Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Poslanci „upekli“ nový rozpočet se sekyrou 295 miliard. Babiš se omluvil a pekl vánočky

Aktualizováno -
30. listopadu 2022
17:45
Autor: ČTK, simao - 
30. listopadu 2022
06:54

Sněmovna dnes hlasy poslanců vládní koalice schválila státní rozpočet na příští rok. Jeho schodek má klesnout na 295 miliard korun proti letošnímu schválenému schodku 375 miliard korun. Poslanci při hlasování o pozměňovacích návrzích schválili pouze koaliční návrhy na přesun peněz v celkovém objemu zhruba dvou miliard korun. Přidali mimo jiné 1,1 miliardy korun do školství na platy asistentů pedagogů. Opozice se svými návrhy změn v rozpočtu neuspěla.

Pro rozpočet hlasovalo všech 96 přítomných poslanců stran vládní koalice. Poslanci opozičních hnutí ANO a SPD hlasovali proti. Schválený rozpočet nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman. Senát se schvalováním rozpočtu nezabývá.

Vláda za své priority označila podporu obyvatel v souvislosti s růstem cen a energetickou krizí a také pokrytí výdajů souvisejících s válečným konfliktem na Ukrajině.

Stanjura varoval před návrhy na změny

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) upozorňoval na to, že řada pozměňovacích návrhů chce brát peníze z vládní rozpočtové rezervy. Tato rezerva však nesmí klesnout pod zákonem stanovenou mez 0,3 procenta celkových plánovaných výdajů, což je zhruba 6,7 miliardy. Návrhy snižující rezervu pod tuto hranici by byly nehlasovatelné.

Vláda se návrhem rozpočtu snaží využít všechny dostupné možnosti pomoci českým občanům a firmám v mimořádné situaci, uvedl premiér Fiala (ODS). Uvedl také, že sice není ideální, ale je přijatelný a realistický.

Schillerová: Sliby jako pára nad hrncem

„Sliby, jak bude vláda rozpočtově odpovědná, jak bude snižovat dluh, jak bude digitalizovat, snižovat počty úředníků, se po roce od zvolení vládní pětikoalice rozplynuly jako pára nad hrncem. Rozpočet pro rok 2023 je toho jednoznačným příkladem,“ prohlásila šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová (ANO).

„Již dnes je zcela zřejmé, že budou chybět prostředky v každé oblasti,“ soudí exministryně financí.

Rozpočet je na hranici legálnosti,“ řekla ve své kritice Schillerová s odkazem na to, že odhady výnosů nové daně a odvodů podle ní „stojí na vodě“.

Kritizovala nově zaváděnou daň z neočekávaných zisků i odvody z nadměrných příjmů za prodej elektřiny. Vláda podle ní hodila přes palubu kraje i obce, když se s nimi odmítla dělit o výnosy z nově zavedené daně.

Šéf ANO, opoziční lídr a prezidentský kandidát Andrej Babiš ve Sněmovně při schvalování rozpočtu chyběl - v Průhonicích pekl namísto toho vánočky.

Řada lží, kontroval ministr financí

„Kdybych měl vyvracet každou lež, tak se dnes k hlasování (o návrhu státního rozpočtu na příští rok) nedostaneme,“ komentoval Stanjura některé výroky opozičních politiků.

Základní rozpočtové ukazatele, tedy zejména výši příjmů 1,93 bilionu korun, výdajů 2,22 bilionu korun a schodku, dolní komora schválila v úvodním kole. Tyto parametry už není možné měnit.

Fiala: Realistický rozpočet

„Ten rozpočet určitě není to, co bychom si jako členové vlády v ideálních časech přáli, ale je to realistický rozpočet, rozpočet, který nám umožní vyrovnat se s krizemi, kterým čelíme, a v tomto smyslu je to rozpočet vrcholně odpovědný,“ prohlásil před poslanci premiér Fiala.

Připomněl, že Česko se nachází v nejsložitější situaci ve své moderní historii, a je podle něho přirozené, že státní rozpočet na rok 2023 tomu odpovídá. Ujistil, že vláda pracuje na změnách, které zjednoduší chod státu, a hledá cesty, jak co nejlépe ušetřit peníze.

Čeká se už jen na Zemanův podpis

Rozpočet dostane po sněmovním schválení k podpisu prezident Miloš Zeman. Senát se rozpočtovými záležitostmi nezabývá.

Sněmovna po návrhu státního rozpočtu projedná také související rozpočty státních fondů. Jde o fondy dopravní infrastruktury, životního prostředí, podpory investic a o zemědělský a intervenční fond. Patří k nim také fond kinematografie, schvalování jeho rozpočtu se plánuje v pátek.

1,1 miliardy na platy asistentů pedagogů

Schválený pozměňovací návrh, který přidává 1,1 miliardy na platy asistentů pedagogů, předložila skupina koaličních poslanců, mezi nimiž je například lidovec Marek Výborný nebo ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Se stejným návrhem přišly i poslankyně opozičního ANO Margita Balaštíková a Jana Berkovcová. O jejich návrhu ale už Sněmovna nehlasovala.

Sněmovna schválila i návrh místopředsedkyně Sněmovny Věry Kovářové (STAN), která s dalšími koaličními poslanci navrhla přidat 39 milionů korun na provoz potravinových bank. V dalším schváleném návrhu předloženém s dalšími koaličními poslanci přidala 40 milionů na bezplatné školní obědy dětem.

Z opozičních návrhů například neuspěl návrh místopředsedy Sněmovny Karla Havlíčka (ANO) přidat 30,7 miliardy korun Státnímu fondu dopravní infrastruktury.

 

Video  Ministr Stanjura v Epicentru: Daně nezvýšíme, ale...  - Vera Renovica
Video se připravuje ...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

anna1234 ( 2. prosince 2022 15:02 )

.. předpokládám, že tohle řešení bys akceptoval ať by byl v opozici kdokoli

jajas ( 2. prosince 2022 13:00 )

Ano, mohlo by to být řešení...opozice by při schvalování zákonů ani nemusela být přítomna, sna ze pát jedinců, aby se neřeklo, obvzláště tato nynější opozice, která stejně nemá šanci nic změnit a vládní partička co si usmyslí, to si schválí....bylo by to i pro vládu rychlejší a ani oni by tam nemuseli sedět dlouho....no neber to za ty peníze!

jajas ( 2. prosince 2022 12:57 )

Chybu? Snad jen, že asi netušili, co slibovali, protože podle toho moc nejedou. Hlavně se mi líbí ten začátek, jak je čas spojit "zku­šenos­ti".­..ne­tuším, kde tam mají někoho zkušeného...na Stanjuru to moc nevypadá, Jurečka i Rakušan s Válkem také plácají co chvíli něco jiného....plavou v tom jako moucha v pivu, no ale hlavně se spojili a dávají Česko dohromady....takže fajn! f7g7s: citoval Babiše, který to řekl jednoduše....ale SPOLU o tom napsalo elaborát....

roxin ( 2. prosince 2022 08:39 )

milan59 přesně tak, nikdo jiný nevadí i kdyby tam neseděl vůbec, jen Babiše hlídají a když se o něm ví vše tak aspoň malé prkotiny pomohou. Babiš skončit nemůže udržuje koalici ve formě čím by se pak zabývala už 9 let mají v programu ANTIBABIŠE, třeba by potom skončil i ten směšný pětispolek.

milan59 ( 2. prosince 2022 07:36 )

A Senátor Čuba,který byl na nemocenské půl roku a bral svůj skromný senátorský plat to vám nevadilo ?? Nojo to vlastně nebyl pan Babiš.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa