hlavně že čte do rána obstrukce, že přirovnává migranty k invazivnímu druhu zvířat a rostlin a sama drží husu a na hlavě má papachu lišku i s ocasy, je hnusná Okoune! co ty na ní vidíš?,,

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa