Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sněmovna přehlasovala Zemanovo veto rozpočtu. A označila Putinův režim za teroristický

Aktualizováno -
15. listopadu 2022
19:15
Autor: ČTK, vja - 
15. listopadu 2022
07:00

Poslanecká sněmovna přehlasovala veta prezidenta Miloše Zemana ke státnímu rozpočtu. Novela zvyšuje schválený schodek rozpočtu o 95 miliard na 375 miliard korun. Prezident ji poslancům vrátil a zdůvodnil to tím, že rozpočet počítá s nižšími příjmy, než by mohly být. Úprava prošla 103 hlasy, proti byli jen poslanci ANO a SPD. Dva poslanci ANO se sdrželi hlasování. Na závěr dne Sněmovna také označila současný ruský režim za teroristický.

„Nikde dopředu jsem neavizoval, že bych čekal dlouhé jednání, protože je to veto. Není tam žádná nová skutečnost, nic co bychom si nediskutovali, ať už jako podporu nebo argumenty proti novele,“ řekl po hlasování ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Nadšení neskrývá šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). „Dobrá zpráva mimo jiné pro organizace působící ve školství a sociální oblasti. Nemusí se obávat, že by měly nedostatek financí na svou činnost,“ napsala na twitteru.

Prezident Zeman argumentuje tím, že zrušením tzv. superhrubé mzdy v roce 2020 vznikl výpadek příjmů státního rozpočtu 90 miliard korun. Přitom se podle něj předpokládalo, že se sazba daně vrátí na původní úroveň. To se ale nestalo.

Někteří koaliční politici prezidentovy argumenty pro veto rozpočtové novely zpochybnili. Za vetem spíše vidí sněmovní rozhodnutí o snížení rozpočtu prezidentské kanceláře o 30 milionů korun na lesní hospodářství kvůli pravomocnému odsouzení končícího šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka za ovlivňování zakázky a milosti, kterou mu Zeman udělil.

Michálek: Záškodnický čin Zemana

Na tiskové konferenci před jednáním to připomenuli Piráti. „Skutečný důvod bude spočívat v tom, že jsme prezidentovi osekali rozpočet, je to myslím takový záškodnický čin na efekt,“ uvedl šéf sněmovního klubu Pirátů Jakub Michálek.

Michálek také řekl, že vláda nemůže počítat s dostatečnými příjmy a to, co dělá, dělá na dluh kvůli zrušení superhrubé mzdy v minulém volebním období hlasy ANO, ODS a SPD. To zmínil i šéf rozpočtového výboru Josef Bernard (STAN). „Zrušení superhrubé mzdy byla hloupost, měl se o to zajímat prezident tehdy,“ uvedl s tím, že na změny v aktualizaci rozpočtu už není v listopadu čas, na peníze čekají hlavně organizace pracující v sociální oblasti.

Sněmovna schválila zrušení superhrubé mzdy na konci roku 2020 na návrh premiéra Andreje Babiše (ANO). Podpořily to opoziční ODS a hnutí SPD. Nově platí sazby daně z příjmů z hrubé mzdy 15 a 23 procent. Zeman tehdy zvažoval, že daňový balíček bude vetovat. Babiš mu slíbil, že zákon bude po dvou letech změněn.

Prezident požadoval, aby omezení změn na dva roky bylo obsaženo přímo v zákoně. Podle tehdejší ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) to nebylo legislativně proveditelné.

Teroristické metody Ruska

I situaci na Ukrajině se dnes poslanci věnovali. Poslanecká sněmovna „označuje v souladu s rezolucí Parlamentního shromáždění Rady Evropy současný ruský režim za teroristický“, stojí v jednom z bodů usnesení. Útoky na civilisty a energetickou infrastrukturu jsou podle dolní komory zjevnou snahou o dosažení politických cílů zastrašením lidí a odpovídají teroristickým metodám.

Za takzvanými referendy, které Rusko vyvolalo v Doněcké, Luhanské, Chersonské a Záporožské oblasti, vidí Sněmovna legitimizování ruské agrese a anexe ukrajinského území.

Video  Ptám se, pane premiére - Daně, rozpočet, energetická krize  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

marais ( 16. listopadu 2022 10:00 )

Vláda zadlužuje Česko a ještě se naváží do Ruska? Vždyť za tu anarchii na Ukrajině si můžou majdanisté sami a ještě zatáhli celou Evropu do energetické krize. Proč nejvíc rozdáváme UA my ?

roxin ( 16. listopadu 2022 03:16 )

Zelený má pravdu a půjde dál, myslel si pětispolek že tu podporu bude tolerovat? Nejen že máme ukrajinského "premiéra" ale máme i "vládu" která nás VĚDOMĚ ZATAHUJE DO KONFLIKTU S PUTINEM!!!

frantacizek ( 15. listopadu 2022 21:50 )

Šéf státní pokladny Zbyněk Stanjura (ODS) sestaví pracovní skupinu pro státní rozpočet, která záměry posoudí. V letech 2024 i 2025 plánuje snížit schodek o jedno procento HDP, tedy o 70 miliard korun.

„Půjdeme po velkých položkách, přineseme široký návrh na zrušení daňových výjimek. Změny zákonů předložíme do května příštího roku,“ řekl Stanjura.

no tak tam vidím rezervy i já - v dańových výjimkách.. psal jsem.

jdi-se-bodnout ( 15. listopadu 2022 20:32 )

Putin už začal bombardovat Polsko.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa