Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pětikoalice přehlasovala Zemanovo veto a ruší omezení počtu náměstků. Havlíček tasil „milenky“

Aktualizováno -
29. listopadu 2022
17:04
Autor: ČTK, lig - 
29. listopadu 2022
16:39

Funkce odborných náměstků na ministerstvech od ledna zaniknou a zruší se také omezení v počtu náměstků členů vlády. Koaliční novelu služebního zákona dnes stvrdila Sněmovna, když vládní většinou přehlasovala veto prezidenta Miloše Zemana. Opoziční poslanci opět mluvili v souvislosti s předlohou o vzniku „trafik“ pro zástupce stran koalice. Obdobný argument vznesl také Zeman. Předseda klubu ODS Marek Benda za předkladatele ale řekl, že se po lednu nakonec ukáže, že počet náměstků bude nižší než za předchozích vlád.

Zeman vyjádřil ve zdůvodnění veta pochyby o tom, nakolik je novela v souladu s požadavkem depolitizace a profesionalizace státní správy. Stejně jako v minulosti kritizoval úpravu politických náměstků.

Benda uvedl, že s ohledem na dřívější Zemanovy postoje ke služebnímu zákonu jeho stanovisku rozumí. Šéf poslanců ODS ale trvá na tom, že profesionalizace a depolitizace má jít po úroveň vrchních ředitelů sekcí a náměstky si má přivádět nový ministr, s nímž mají také odcházet.

Předloha předpokládá také další změny ve státní službě. Týkají se například zavedení funkčního období pro vedoucí úředníky a zrychlení výběrových řízení na obsazení míst ve státní správě.

Prezidentovo stanovisko dolní komora přehlasovala hlasy všech 103 přítomných poslanců vládního tábora, potřeba bylo nejméně 101 poslaneckých hlasů.

„Fialova vládní pětikoalice si chce udělat nové politické trafiky za veřejné stovky milionů korun ročně pro představitele jejich politických stran,“ prohlásil šéf SPD Tomio Okamura.

Havlíček: Kamarádi i milenky mohou být náměstky

Podle bývalého vicepremiéra Karla Havlíčka (ANO) budou mít všichni „kamarádi, kamarádky, milenci, milenky“ ideální příležitost nastoupit na vysněné pozice ministerských náměstků. Problém je v tom, že symbolicky v době, kdy koalice říká, že se má šetřit, si sama užívá, uvedl.

Sněmovní diskusi provázela i pře Okamury s předsedkyní Sněmovny a TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou. Okamura ji obvinil z toho, že je asociální člověk, když posílá lidi kvůli vysokým zálohám na energie pro sociální dávky.

Pekarová Adamová označila jeho vyjádření za „klasický teatrální výstup“, Okamura podle ní jen zasévá strach. Předsedkyně dolní komory se ze spolustraníků zastal například šéf klubu TOP 09 Jan Jakob, podle kterého se lídr SPD chová „jako hulvát“. Okamura zase tvrdil, že hájí „zoufalé občany“.

Video  Epicentrum: Vít Rakušan o prvním roce vlády, válce i migrační krizi  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

hejhej ( 2. prosince 2022 10:34 )

jajas:

hejhej ( 2. prosince 2022 10:34 )

Neschopní ministři této vlády se obklopují stejně neschopnými náměstky a poradci - vytvářejí trafiky, proto to u nás takhle vypadá.
Už, aby ten neschopný slepence skončil.

dynaty ( 30. listopadu 2022 20:30 )

dynaty ( 30. listopadu 2022 20:29 )

plno věcí, ale to ty nepochopíš

dynaty ( 30. listopadu 2022 20:28 )

celý ty, tak už padej spinkat ať zítra nejsi unavený,

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa