Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ministr Kupka spustil Portál dopravy: Revoluce pro řidiče! Češi už (tolik) nemusí na úřad

Autor: David Polák - 
9. prosince 2022
13:30

Výpis bodů, podání žádosti o nové „papíry“ a další vychytávky. Digitalizace státní správy se konečně dotkne také řidičů. Pro ty od včerejška funguje Portál dopravy, který nabízí hned několik služeb, díky kterým už se nebude muset na úřady.

Webovou stránku portaldopravy.cz spustilo ministerstvo ke včerejšímu dni. „Na jednom místě nabízíme vyřízení různých dopravních agend od podání žádosti o řidičský průkaz přes výpis z bodového hodnocení řidiče až po prodej elektronických dálničních známek,“ vypočítával změny ministr dopravy Martin Kupka (47, ODS). Podle něj rezort již web odzkoušel a neměl by mít žádné výpadky. „Portál funguje v ostrém provozu již několik dní a měl by ustát i nápor veřejnosti v případě vysoké návštěvy,“ pokračoval ministr.

Řada výhod

Podle Kupky má Portál dopravy řadu výhod, které lidem ušetří čas. „Novou možností u řidičských průkazů bude elektronické podání žádosti nejen pro případ konce platnosti dokladu, ale i kvůli jeho ztrátě či změně údajů,“ vysvětluje šéf rezortu. Ten také za velkou výhodu považuje, že si půjde online zkontrolovat tachometr a STK či zde řidiči najdou výčet všech přestupků, za které dostali body.

První fabie

Šoféři také budou moci na webu dohledat historii všech vozidel, motorek, lodí, letadel či dronů, které kdy na sebe měli napsané. „Sám jsem si to vyzkoušel a je to nostalgické,“ pronesl Kupka, který v systému dohledal, že jeho prvním vozem byla Škoda Fabia.

Jednoduchá registrace

Pokud už někdo používá ke komunikaci se státem tzv. Portál občana, nebude pro něho Kupkův web novinkou. Portál dopravy totiž funguje na stejném principu včetně přihlášení, tedy buď tzv. eObčankou, mobilním klíčem nebo bankovní identitou. Ta je běžně využívána pro přihlašování do internetového bankovnictví.

Plány do budoucna

Rezort dopravy také plánuje v příštích letech služby portálu rozšiřovat. „Chceme ho zpřístupnit firmám, chceme zavést možnost elektronické úhrady správních poplatků včetně možnosti uhrazení na jakémkoliv úřadu v republice. V plánu je i zavést tzv. notifikaci na zapsané body. Tedy, že by řidiči přišlo upozornění v podobě SMS, že mu za přestupek byly připsány body,“ prozradil ministr Kupka a dodal, že ve vzdálenější budoucnosti je i zavedení elektronické registrace vozidel.

Video  Kupka v Blesku o budoucnosti dopravy v ČR. Povolí rychlost 150 km/h i pivo za volantem?  - Vera Renovica, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jajas ( 11. prosince 2022 10:43 )

Omyl! Mne nejde limitovat vůbec...a to je sakra rozdíl! Konkrétně v těchto diskusích budu psát to co chci, jedinné co se může stát je, že mne Plesk vymaže. Ale ty rozhodně nee. Hezkou neděli!

jajas ( 10. prosince 2022 09:01 )

Zamotal ses ty.....takže tvoje odpověď není odpověď.

jajas ( 10. prosince 2022 08:59 )

Já reagoval na to tvoje "nikdo tě nenutí". Protože je logické, že si čtu všechny příspěvky, tak jsem se podivil, protože Grank nemá v příspěvku, že ho někdo nutí. Budu odpovídat na to, na co já chci, nějaký hadrák mne nebude limitovat svými "pravidly".

jajas ( 10. prosince 2022 08:57 )

Já vnímám diskusi jako reakci všech diskutujících na jednotlivé příspěvky, a to nejen na ty, které jsou někomu konkrétnímu "určeny". Nereagovat na jiný příspěvek je "tvoje pravidlo". Neplatí, smiř se s tím.....

jajas ( 10. prosince 2022 07:36 )

Evidentně ti tvůj přemoudřelý mozek nesepl, když jsi četl můj příspěvek. O zadku to totiž není, což bude asi pro tebe překvapení......Ale vysvětlovat ti to nebudu, je to asi zbytečné.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa