Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zmatky kolem „válečné daně“. Podle Jurečky bude platit i letos, Stanjura řekl něco jiného

Aktualizováno -
19. října 2022
16:31
Autor: ČTK, for, Mii - 
19. října 2022
10:01

Připravovaná daň z mimořádných zisků by měla platit i pro letošní rok. Dohodli se na tom v úterý večer lídři koaličních stran, řekl šéf vládních lidovců a vicepremiér Marian Jurečka. Neobává se toho, že by zavedení daně pro rok 2022 nebylo možné kvůli případné retroaktivitě. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) však po středečním jednání vlády uvedl, že vláda cestou platnosti i pro rok 2022 spíš nepůjde.

„Rozhodlo o tom jednání K5 (lídrů pětikoaličních stran). Předpokládám a věřím, že pokud takto postupují i jiné státy Evropské unie a pokud takto budeme postupovat i my, tak je to věc, která je samozřejmě dobře prokonzultovaná s právníky, kteří rozumějí problematice mnohem více než já. Pokud tito lidé řeknou ´ano, je možné to aplikovat´, tak já jsem připraven to v hlasování podpořit,“ řekl dnes novinářům o dani z mimořádných zisků za rok 2022 Jurečka.

„Shodli jsme se, že má smysl, aby windfall tax platila i pro tento rok, protože ty neočekávané příjmy jsou zcela evidentní i letos,“ řekl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob o jednání K5. Podle něj se při úterní debatě nerozhodlo, zda se platnost daně prodlouží na čtyři roky, nebo už se v roce 2025 nebude uplatňovat. „Je otázkou, jak legislativně bude ta včerejší dohoda do návrhu promítnuta,“ řekl.

„Podařilo se prosadit náš návrh, aby windfall tax platila také pro rok 2022, což žádali i ekonomové. Bankovní a energo sektor má neočekávané zisky kvůli válce, jde to z kapes občanů a tam se mají peníze vrátit. Proto Piráti s windfall tax na jaře po vzoru západních zemí přišli,“ napsala místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová na twitteru. Po informaci následovaly právě výhrady na retroaktivitu. „Samozřejmě, vše je zatím stále návrh a finální podoba bude známa, až vše projedná Poslanecká sněmovna a Senát. Jako u každé legislativy,“ uvedla pak místopředsedkyně Sněmovny.

Stanjura po jednání vlády: Platnost až od roku 2023

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) však po středečním jednáná vlády mluvil jinak. Podle ministra vláda účinnost daně projednávala i s ústavními právníky a platnost i pro letošní rok by podle jejich názoru nebyla protiústavní. Stanjura ale označil za bezpečnější cestu zavést účinnost daně od roku 2023. 

Ministr financí také odmítl výhrady Hospodářské komory, která žádala snížení plánované šedesátiprocentní sazby daně. Je připraven s komorou jednat, podle něj je ale nutné zajistit prostředky na kompenzace vysokých cen energií, které budou čerpat i firmy. Stanjura také upozornil na to, že windfall tax plánují i další evropské země, Česko v tomto směru podle něj není výjimkou.

Ministerstvo financí chce daň z neočekávaných zisků uplatňovat v letech 2023 až 2025. Má se vztahovat na některé energetické, petrolejářské či těžební firmy a banky. Podle odhadů ministerstva financí by daň příští rok měla vynést 85 miliard korun, dalších 15 miliard korun mají přinést evropské cenové stropy pro výrobce energií. Výnosy chce kabinet využít k pokrytí nákladů na zastropování cen energií, které začaly růst v důsledku konfliktu na Ukrajině.

Video  Tisková konference koalice SPOLU  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

cid2000 ( 4. listopadu 2022 14:30 )

Banderovská daň (tady je po válce naše armáda naháněla za vraž­dění)­....,,­připa­dám si jako za Protektorátu s výběrem šatstva pro naše demokratické armády míru na východě. Naše vítězné banderovské zbraně postupují vítězně v před všude píšou, nepřítel má prý ukrutánské ztráty,no,proto ta daň z této vítězné války, asi tedy,..........je to přeci naše válka huláká ta fialová hroma­da..­.h..­..n.­..o.­....,t­akže to asi češi tam 8 let intenzivně bombardovali z raketometů a děl celá města, sídliště s lidmi v panelácích na východě......tady na západě se tomu každý smál a byl šťastný,až všem málem vyjeli slzy z očí, že se opět dnes pozabíjela na východě další hromada civilistů, ještě těm udatným banderovským dělostřelcům slavnostně pošleme 155mm granáty, aby to lépe svištělo na ty sídliště s lidma co tam žijí celý život,protože to jsou prý opolčenci(naše kamarádka tymošenková s copem je chtěla a navrhovala vybombarovat atomovkama rovnou, no je to naše správná demokratická kama­rádka)­,...­....a­le vážení ,, Karma je zdarma si pamatujte,, !!Je úžasný jak se nám snaží masivně fialová manda intenzivně vsugerovat, že to je naše válka, náš nepřítel, náš zájem tam vraždit,.....a především si myslí,že ti lidé co tam dostávali 8-let do huby nemají právo se bránit a chránit svůj život­,maje­tek,ja­zyk,kul­tůru (to má právo podle Bruselu jen někdo,...koho určíme,ale my) před banderovci a radikály,které se nám podařilo dostat a dosadit v roce 2014 k moci ! Ani jedno fialové lejno neřeklo slovo ,,Mír,,...nebo slovo,, jednat,,...pouze válka,válka,naše válka, atd....

hejhej ( 23. října 2022 19:06 )

jajas:
Neschopný premiér, neschopní ministři

pindal ( 21. října 2022 18:32 )

pindal ( 21. října 2022 18:19 )

No nám k ničemu,ale pro někoho to určitě bude dobrý.

pindal ( 21. října 2022 18:14 )

V parlamentních listech jsem se dočetl,že Václav Krása řekl,bojím se války a premiér by neměl stále mluvit o válce.Plně s ním souhlasím.Kdybych já měl přidělit Fialovi nějakou přezdívku,tak by asi byla, vyvolávač války.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa