Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Lipavský se přel s Vondráčkem o jednání s Rusy i „ruské šváby“: „Putinův režim se chová odporně“

Aktualizováno -
6. listopadu 2022
12:54
Autor: simao, swp - 
6. listopadu 2022
12:14

Jan Lipavský (Piráti) a Radek Vondráček (ANO) se v nedělním duelu v Partii Terezie Tománkové střetli o to, jak aktuálně přistupovat k Putinovu Rusku. Podle Lipavského je naprosto v pořádku, že sněmovní zahraniční výbor označil ruský režim za teroristický a na místě je příprava tribunálu, který posoudí ruskou agresi i válečné zločiny. Vondráček míní, že se málo mluví o otázkách příměří a míru. Podle něj je třeba jednat i s Rusy.

„Já jsem rád, že zahraniční výbor pojmenoval chování Ruska pravým jménem. Pokud někdo drony a raketami útočí na civilní, energetickou infrastrukturu, nebo např. na teplárny jenom proto, aby v nadcházející zimě se Ukrajině a jejím lidem dařilo hůře, aby třeba vytvářeli tlak, že budou noví váleční uprchlíci, kteří budou odcházet do Evropy, my to tady budeme muset řešit, tak to jsou prostě akty teroru. Zahraniční výbor to jasně pojmenoval, konec konců já jsem to za teroristické jednání také již označil,“ uvedl v Partii ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

U diplomatických styků však Lipavský upozornil, že je důležité mít s Ruskem byť ty nejzákladnější. „Byť s režimem, který se chová takto odporně,“ podotkl Lipavský.

Lipavský: Když Rusové dostanou na budku, dokáží ustoupit

„Určitě to, že se útočí na civilní cíle, které nemají vlastně s těmi vojenskými operacemi až tak nic společného, má opravdu za cíl oslabit ten stát jako celek. Já ale Rusům do hlavy nevidím, co je jejich cílem na jejich konci. Ale přece jenom terorismus jsme si zvykli označovat něco jiného,“ uvedl v Partii Radek Vondráček (ANO), někdejší předseda Sněmovny. Míní, že terorismem byly spíše označovány v minulosti politicky motivované akce proti civilnímu obyvatelstvu.

„Náplň pojmu terorismus se nám posouvá, hnutí ANO nebylo proti. Ale co s tím budeme dělat? Je to jen prázdná deklarace, nebo to bude mít nějaký dopad?“ uvedl Vondráček.

„Pokud někdo hodí raketu doprostřed křižovatky během ranní špičky nebo na dětské hřiště do parku uprostřed města, tak to nic jiného než prachsprostý terorismus není. A nejsou to omyly,“ upozornil Lipavský s tím, že podstatou terorismu je vyvolávat teror - děs a hrůzu. A o to jde i Rusům.

Podle Vondráčka je otázkou, zda otázka tribunálu je skutečně aktuální. Podle něj se řeší málo otázka mírového řešení. „Pořád se řeší tribunály, pořád se řeší eskalace konfliktu,“ podotkl. „Mně v těch vašich krocích a velkých gestech vždycky chybí to B,“ uvedl Vondráček. Podle něj neprobíhající dialog s Rusy je chybou.

„Jsme v situaci, kdy tam Rusko má své jednotky, mobilizuje další muže, posílá tam další rakety. Jak se chcete bavit o míru?“ kontroval Lipavský.

„Zároveň se ukazuje, když Rusové dostanou trošku na budku, dokáží ustoupit. Ustoupili od Kyjeva, ustoupili z Hadího ostrova. Oni tomu říkají, že dělají gesto dobré vůle, ale to nebylo žádné gesto dobré vůle, to byla vojenská porážka. Tvrdá vojenská porážka,“ podotkl ministr.

Vondráček: Snad nebudu za ruského švába...

Lipavský je rád, že je členem vlády, která podporuje Ukrajinu - a nedokáže si představit, že by to vláda nedělala. „Protože to je naše bezpečnost, vždyť oni mluví o tom, že půjdou do Pobaltí, na Polsko, na Moldavsko. To je blízko nám,“ pokračoval Lipavský. O míru se dá mluvit tehdy, když se Rusko stáhne z Ukrajiny, uzná vojenskou porážku a zaplatí za obrovské škody, které na Ukrajině napáchalo. Chystání případného tribunálu za předčasné Lipavský nepovažuje.

„Určitě to takhle Rusové neplánovali, to, co se teď děje. Nedaří se jim. Plus máme zprávy, že na jihu v Chersonské oblasti se ukrajinské armádě podařilo postoupit, osvobodit část. Je, nebo není, už teďka možná čas mluvit třeba aspoň o nějakém příměří?“ uvedl Vondráček tím, že v ČR „si to snad můžeme dovolit vést nějakou polemiku a že tím nebudu označen za ruského švába“.

Cesta tehdejšího předsedy Sněmovny Radka Vondráčka v roce 2018 do Ruska vzbudila emoce. Cesta tehdejšího předsedy Sněmovny Radka Vondráčka v roce 2018 do Ruska vzbudila emoce. | Facebook Radka Vondráčka

Cesty do Ruska nelituje

Jednat s Rusy se však podle Vondráčka musí např. na úrovni EU, nejde o úkol pro české politiky. Podle Vondráčka je nemyslitelné, aby někdo z českých představitelů jel do Moskvy. „Vy jste tam byl, nedávno,“ podotkl Lipavský. „To je dávno, to už jsou čtyři roky,“ reagoval Vondráček, který byl v Rusku v roce 2018.

Komunikovat v diplomacii se má i s těmi, se kterými nesouhlasíme, dodal. „Bavit se jenom s kamarády, to prostě není diplomacie,“ dodal Vondráček, který své ruské cesty ani zpětně nelituje a označil ji za „standardní výkon diplomacie“. „To byl jiný svět, to byla jiná planeta, to bylo ještě před Vrběticemi, tam si podávali kliky představitelé jiných zemí,“ dodal Vondráček a připomněl, že v minulosti letěl třeba i do Pekingu, kde zmínil za zásadní otázku lidských práv.

„Nebyl to jiný svět,“ oponoval Lipavský. Uvedl, že před únorovou ruskou vojenskou invazí na Ukrajinu se vedla dlouhá jednání, a Rusko navzdory tomu vede „nesmyslnou a krvavou válku“. Ministr soudí, že není nikdo, kdo by tuto válku oslavoval, Rusko však posílá na bojiště další vojáky a výzbroj. 

Lipavský: Ukrajina hájí své území. Má na to právo

„A dneska z vašich úst se tady ozývá volání po míru a po tom, aby se nějakým způsobem zastavily hranice, tam kde jsou,“ rýpl si Lipavský do Vondráčka. S tím politik z ANO nesouhlasil. „Pane kolego, ale to já jsem ani na vteřinu neřekl, že se to má zastavit, nevkládejte mi do úst něco, co jsem neřekl,“ odmítl ministrova slova.

„V rámci politického boje se z nás snažíte udělat ruské šváby jenom proto, že se snažíme o nějaký realismus a říkáme, že tam v prvé řadě umírají lidé a umírají tam každý den,“ postěžoval si Vondráček.

„(Ukrajinci) mají právo hájit své území, oni hájí své území,“ upozornil Lipavský a Vondáčkovy argumenty odmítl slovy: „Stavíte to na nerealistickém předpokladu, že když se nyní přestane bojovat, že to bude ve prospěch ČR. To není pravda.“ Podle něj je třeba ctít základní předpoklad, že se hranice v Evropě nemění silou.

Video  Fialova vláda v Kyjevě: Společné zasedání i setkání se Zelenským  - Úřad vlády ČR
Video se připravuje ...

pindal ( 24. listopadu 2022 21:21 )

Nemohli by jste mě také smazat?Už se vyjadřovat nebudu,zdá se mě to všechno divný.

pindal ( 8. listopadu 2022 18:52 )

Copak,tečou Ti nervy?

pindal ( 8. listopadu 2022 18:50 )

Omylem jsem ho přirovnal k milému,nevinnému zvířeti.

dynaty ( 8. listopadu 2022 00:01 )

dynaty ( 7. listopadu 2022 23:54 )

což je u tebe vyloučené

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa