Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman udělil milost šamanovi a jeho ženě: Manželé podávali na rituálech drogový nápoj

Aktualizováno -
23. listopadu 2022
16:33
Autor: ČTK, simao - 
18. listopadu 2022
10:37

Prezident Miloš Zeman udělil milosti třem odsouzeným za nelegální obchody s psychotropním nápojem ayahuasca. Vyplývá to ze sdělení Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka. Osmileté tresty vězení v případu dostali polští manželé Jaroslaw a Karolina Kordysovi, s podmínkou od soudu odešel Petr Kanawka, který se podílel na dovozu nápoje ayahuasca z odvaru z lián. Už dříve o záměru hvy státu informoval ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). O milost pro manžele dříve Zemana požádal předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

„Prezident republiky prominul omilostněným manželům nevykonané zbytky nepodmíněných trestů odnětí svobody, tresty vyhoštění z území České republiky na dobu neurčitou a tresty propadnutí věci. Třetímu omilostněnému prominul podmíněný trest odnětí svobody a trest vyhoštění z území České republiky na dobu tří let,“ uvedl Ovčáček.

Zeman podle mluvčího vzal při svém rozhodnutí v úvahu především nepřiměřenou výši trestů, která neodpovídá míře společenské nebezpečnosti omilostněných skutků. „Přihlédl rovněž k řadě doporučení od různých osobností,“ doplnil mluvčí.

„U omilostněného muže, který část trestu již vykonal, je přiloženo kladné hodnocení z výkonu trestu, u omilostněné ženy je přiloženo kladné hodnocení příslušné Probační a mediační služby a jejího současného zaměstnavatele,“ uvedl mluvčí. Podnět k posouzení žádosti o milost podle něj Zemanovi předložil ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). O milost pro manžele dříve prezidenta požádal předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Milost avizoval Blažek

O udělení milosti s prezidentem už dříve mluvil ministr spravedlnosti. „S panem prezidentem Zemanem jsme projednali případ manželů Kordysových. Pan prezident mi sdělil, že mému návrhu na omilostnění obou vyhoví. Děkuji Miloši Zemanovi za moudré a lidské stanovisko,“ napsal ministr spravedlnosti Blažek.

Olomoucký vrchní soud uložil manželům v polovině října osm let vězení za nelegální obchody s psychotropním nápojem podle starého receptu peruánských šamanů.

Zeman tak udělí 22. a 23. milost. V druhém funkčním období jich bude 14.

O snížení či prominutí trestu polskému páru žádal Zemana dopisem i předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Michálek v dopisu poukázal na to, že trest neodpovídá společenské nebezpečnosti činnosti manželů. „Považuji trest osmi let vězení za provozování této činnosti, kterou nikomu neublížili, za zcela nepřiměřený. V zemi, kde korupčníci odcházejí od soudu v lepším případě s pokutou a pachatelé znásilnění často vyváznou s podmínkou, je tato nespravedlnost do očí bijící,“ uvedl Michálek.

Vrchní soud zvýšil trest obžalované, kterou původně ostravský krajský soud poslal do vězení na 5,5 roku. Jejímu muži naopak trest o půl roku snížil. Třetímu obžalovanému Petru Kanawkovi, který se podílel na dovozu nápoje ayahuasca z odvaru z lián, který je v Česku na rozdíl od Peru na seznamu drog, soud potvrdil podmíněný trest. Všechny tři soud z ČR vyhostil.

Nápoj podávali na rituálech

Trojice si podle obžaloby od roku 2015 do předloňského října nechávala z Peru posílat koncentrát nápoje ayahuasca, který obsahuje v Česku zakázanou halucinogenní látku DMT. Nápoj využívají údajně už 5000 let k rituálním účelům šamani v peruánské džungli.

Převážně v Česku pak obžalovaní pořádali pro zahraniční klientelu rituály, při kterých jim nápoj s drogou podávali. Do Česka podle soudu postupně dostali přes 200 kilogramů koncentrátu, ze kterého naředěním získali asi 300 litrů nápoje.

Mění smyslové vnímání a zesiluje emoce

Rovněž podle národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila byl trest pro manžele exemplární a český přístup k podobným kauzám by se měl přehodnotit. Vobořil i další experti na protidrogovou politiku prosazují dekriminalizaci užívání.

Ayahuascu lze podle odborníků považovat za psychedelikum. Mění smyslové vnímání, vnímání času i myšlení a zesiluje emoční prožívání. Nápoj se připravuje z liány banisteriopsis caapi, používají ho amazonští domorodci. Ve 20. století vznikly církve užívající ayahuascu jako svátost.

Michálek děkuje Zemanovi

„Prezident se v reakci na žádost, kterou jsem mu zaslal, o níž jsem jednal i s ministrem spravedlnosti, rozhodl omilostnit šamany odsouzené za rituály s ayahuaskou. Děkuji za toto rozhodnutí. Věřím, že časem změníme trestní politiku, aby soudce nenutila k nespravedlivým rozsudkům,“ reagoval na twitteru Pirát Michálek.

Také předseda Pirátů Ivan Bartoš poznamenal, že je důležité změnit zákony drakonicky trestající věci s minimální či žádnou společenskou nebezpečností, zatímco za brutální činy jsou tresty často mírné.

Zeman už před prezidentskými volbami v roce 2013 řekl, že milosti bude dávat jen ve striktně omezeném okruhu humanitárních případů. Jako podmínky si stanovil to, že pachatel nesmí mít na svědomí závažný trestný čin, musí mít závažné zdravotní problémy a zajištěné rodinné zázemí. Tyto zásady několikrát nesplnil, omilostnil například doživotně odsouzeného dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka.

Video  Proslov prezidenta Zemana před předáváním státních vyznamenání  - Blesk TV
Video se připravuje ...

jajas ( 20. listopadu 2022 17:26 )

Takže se přimluvili "kámoši" Piráti! Evidentně s nimi mají stejné "koníčky"!

amgal ( 20. listopadu 2022 09:15 )

A ty miliony , co vytahali z lidí jim zůstanou? Pěkná spravedlnost,sebrat a šupem vyhostit zpátky do Polska.

maxpax ( 19. listopadu 2022 13:21 )

Pokud se někomu zdá, že 8 let za drogy je moc, když za vraždu je 5, pak by se měly zvednout tresty za vraždy a zabití. Nikoliv omilostňovat ty, co kupčí s psychikou druhých. Prodávali to za 1500, vydělali si prý přes 10 milionů.

Pollo ( 18. listopadu 2022 19:31 )

Jestli je u nás DMT zakázaná látka, nevím, co dnes furt všichni řeší. Ať změní zákon a mají po starostech.

horaIysa ( 18. listopadu 2022 12:42 )

Alibabo, do slotu by feťák nenacpal ani jointa. Zkus to znova. To slovo, které asi myslíš, obsahuje písmenko q. Jinak s tebou souhlasím a prezidentovo počínání si vysvětluji tak, že zřejmě v době rozhodování okusil onen kouzelný nápoj, který manželé aplikovali svým zákazníkům.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa