Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Minimální mzda vzroste od ledna o 1100 Kč? Jurečkův resort přišel s novým návrhem

Autor: ČTK, inf - 
29. listopadu 2022
21:29

Všechny zaručené mzdy by se od ledna nemusely s minimální mzdou zvednout. Z osmi stanovených částek by rostly jen dvě, zbývajících šest by se nezměnilo. Minimální mzda by pak mohla od ledna vzrůst o 1100 korun na 17 300 korun. Vyplývá to z pracovního návrhu ministerstva práce, který má ČTK k dispozici. Záměr mají posoudit odbory a zaměstnavatelé. Svaz průmyslu a dopravy oddělení minimální a zaručené mzdy vítá, nejnižší výdělek by ale zvedal nejvýše o 1000 korun.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) před nedávnem ČTK řekl, že by minimální mzda měla odpovídat 41 procentům průměrné mzdy. Podle dřívějších propočtů navýšení vycházelo zhruba na 350 korun.

Jurečka menší přidání zdůvodňoval tím, že s nejnižším výdělkem musí zaměstnavatelé zvedat právě i zaručené mzdy, které se vyplácejí v osmi výších podle náročnosti, odpovědnosti a odbornosti a pohybují se od minimální mzdy do jejího dvojnásobku. Navýšení se tak musí nastavit obezřetně, aby na to firmy měly, zmínil ministr. Dodal, že prioritou je pro něj udržet nízkou nezaměstnanost.

V pracovním materiálu teď ministerstvo navrhuje zvýšit minimální mzdu od ledna o 1100 korun na 17 300 korun. Podle resortu to odpovídá 41 procentům předvídané průměrné mzdy pro příští rok, jež by mohla dosáhnout zhruba 42 150 korun. V podkladech k nařízení o zvýšení důchodů Jurečkovo ministerstvo počítalo pro příští rok s průměrnou mzdou 40 324 korun. Pokud by se z ní minimální výdělek rovnal 41 procentům, navýšení by odpovídalo asi 330 korunám.

Podle návrhu by se nezvedalo všech osm stupňů zaručené mzdy, ale upravila by se jen spodní a horní částka. Podle zákoníku práce nesmí být nejnižší zaručená mzda nižší než minimální mzda a nejvyšší má činit alespoň dvojnásobek minimálního výdělku. Resort v podkladu uvedl, že v jeho návrhu je „minimalisticky vyhověno“ ustanovení zákoníku a plán zachovat letošní částky u šesti stupňů zaručené mzdy je s kodexem v souladu.

Svaz průmyslu a dopravy souhlasí

Svaz průmyslu a dopravy se záměrem ministerstva souhlasí. Minimální mzdu by ale zvedl nejvýše o 850 až 1000 korun. Podle něj by to více odpovídalo očekávanému růstu průměrné mzdy.

„Souhlasíme s oddělením minimální mzdy od zaručené mzdy tak, jak uvádí návrh ministerstva práce. Za zaměstnavatele ale dlouhodobě navrhujeme, aby růst minimální mzdy kopíroval tempo růstu průměrné mzdy,“ uvedla ředitelka zaměstnavatelské sekce svazu Dagmar Kužvartová.

Středula: Je to pořád málo

Odboráři požadovali kvůli inflaci navýšení minimální mzdy o 2000 korun, a to ještě letos.

„Návrh na zvýšení minimální mzdy o 1100 korun vítám, ale je to pořád málo, mělo by to být minimálně o 2000. A současné úvahy vlády o oddělení minimální mzdy od zaručené úrovně mezd jsou neakceptovatelné,“ uvedl předák ČMKOS a prezidentský kandidát Josef Středula. O růstu minimální mzdy debatovala i tripartita. Na navýšení se neshodla.

Video  Jaká bude minimální mzda v roce 2023? Jak jsou na tom sousední země?  - Videohub
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jajas ( 30. listopadu 2022 09:04 )

Jsou dvě možnosti....A) buď nám lžou, že prachy nejsou a nebo v rozpočtu plavou a netuší, která bije. Jinak si to neumím vysvětlit....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa