Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lipavský v rozpáleném emirátu: Stát přímo od Kataru plyn nakupovat nebude

Aktualizováno -
27. října 2022
21:31
Autor: Jakub Kopřiva, swp - 
27. října 2022
14:27

Jednání o energetice, to byl jeden ze stěžejních bodů návštěvy ministra zahraničí Jana Lipavského (37, Piráti) v Kataru. Jak šéf české diplomacie prozradil, Česká republika napřímo od pouštního emirátu plyn nakupovat nebude.

Podle Lipavského se jednání netýkají letošní zimy, ale až té příští a přespříští. „S Katarem Česká republika energetické smlouvy uzavírat nebude. Od toho máme soukromé společnosti, které dodávají energetické suroviny na český trh,“ uvedl v Dauhá ministr. Podle něj je potřeba se s Katarem bavit o celkových evropských řešeních. „Není to o tom, že bych do Kataru přijížděl s tím, že mám přivést loď LNG, to je otázka byznysu, ale je potřeba vytvářet ten rámec a vzájemné porozumění, a tam si myslím, že jsme udělali významný pokrok,“ podotkl šéf Černínského paláce, který jednal s ministrem pro energetiku a také generálním ředitelem QatarEnergy v jedné osobě Sádem Šerídou Al Kábím. Vedle něj pak jednal i se svým katarským protějškem.

Zazněla i kritika

Jak Lipavský sám prozradil, že na jednáních zazněla i kritika. „Ta zaznívá dlouhodobě, že plány na ukončení vypouštění emisí CO2 nejsou realistické. Já jsem oponoval, že pokud chceme zabránit klimatické změně, musíme na tom pracovat a klást si ty cíle. Ta kritika není nová, ale je to něco, co na té schůzce znovu zaznělo. Samozřejmě po praktické stránce to na nás klade nějaké nároky a je dobré to slyšet i od jednoho z významných dodavatelů zemního plynu,“ vysvětloval ministr, který v Dauhá strávil dva dny.

Lidská práva

Někteří odborníci ale kritizují, že se sice Evropa a Česko s ní zbaví energetické závislosti na Rusku, ale tíhne k jinému autoritářskému režimu. Lipavský se ale podle svých slov dívá na věc pragmaticky.

„Pokud chceme zajistit energetické dodávky surovin do Evropy, ale i jiných materiálů, kovů, tak je musíme kupovat od toho, kdo nám je ochoten prodat. Co se týče, abychom mohli relevantněji zvedat lidskoprávní agendu, tak je potřeba o tom mluvit, a to děláme typicky v OSN… Na druhou stranu, pokud Evropa bude závislá na těchto dovozech, tak vlastně není úplně jiná cesta, než realizovat ty dodávky. A proto je důležité, aby si Evropa vybudovala vlastní nezávislost,“ dodal ministr.

Rozkopaný šampionát?

Už 20. listopadu startuje v malém pouštím emirátu mistrovství světa ve fotbale. Katařané se na akci vehementně připravují, a tak Dauhá připomíná jedno velké staveniště. Dělníci a těžká technika se prakticky nonstop snaží dokončit potřebné práce, aby vše před fotbalovým svátkem bylo funkční. A to v tropických teplotách vysoko přes 30 °C. „Pokrok je vidět skoro denně. Stačí se rozhlédnout po městě, není velké z hlediska plochy, ani ta země, stadiony jsou od sebe vzdáleny nanejvýš nižší desítky kilometrů, což klade obrovské náklady na infrastrukturu, ale Katařané pracují a nešetří,“ uvedl velvyslanec v Dauhá Petr Chalupecký.

I tak je ale před Katarem ještě hektický měsíc, vše ilustrují nedodělky na ulicích, kterých je ve městě spousta, jako rozkopané chodníky na několika místech. Pouštní emirát navíc čelil kritice kvůli podmínkám, ve kterých dělníci – ti jsou nejčastěji z Asie nebo Afriky – pracují. Dle britských médií zahynulo na stavbě stadionů v ropou přetékajícím emirátu za jedenáct let zhruba 6,5 tisíce (!) dělníků, další desítky tisíc byly zraněny.

Na Dauhá se pak kvůli špatným životním podmínkám dělníků snáší kritika. Té nebyla ušetřena ani FIFA za to, že dala katarskému režimu konáním šampionátu podporu. Fotbalová asociace proto slíbila založení odškodňovacího fondu, kde by mělo být 440 milionů dolarů (přes 10 miliard korun). „My jsme diskutovali otázku mistrovství světa a vlastně jsme se toho jen lehce dotkli. Na druhou stranu, uvědomme si, že Katar udělal poměrně – z pohledu tohoto regionu – významné kroky právě i z hlediska pracovního práva díky tomu, že se zde to mistrovství světa bude konat,“ podotkl Lipavský.

jajas ( 28. října 2022 14:40 )

A proč jel jednat o plynu ten budílín? Neměl tam jet spíš ministr průmyslu Síkela? I když ono je to vlastně úplně jedno, kdo z pětikolky o čem vyjednává, stejně jsou všichni marní.....

jajas ( 28. října 2022 12:00 )

Tak to nejsi sám! Než odjel, tak se mluvilo o spolupráci v zásobování plynu, teď přijel a plyn nebude a taky tam prý kvůli dodávkám plynu nejel.... Stále čekám na "hodnocení" této "výpravy" od profesora. Sice očekávám, že bude spokojený a tento "vejlet" vyhodnotí jako užitečný a úspěšný, ale strašně bych to chtěl od něj slyšet. No ale "ticho po pěšine"....tak teď nevím, jestli si vůbec profesor všiml, že tam ten budulín letěl...

jajas ( 28. října 2022 11:56 )

Přesně! Sedí na konci křesla na půl zadku. Je našponovaný a nejistý, nervózní a evidentně by nejraději zdrhl...

nespokojeny ( 28. října 2022 11:47 )

Dle obchodní strategie a pouček "sedí špatně". Z jeho posedu vychází bázlivost, nesoustředění, znak slabosti atd....

BobyNo1 ( 28. října 2022 05:14 )

Přestože jsem četl nejen nadpis, nedochází mi, proč to "naše" křivé ucho do toho demokratického a lidská práva dodržujícího emirátu vůbec cestovalo!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa