Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Válečná daň“ získává obrysy. O své zisky se bude muset podělit energetika, banky i těžaři

Aktualizováno -
6. října 2022
20:25
Autor: ČTK - 
6. října 2022
17:52

Ministerstvo financí navrhne daň z mimořádných zisků od ledna 2023 na dobu tří let pro společnosti z energetiky, bankovnictví, petrolejářství a těžby fosilních paliv. Zvláštní daň bude fungovat jako 60procentní daňová přirážka aplikovaná na nadměrný zisk těchto firem stanovený jako rozdíl mezi základem daně a průměrem nákladů základu daně za poslední čtyři roky navýšeným o 20 procent. Na tiskové konferenci to dnes oznámil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Od daně si slibuje výnos do rozpočtu 85 miliard korun v roce 2023. Dalších 15 miliard korun mají v příštím roce přinést cenové evropské stropy pro výrobce energií podle návrhu Evropské komise. 

Předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO a Stanjurova předchůdkyně v čele ministerstva Schillerová se dnes odpoledne s minitrem sešla, aby jí návrh daně představil. „Myslím si, že jsem dostala na spoustu otázek odpovědi,“ řekla ČTK. Protože však návrh dnes viděla poprvé, potřebuje ho nejprve prostudovat, a to v řádu dnů. Poté sdělí Stanjurovi nejen své připomínky, ale i způsob, jak by se mohl návrh ve Sněmovně projednávat. Zda půjde o nový zákon, nebo o pozměňovací návrh k už projednávané předloze. „Ocenila jsem tu schůzku, kdy pan ministr přišel a prezentoval zákon z dílny ministerstva financí pod jeho vedením,“ dodala.

Daň z mimořádných zisků by společně s odvodem z příjmů prodeje elektřiny nad cenový strop měla pokrýt mimořádné výdaje státu spojené se stanovením maximálních cen elektřiny a plynu pro odběratele.

V bankovním sektoru takzvaná windfall tax dopadne na firmy s čistým úrokovým příjmem nad šest miliard korun za předcházející rok. U výroby a distribuce energií se budou posuzovat celé holdingy. Pokud má daný holding z dotčené činnosti více než dvě miliardy korun ročně, bude se na jeho společnosti s činností v daných oblastech tato daň aplikovat. „Vytvořením příjmového testu sledujeme záměr zacílit windfall daň skutečně jen na velké firmy a nezvyšovat daňovou zátěž malým a středním podnikům. Posuzováním celých holdingů v energetice chceme eliminovat nežádoucí efekt přelévání zisků k mateřským společnostem,“ uvedl Stanjura. V petrochemii, těžbě fosilních paliv a velkoobchodu s pohonnými hmotami podléhají podle něj nové dani v důsledku evropských pravidel v podstatě všechny činné firmy.

Návrh Evropské komise explicitně hovoří o zavedení této daně v sektoru energetiky a těžbě, zpracování a distribuce fosilních paliv a jejich produktů. Národní vlády mají možnost doplnit si vlastní mimořádnou daň o další obory ekonomiky podle vlastního uvážení. „My jsme se rozhodli zapojit také bankovnictví. Český bankovní sektor vykazuje rekordní ziskovost i v mezinárodním srovnání. Těchto zisků banky dosahují kvůli opakovaně rostoucí sazbě centrální banky, což jim výhodně úročí peníze uložené u ČNB. Výhodné úročení ale už tolik nepromítají do bankovních produktů pro své klienty s výjimkou hypotečních a dalších úvěrů, kde naopak úrokové sazby narůstají,“ uvedl Stanjura.

Účinnost nové daně je nastavena na roky 2023 až 2025, již příští rok se budou platit zálohy na tuto daň spolu se zálohami na daň z příjmů právnických osob. Výnosy ze zvláštní daně díky tomuto mechanismu budou příjmem státního rozpočtu už v příštím roce, dodal ministr.

Video  Jak rostla cena elektřiny?  - Videohub
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

cid2000 ( 4. listopadu 2022 14:30 )

Banderovská daň (tady je po válce naše armáda naháněla za vraž­dění)­....,,­připa­dám si jako za Protektorátu s výběrem šatstva pro naše demokratické armády míru na východě. Naše vítězné banderovské zbraně postupují vítězně v před všude píšou, nepřítel má prý ukrutánské ztráty,no,proto ta daň z této vítězné války, asi tedy,..........je to přeci naše válka huláká ta fialová hroma­da..­.h..­..n.­..o.­....,t­akže to asi češi tam 8 let intenzivně bombardovali z raketometů a děl celá města, sídliště s lidmi v panelácích na východě......tady na západě se tomu každý smál a byl šťastný,až všem málem vyjeli slzy z očí, že se opět dnes pozabíjela na východě další hromada civilistů, ještě těm udatným banderovským dělostřelcům slavnostně pošleme 155mm granáty, aby to lépe svištělo na ty sídliště s lidma co tam žijí celý život,protože to jsou prý opolčenci(naše kamarádka tymošenková s copem je chtěla a navrhovala vybombarovat atomovkama rovnou, no je to naše správná demokratická kama­rádka)­,...­....a­le vážení ,, Karma je zdarma si pamatujte,, !!Je úžasný jak se nám snaží masivně fialová manda intenzivně vsugerovat, že to je naše válka, náš nepřítel, náš zájem tam vraždit,.....a především si myslí,že ti lidé co tam dostávali 8-let do huby nemají právo se bránit a chránit svůj život­,maje­tek,ja­zyk,kul­tůru (to má právo podle Bruselu jen někdo,...koho určíme,ale my) před banderovci a radikály,které se nám podařilo dostat a dosadit v roce 2014 k moci ! Ani jedno fialové lejno neřeklo slovo ,,Mír,,...nebo slovo,, jednat,,...pouze válka,válka,naše válka, atd....

pindal ( 9. října 2022 20:47 )

Proč Češi mají platit válečnou daň,to chápe málo kdo.To je neuvěřitelné a náš elektrikář se tomu pouze šklebí.

Jirik-ta ( 8. října 2022 05:29 )

Bolševik je zpět. Dluh roste. Politici: zdaníme, na koho ukážeme. Brusel nařídí, kdo má co vyrábět.
http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=t9Yt­TmkCHzs

Jirik-ta ( 7. října 2022 08:02 )

Mediální obraz se stává dynamičtější.

Jirik-ta ( 6. října 2022 21:43 )

Jestli teda nějaká elektrika vůbec bude.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa