Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Válek o nadstandardech: Do zdravotnictví by připojištění přineslo miliardy

Autor: ČTK - 
22. listopadu 2022
17:00

 Dobrovolné připojištění ke zdravotnímu pojištění, které má současná vláda v programovém prohlášení a na kterém bude pracovat, by mohlo přinést podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) k současným asi 300 miliardám korun vybraným na pojistném zhruba tři až pět procent navíc. Odpověděl to dnes na dotaz ČTK. Veřejné zdravotní pojištění v letošním roce hospodaří se 430 miliardami korun, pojišťovny využívají i rezervy z předchozích let.

Odhady zdravotních pojišťoven jsou podle něj nižší, ředitel VZP Zdeněk Kabátek podle Válka odhaduje, že dobrovolné připojištění přinese 1,5 až dvě procenta navíc. „Odhady se samozřejmě liší, záleží na rozsahu připojištění,“ uvedl ministr. Půjde tak podle něj o další zdroj financování veřejného zdravotního pojištění, který přinese více peněz na lepší péči pro všechny.

„Bude zachována vysoká kvalita zdravotní péče pro všechny občany bez ohledu na to, v jaké jsou sociální a ekonomické situaci,“ řekl premiér Petr Fiala (ODS), který dnes pokračoval v bilančních návštěvách ministerstev na ministerstvu zdravotnictví. V žádném případě podle něj nepůjde o rozdílnou kvalitu zdravotní péče, což ani ze zákona není možné. Připojištění se bude týkat péče, která nyní hrazená není.

Podobná možnost je podle Válka ve většině západních evropských zemí. „Vždycky to vede k tomu, že z toho mají výhody ti, kteří mají zájem pečovat o své zdraví a být aktivní. Klíčové je, že peníze pořád musí zůstávat v systému a nesmí být ze systému vyváděny jinam,“ dodal ministr.

Do veřejného zdravotního pojištění přicházejí peníze vybrané od zaměstnavatelů a zaměstnanců na pojistném odvodu ze mzdy, platby osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) a platby státu za takzvané státní pojištěnce. Těch je zhruba 5,9 milionu, jsou to děti, senioři, nezaměstnaní nebo vězni. Letos za ně odvádí stát 1878 korun měsíčně, příští rok to bude o 111 korun víc. Podle Válka to přinese asi o 20 až 30 miliard korun víc.

Od roku 2024 pak bude nastavená automatická valorizace navázaná na reálný vývoj ekonomiky. Bude se vypočítávat podobně jako důchody podle vyměřovacího základu, tedy minimální částky stanovené pro odvod pojistného OSVČ, zvýšeného o inflaci a jednu polovinu růstu reálné mzdy. V roce 2024 by tak stát odváděl asi 146 miliard korun, letos dává zhruba o 20 miliard méně.

Video  Očkování zachraňuje životy! vzkázal Válek v Blesku. Hrozí další lockdowny a povinné roušky?  - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jaryn19 ( 23. listopadu 2022 19:47 )

lepší nebo rychlejší operaci si připlatit nemůžete, ale známostí nebo úplatkem se k ní dostanete

Jirik-ta ( 23. listopadu 2022 17:27 )

😘💖

frnta konew ( 23. listopadu 2022 17:22 )

Uplácení doktorů fungovalo vždy, to nění žádná novinka.

frnta konew ( 23. listopadu 2022 17:21 )

Válku, strč si to do (_I_) a když ti zbyde místo, tak si tam vraž ještě vakcínu na Covid!!!

dynaty ( 23. listopadu 2022 13:59 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa