Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

„Čeká nás celkem normální zima.“ Zásobníky plynu v ČR jsou naplněny z 99 procent, prozradil Síkela

Aktualizováno -
10. listopadu 2022
11:20
Autor: Mii, ČTK, swp - 
10. listopadu 2022
08:24

Zima se kvapem blíží, podle pranostiky by už v pátek na svatého Martina mohl přijít sníh. S klesajícími teplotami se ale zvyšuje potřeba topení a plynu letos kvůli válce na Ukrajině není mnoho. Česko je ale podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) připravené a vedle toho, že máme zásobníky plné na 99 %, tak podle ministra i pilně šetříme. Poznamenal, že nás nejspíše čeká i normální zima, jenom možná budeme méně topit a kvůli inflaci méně nakupovat. A zmínil, že přípravy na další zimu začnou už po konci té, která je pomyslně za rohem. 

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela informoval o tom, že máme nyní zásobníky plné na 99 %, celkem máme pro Česko připraveno 3 330 000 000 kubíků. „Hledali jsme do archívu a nenašli jsme den, kdy by v republice byly zásoby vyšší, jestli to bude pokračovat, nebudeme mít kam plnit,“ podotkl s nadšením ministr.

Čeká nás normální zima, věří Síkela

„Čeká nás normální zima, možná budeme míň topit a kvůli inflaci budeme nakupovat méně dárků pod stromeček a stromy na zahradě svítit nebudou, což bude možná dobře, ale zdá se, že jsme na tuto zimu připraveni nejlépe, jak jsme mohli,“ uvedl také Síkela s tím, že se ale budeme muset brzy připravovat i na zimu příští. „Je důležité, kolik plynu nám v zásobnících zůstane,“ dodal. Našim cílem je podle šéfa průmyslu a obchodu, abychom za zimu měli o 15 % menší spotřebu. 

Stav zásob plynu v ČR 2022 Stav zásob plynu v ČR 2022 | Tisková konference MPO/Reprofoto youtube

Spotřeba plynu v Česku letos v říjnu ve srovnání s průměrem z posledních tří let klesla o 27,8 procenta. Je to téměř 200 milionů metrů krychlových plynu. Zásoby plynu v zásobnících během uplynulého měsíce naopak vzrostly o téměř 300 milionů metrů krychlových, uvedl už začátkem listopadu Síkela.

„Někteří řeknou, že nám pomáhá teplé počasí, ano, to pomáhá, ale podařilo se nám pouze za říjen a první týden ušetřit 200 milionů kubíků,“ zopakoval ministr na čtvrteční tiskové konferenci. 

Česká republika od září získává plyn z LNG terminálu v nizozemském přístavu Eemshaven, ve kterém má pronajatý prostor pro tři miliardy metrů krychlových plynu. Česko má zároveň zájem o podíl ve vznikajících německých LNG terminálech, o čemž jedná s Německem.

„Od začátku září by to ČR neměl proudit žádný ruský plyn, protože většina dodávek je z Norska nebo kapalný plyn z různých provincíí,“ uvedl na tiskové konferenci Síkela. Ten mluvil i o cenách plynu, uvedl, že klesají, a to na 100 euro za megawatthodinu, což je sice pořád vysoké, jak dodal ministr, ale připomenul, že ceny byly i na trojnásobných hodnotách. 

Video  Síkela: Zásobníky plynu v Česku jsou plné z 99 procent  - ČTK
Video se připravuje ...

Jaryn19 ( 11. listopadu 2022 22:36 )

tam padají hlavy, ale ANO si drží Faltýnka stále....

naidka ( 11. listopadu 2022 16:29 )

Na fotce Síkela vyhlíží normální zimu. A jestli bude nenormální - a lidi mu budou z německých zásobníků odčerpávat moc plynu - běda jí.

Josef Webr ( 11. listopadu 2022 13:05 )

Zima bude normální,to se Síkelou je to na pováženou.

hejhej ( 11. listopadu 2022 11:48 )

Anifre:
Svoboda slova a demkracie v ČR podle nejloupější vlády, jaká kdy tady byla.
Když nadávají na prezidenta, tak se diskuze nemaže.

Jirik-ta ( 11. listopadu 2022 06:16 )

Zelená ideologie EU je nadevše a Ruskej blb má velký zásoby nerostného bohatství. To jak jsme od nich nakupovaly energie do nedávna, to už se asi si nevrátí. Jó demokracie. 😍🧣👘✌
Dialog 21: Ekonomka Ing. Markéta Šichtařová hostem pořadu Karla Janečka (youtube)

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa